Voorlezen doet lezen #7

Toen ik afstudeerde deed ik dat met een eindwerk over Leesbevordering door voorlezen. Dit onderwerp is me steeds bijgebleven en het is ook de reden waarom ik de laatste jaren telkens boekjes cadeau doe bij de geboorte van een kindje. Ik maakte eerder al eens een lijstje met Boeken voor jonge boekenwormen en jullie konden al enkele keren zien dat ik me af en toe een beetje laat gaan naar aanleiding van de verjaardag of nieuwjaar van mijn metekindje. Of gewoon zomaar tussendoor, zonder dat er een speciale gelegenheid bij komt kijken.  Nu ik meter ben van een geweldig meisje en tante van twee toffe kerels leek het me een leuk idee om hier af en toe een boek te tonen dat ik later héél erg graag aan hen wil voorlezen.


Deze rubriek en de bijhorende intro maken wel duidelijk dat ik van voorlezen hou. Deels doordat ik sowieso een zwak voor boeken heb, anderzijds doordat ik dankzij de eerder vermelde scriptie weet dat voorlezen er voor zorgt dat kinderen makkelijker zelf kunnen gaan lezen (én dat de kans groter is dat ze dat ook graag gaan doen) maar evengoed omdat het zo fijn is om te zien hoe mijn metekindje en neefjes van zo’n voorleesmoment kunnen genieten. Ja hoor, ik heb geluk. Mijn metekindje lijkt evenveel van boeken te houden als haar meter.

Een tijdje terug besprak ik een hervertelling van De tovenaar van Oz op mijn blog. Ook vandaag deel ik een hervertelling van een klassieker met jullie maar dit nieuwe boek focust zich op een jonger publiek.

 

Vermits dit boek jonge kinderen kennis laat maken met een bekend verhaal hoort het uiteraard helemaal thuis in deze rubriek.

Deze ludieke hervertelling van Peter Pan verscheen bij Baeckens Books en is een onderdeel van de Sprookjes in actie-serie. In deze vierkante kartonnen boekjes worden gekende klassiekers op een interactieve manier voorgesteld aan jonge lezers.

Het verhaal wordt in een heel vereenvoudigde versie weergegeven en telt slechts bladzijden. Veel tekst komt er dus niet aan te pas maar de speelse illustraties van Tiago Americo nodigen echt uit om op avontuur te gaan. De figuren zelf deden me een beetje denken aan personages uit een tekenfilm.

Op zich zijn de illustraties vrij eenvoudig maar door het bonte kleurenpalet van de illustrator en enkele grappige elementen gaan de prenten zonder twijfel de aandacht van jonge lezers kunnen trekken.

Dat de kinderen zelf mee kunnen deelnemen aan het verhaal door figuren te laten bewegen, ze te voorschijn te toveren of de krokodil te assisteren bij het oppeuzelen van Kapitein Haak zal ongetwijfeld bijdragen aan hun leesplezier. Gelukkig is het een stevig boekje zodat de interactieve elementen enthousiaste kinderhandjes kunnen overleven.

Gegevens:

Titel: Peter Pan
Auteur: Tiago Americo
Uitgeverij: Baeckens Books
Pagina’s: 12
Prijs: 14,99€
ISBN: 978 94 9261 662 3

4 gedachten over “Voorlezen doet lezen #7”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.