Heks & Jager – Shelby Mahurin

Titel: Heks & Jager
Reeks: Heks & Jager #1
Auteur: Shelby Mahurin
Uitgeverij: Harper Collins
Prijs: 19,99€
Bladzijden: 443p.
Bron: recensieboek

Twee jaar geleden ontvluchtte Louise le Blanc haar heksenkring en vestigde zich in de stad Cesarine. Omdat niemand mag weten wie ze is, laat ze sindsdien alle magie achterwege en leeft ze van wat ze kan stelen. Want in Cesarine worden heksen als Lou opgejaagd. Ze worden gevreesd. En verbrand …

Reid Diggory, een beëdigd heksenjager van de kerk, heeft altijd maar één principe gehad: gij zult geen heks in leven laten. Het is puur toeval dat zijn pad dat van Lou kruist, maar nadat Lou hem een gemene streek heeft geleverd, dwingt de kerk hen tot iets wat ze geen van beiden voor mogelijk hadden gehouden: ze moeten trouwen. Lou is doodsbang dat men erachter zal komen wie ze werkelijk is, en ondertussen heeft ze nog een probleem: haar groeien gevoelens voor Reid …

Mijn mening:

Wat me het meeste aansprak bij dit boek is het grijze aspect. Het is niet helemaal duidelijk wie goed is en wie slecht. Er is dus geen sprake van wit en zwart in dit verhaal. De schrijfster zelf heeft er ook bewust voor gekozen om geen partij te kiezen in deze strijd tussen de Kerk en heksen.

Of ze het nu via de bloedmagie van de Dames Rouges doen, of hun magie oproepen via de aarde zoals de Dames Blanches, heksen kunnen gruwelijke handelingen verwezenlijken met hun magie. Ze kunnen deze echter evengoed op een positieve manier aanwenden. Er is op zich niets mis met het hebben van magie. Maar het kan dat wel worden afhankelijk van hoe je er mee omgaat.

De Kerk maakt jammer genoeg geen onderscheid. Op het eerste zicht zijn het vooral de heksen die in staat zijn tot afgrijselijke zaken maar de kerk lijkt hen probleemloos te evenaren. Ze manipuleren en misbruiken allebei onschuldige zielen.

Naast dit grijze aspect hield ik ook van het feit dat de personages niet teveel werden opgehemeld. Zowel Lou(ise) en Reid hebben hun eigen fouten en daar wordt niet overheen gekeken. Lou lijkt in het begin heel zorgeloos maar al snel blijkt dat ze zich voor iemand verschuilt. Wanneer gebeurtenissen die ze zelf niet in de hand heeft haar voor een onvoldongen feit stellen besluit ze er het beste van te maken en zich te verstoppen in het hol van de leeuw. Lou is zowel grappig als grofgebekt maar bovenal heel loyaal.

Reid is van kinds af aan gebrainwasht en is daardoor halsstarrig overtuigd van het gelijk van de kerk. Je ziet echter dat hij doorheen het boek van die oogkleppen verlost wordt en de wereld vanuit verschillende perspectieven gaat bekijken. Ik vond het vooral heel mooi om te zien dat hij eervol was en zich ook echt aan zijn beloften hield.

Wat ook knap was bij dit verhaal zijn de vriendschappen met zowel Ansel als Coco. Vermits er aan deze vriendschappen geen voorwaarden verbonden lijken te zijn.

De wereld van Heks en Jager sprak me meteen aan maar het duurde eventjes voor ik volledig in het verhaal kon opgaan. Het tempo van het boek was niet altijd even constant maar er was wel sprake van een constant leesplezier. Ik vond het ook fijn dat er bepaalde zaken in vraag werden getrokken en dat er verschillende soorten magie bestaan in deze wereld. De ene wild en onvoorspelbaar doordat hij niet gebonden is aan regels. Maar ook een vorm die even sterk is maar evenwicht vereist waardoor je steeds iets moet opofferen en je daarbij steeds de vraag moet stellen hoe ver je juist wil gaan.

In dit boek zijn jagers van kinds af aan getraind om de Kerk bij te staan in hun heksenjacht. Al lijkt het wel alsof de kerk zelfs nog wat verder gaat en je hun ideologie het best kan omschrijven als een grootschalige vrouwenhaat. Ik vind het altijd moeilijk om me in te beelden hoe zo’n ideologie kan aanslaan. Shelby Mahurin toont in dit boek aan hoe men deze gedachtengang vrij makkelijk tot stand kan brengen door middel van manipulaties en dreigementen. Enerzijds is het knap om te zien wat er achter schuilgaat en hoe er naar toe wordt gewerkt maar anderzijds vind ik het vooral ook heel eng (én ben ik heel blij dat de periode van de heksenjacht en verbrandingen ver achter ons ligt).

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.