2021 in lijstjes: mijn leesjaar in cijfers

Sommige tradities hou ik graag in ere. Het nieuwe jaar starten met een terugblik op de voorbije maanden is daar één van dus krijgen jullie hier deze maand heel wat terugblik-blogposts te zien. Vaak ook in de vorm van lijstjes waardoor de Listomaniac in me heel er blij wordt. Een vaste klassieker daarbij is een post over de boeken die ik las. Boeken, lijstjes en cijfers in één post dus. Dat is wat ik jullie vandaag voorschotel. Voor degene die het is opgevallen … Ja, ik heb de opmaak van deze blogpost gewoon overgenomen van 2019 jaar. Als je minder energie hebt moet je er wat zuinig mee omgaan hé. Ik beloof plechtig dat ik wel alle cijfers van DIT jaar heb ingevuld.

Vermits Goodreads nog steeds niet 100 % betrouwbaar is (bij sommige boeken staat een fout aantal bladzijden, bij anderen soms zelfs geen) haal ik deze gegevens grotendeels uit mijn eigen blogposts en bullet journal.

In 2021 las ik 84 boeken. Plus verschillende fanfics. Sommige daarvan heb ik zelfs meegeteld voor mijn Goodreads-challenge. Volgens mij las ik dit jaar geen enkel ebook. Wel las ik een combinatie van boeken, manga, graphic novels, comics, een kookboek, een breiboek, boeken met prachtige illustraties en quotes en zelfs in een intergalactische reisgids.

Januari: 11 boeken – 3096 bladzijden 📚 Februari: 7 boeken – 1881 bladzijden 📚 Maart: 5 boeken – 3022 bladzijden (waarvan 1 fanfic) 📚 April: 3 boeken – 913 bladzijden + 3700p. aan fanfics 📚 Mei: 9 boeken – 3282 bladzijden (waarvan 1 fanfic) + 1823p. aan fanfics 📚Juni: 10 boeken – 1940 bladzijden + 4705p. aan fanfics 📚 Juli: 6 boeken – 2237 bladzijden + 4331p. aan fanfics 📚 Augustus: 5 boeken – 1286 bladzijden + 3490p. aan fanfics 📚 September: 11 boeken – 3462 bladzijden (waarvan 2 fanfics) + 2622p. aan fanfics 📚Oktober: 4 boeken – 1763 bladzijden (waarvan 1 fanfic) + 1670p. aan fanfics 📚 November: 3 boeken – 961 bladzijden + 1420p. aan fanfics 📚 December: 10 boeken – 1126 bladzijden + 3065p. aan fanfics

Samen goed voor zo’n 24 969 bladzijden (toch iets meer dan de 24 260p die ik volgens mijn Goodreads-challenge las). Van die 24 969 bladzijden die ik meetelde voor mijn challenge zijn 5867p afkomstig uit fanfics. Daarnaast las ik nog 26 835p aan fanfics die ik niet meetelde.

Enerzijds ben ik heel blij dat ik in die fanfictie nog steeds makkelijk kon wegduiken anderzijds hoop ik dat het lezen in 2022 een pak vlotter zal gaan en er terug meer boeken zullen gelezen worden zodat mijn TBR ook weer wat kan zakken.

Oh ja, voor wie het zich afvraagt vorig jaar las ik 25 972 bladzijden. Bij die challenge zat slechts 1 fanfictie verhaal en ik hield verder niet bij hoeveel fanfics ik las. Het aantal lag ongetwijfeld lager dan dit jaar maar was desondanks behoorlijk indrukwekkend qua aantal pagina’s.

Aan het einde van 2020 stond mijn TBR op 130 dit jaar eindigde ik op 144 vermits ik met de feestdagen een mooi aantal boeken cadeau kreeg. Eén van hen kreeg ik op oudejaarsavond waardoor mijn Aanwinsten blogpost niet volledig was. In tegenstelling tot 2020 slaagde ik er in 2021 duidelijk niet in om mijn TBR te laten zakken maar wie weet … misschien lukt het me dit jaar wel.

Het kortste boek dat ik las was de graphic novel Schaduwglas die slechts 30 bladzijden telde. Bij het langste boek lag het aantal bladzijden opmerkelijk hoger. Het fanfictie-verhaal Nobody Cared telde niet minder dan 1476p. Qua fysieke boeken was Nimmernacht van Jay Kristoff met 719p. het omvangrijkste exemplaar.

Van de boeken die ik las telden 11 boeken minder dan 100p., 30 telden er in de 100p., 11 in de 200p.,15 in de 300p., 5 meer dan 400 bladzijden, 6 in de 500 pagina’s, telkens 1 boek in de 600p, 700p. en 800p. en 3 boeken telden meer dan 900 bladzijden.

Als mijn reading tracker correct is (hopelijk is dat het geval) dan las ik 9 romantische verhalen, 1 thriller, 26 fantasy boeken, 15 manga’s (ook veel in het fantasy-genre), 14 comics, 6 graphic novels (opnieuw vrijwel steeds in het fantasy-genre), 5 non-fictie boeken, 3 scifi boeken en 5 fanfics (+ de massa fanfics die dus niet mee werden opgenomen in de challenge. Kwestie van eerlijk te zijn en gewoon toe te geven dat ik dit jaar veel fanfictie gelezen heb.)

Door die fanfics las ik vooral heel veel Engels. Zelfs zonder ze allemaal mee te tellen staat de stand op 36 Nederlandstalige boeken en 48 Engelstalige exemplaren.

Van de boeken die ik las waren 36 (waarvan 1 ebooks) eigen exemplaren. 31 boeken werden geleend (voornamelijk van manlief) en er werden ook 12 recensieboeken gelezen.

Het onzichtbare leven van Addie LaRue was het meeste populaire boek op Goodreads. Niet minder dan 1 380 471 mensen hebben dat op één van hun digitale boekenplanken staan. Bij De laatste herfst zijn dat er slechts 4.

In 2021 kreeg geen enkel boek 1 ster van me. Twee boeken kregen er 2, 37 kregen 3 sterren, 37 kregen er 4 en 8 boeken behaalden de hoogste score en kregen 5 sterren van me. Mijn persoonlijke favorieten ontdekken jullie binnenkort in een ander terugbliklijstje.

Mijn Goodreads-challenge stond in 2021 op 80 boeken en die uitdaging heb ik behaald door 84 boeken te lezen. Voor dit jaar heb ik mijn challenge heel laag gezet om er voor te zorgen dat ik me er niet door laat leiden. Ik ga dus gewoon voor het wie zien wel hoeveel boeken ik aan het einde van het jaar gelezen heb principe.

Ik was van plan om meer informatie te verzamelen over de boeken die ik las. Bijvoorbeeld het geslacht van de auteurs, het publicatiejaar van de boeken, hoeveel nieuwe series ik begon, hoeveel ik er heb afgerond, hoeveel standalones ik las, … maar blijkbaar bleken de meeste van die zaken met iets teveel energie te kosten.

Wat ik jullie wel nog kan meegeven is dat ik 10 jeugdboeken las, 8 voor een Young Adult publiek en 66 voor volwassenen. Oh en dat de meerderheid van de boeken die ik las (28) in 2021 uitkwam en de minderheid (1) tussen 2000 en 2005 verscheen.

Op naar het samenstellen van de volgende terugblikpost die hopelijk iets minder tijdrovend zal zijn. 🙂

16 gedachten over “2021 in lijstjes: mijn leesjaar in cijfers”

 1. Je hebt het beter gedaan dan ik! Ik heb dit jaar voor het eerst mijn reading challenge (bijlange) niet gehaald en ik weet niet zo goed waar het aan ligt. Meer schrijven + meer Netflix waarschijnlijk. Oh ja en ik heb halfweg het jaar ook de webcomics ontdekt, daar zijn ook wel wat leesuren in gekropen…

  1. In 2021 was het me ook niet gelukt hoor. Ik had het aantal dan ook heel bewust lager ingesteld vorig jaar. Alleen leesboek zou me ook dit jaar niet gelukt zijn maar dankzij een aantal comics, graphic novels en manga’s kwam ik uiteindelijk toch iets boven de 80 boeken uit. Dit jaar heb ik de uitdaging zelfs maar op 30 ingesteld zodat ik me er zeker niet door zou laten afjagen. Al hoop ik uiteraard wel dat het lezen dit jaar plots weer een pak vlotter zal gaan.

   1. Goed idee, ik denk dat ik ook maar eens zoiets als aantal instel. Aanvankelijk ging het vanzelf om zo’n 120 boeken per jaar te lezen, daarna motiveerde dat aantal me om meer tijd te maken om te lezen, zodat ik het haalde, maar dit jaar voelde het eerder als druk. Dat is ook weer niet de bedoeling!

    1. Dat is inderdaad niet de bedoeling. Nu ja, toch niet bij mij. Ik weet dat er voldoende lezers zijn die er wel van houden om zichzelf op die manier meer aan te zetten te lezen maar bij mij heeft zoiets vaak het tegenovergestelde effect. Zo even door mijn eerdere uitdagingen heen scrollen is wel behoorlijk confronterend want dan zie je de aantallen zo zakken.

     1. Ja, dat confronterende momentje heb ik dus ook gehad… Nu ja, het belangrijkste is natuurlijk kwaliteit, niet kwantiteit. Dus ik ga mijn goede voornemen van vorig jaar nog eens extra bekrachtigen: alleen lezen waar ik écht zin in heb. Dankzij de kerstswap ben ik daar goed mee begonnen, trouwens, boek 2 (Hunting Ground van Patricia Briggs) is er gisteravond ineens in één klap doorgevlogen!

     2. Heerlijk wanneer je zo in één keer kan doorlezen hé. Dan had je duidelijk de juiste boeken op je Kerstwenslijst gezet. Dat voornemen is inderdaad echt een GOED voornemen.

 2. Boeken + lijstjes + cijfers = <3!
  Ik vraag me wel af waarom je fanfictie soms wel en soms niet meetelt?
  Het boek van Matilda heb ik heel graag gelezen, en 'Het onzichtbare leven van Addie LaRue' ligt nu klaar om te lezen. Ik ben er heel benieuwd naar, net zoals naar jouw favorietenlijstje.

  1. Daar zijn eigenlijk verschillende redenen voor. Vaak noteer ik zelf de titels van de verhalen niet en kan ik ze nadien niet meer terugvinden. Korte fanfictie verhalen ga ik sowieso niet opzoeken én van degene die ik wel opzoek omdat ik ze echt tof vond zijn ook niet alle verhalen terug te vinden op Goodreads. Dus ik moet ze goed vinden, ze moeten een iets wat deftige lengte hebben en terug te vinden zijn op Goodreads én ik mag het niet vergeten. 🙂

   Dan heb je sowieso al twee van mijn favorieten gelezen. Hopelijk kan jij evenveel van Addie LaRue’s leven genieten als ik.

   1. Haja, ik begrijp het! Ik ken helemaal niks van fanfictie eigenlijk, dat verklaart wellicht mijn vraag.
    Ik twijfel of ik vanavond in Addie LaRue begin, of toch maar eerst nog een luchtiger Matilda-boek uit zal kiezen.

    1. Ik hoop tegen dit weekend mijn huidige boek eindelijk te kunnen lezen zodat ik nadien ook voor iets luchtiger kan gaan. Misschien gaat het dan wat sneller.

 3. Dat zijn mooie cijfers! Mijn Goodreads-challenge staat dit jaar – net zoals vorig jaar – op 2 boeken. Gegarandeerd dat ik die haal en weg leesstress 🙂

 4. Mocht je ook op zoek naar een andere plek zoals goodreads. Storygraph was verrassend accuraat qua pagina’s met wat ik zelf had bijgehouden. En ze geven ook veel statistieken.

  1. Die Storygraph heb ik nog niet gebruikt maar als ze accurater zijn qua pagina’s moet ik het misschien wel eens proberen. Al helpt mijn bullet journal me sowieso al met het juiste aantal bladzijden. De statistieken klinken echter wel interessant.

 5. Ik loop niet alleen achter op mijn eigen blog, maar ook bij het lezen van mijn blogfeed.

  Zalig bericht!
  Dit is eentje dat ik nog moet schrijven voor mijn 2021. Kruipt inderdaad veel tijd in, maar ik kijk daar achteraf zo graag op terug.
  Ik baseer me ook niet echt op Goodreads, maar hou alles vrij minitieus bij in een excel tabel.

  Fanfictie heb ik al zo lang niet meer gelezen. Ik snap wel waarom je daar naar grijpt als de energie laag is. De moeite om een nieuwe wereld en personages te leren kennen hoeft niet en het geeft bovendien een gevoel van ’thuiskomen’ in een wereld waar je fan van bent.
  Ik ging net als Sofie vragen waarom je ze soms wel en soms niet meetelt, maar je beantwoorde dit dus al 🙂

  1. Hihi, ik heb die van mij deze week eindelijk een keer volledig kunnen bijlezen. Benieuwd naar hoelang dat gaat duren. 🙂

   Dat is inderdaad ook volgens mij de reden waarom ik daar wel heel snel in kan wegduiken maar ik blijf hopen dat het op de duur met boeken weer even vlot zal gaan en dan verschuift de fanfictie uiteraard weer naar de achtergrond.

   Ik hou het minder gedetailleerd bij dan jij en Annemieke maar wel zowel in maandelijkse blogposts als mijn bullet journal. Wat toch een groot verschil maakt aan het einde van het jaar.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.