Niemand – Neil Gaiman

Titel: Niemand
Auteur: Neil Gaiman
Uitgeverij: Boekerij
Prijs: 18,99
Bladzijden: 277p.
Bron: recensieboek

Nim is een ongewone jongen, die op een ongewone plek woont: hij is de enige levende bewoner van een kerkhof. Als kind werd hij opgevoed door geesten, weerwolven en andere begraafplaatsbewoners. Zo leerde hij over de oude gewoonten in de tijden waarin zijn spookachtige beschermers leefden en heeft hij geleerd hoe hij zichzelf kan vervagen.

Kan een door geesten opgevoede jongen de wonderen en verschrikkingen van de wereld van zowel de levenden als de doden wel onder ogen zien? En dan zijn er ook nog de demonen die noch bij de levenden, noch bij de doden horen …

Mijn mening:

Naar dit boek van Neil Gaiman was ik al heel lang benieuwd. Tot nu toe was het er nog nooit van gekomen om het te lezen maar daar kwam verandering in toen ik ontdekte dat Boekerij het verhaal ging vertalen.

Niemand bleek een pareltje te zijn want ik was binnen de kortste keren niet enkel fan van de toegankelijke personages en hun onderlinge dynamiek maar ook van de bijzondere sfeer van dit boek, van de heerlijke schrijfstijl van Neil Gaiman die er voor zorgt dat er een duidelijk beeld in je opkomt tijdens het lezen, van zijn gevoel voor humor, het bovennatuurlijke element, de illustraties van Chris Riddell die perfect bij het coming of age verhaal van Nim Owens passen, …

Er was een fragment dat wat weg had van een hallu-cinerende trip. Ik ga er alleszins vanuit dat het voor Nim zo moet hebben aangevoeld. Als lezer ervoor je het echter ook deels zo doordat de personages, wezens en wereld die we tijdens dit avontuur leren kennen nadien (op één na) niet meer aan bod komen. De auteur licht in de scène een tipje van een sluier op waardoor Nim’s universum overkomt alsof het groter had kunnen zijn. Normaal zou ik het feit dat zoiets niet verder wordt uitgewerkt als een gemiste kans ervaren. Nu leek Neil Gaiman’s keuze om niet uit te wijden over wat zich in de achtergrond afspeelt en zijn focus op Nim te blijven richten het verhaal net krachtiger te maken.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.