Crisis in Boekenland

Je merkt duidelijk dat vrijwel alle sectoren  moeten besparen worden. Het kan dan ook niet anders dan dat dit ook in de boeken-sector het geval is. Zo merk ik de laatste tijd steeds meer foutjes op in boeken waar overheen gekeken werd omdat zowel vertalers als redacteurs minder tijd krijgen om hun werk te doen.

De prijs van een ticket voor de Boekenbeurs is de voorbije jaren gestegen maar het bekende bonnenboekje is sinds vorig jaar wel verdwenen. Een mooie maar duurdere cover wordt vervangen door een voordeliger exemplaar. Liefst halverwege een reeks zodat de boeken niet meer bij elkaar passen. Bij sommige series wordt de vertaling halverwege stopgezet omdat de uitgeverij niet uit de kosten geraakt. Of een uitgeverij probeert dit te voorkomen (én slaagde er gelukkig ook in) door een crowdfunding actie te organsieren zodat ze ook het laatste deel uit een reeks zouden kunnen uitbrengen.

Veel meer dan mijn liefde voor boeken verspreiden en veel boeken te kopen en lezen kan ik zelf natuurlijk niet doen om die crisis op te lossen. Er een (grappig) lijstje rond samenstellen kan ik dan weer wel. Ah ja, ik zou anders mezelf niet zijn hé. Het viel me immers op dat de boekensector op verschillende manieren probeert te besparen.

Kijk maar even mee …

het boek zonder verhaal

het boek zonder tekeningen

In de verschillende prentenboeken van Richard Scarry kom je regelmatig dezelfde prenten opnieuw tegen. Ok, recycleren is goed voor het milieu maar in dit geval is het eerder een handige manier om de kosten te drukken.

Met dank aan broerlief voor het bewijsmateriaal.

Een niet afgerond verhaal (oftewel een open einde, want waarom zou je anders je verhaal stoppen zonder alle losse eindjes af te werken? Valt het op dat ik er niet van hou om met vragen te blijven zitten aan het einde van een boek?)

het boek met slechts één zinnetje dat steeds opnieuw wordt herhaald

de brainstormsessie over een titel inkorten door tweemaal hetzelfde woord achter elkaar te plakken.

dezelfde titel meermaals hergebruiken

datzelfde trucje ook op covers toepassen

een prentenboek waarvan je zelf de prenten moet tekenen en ze vervolgens ook nog zelf moet inkleuren

8 gedachten over “Crisis in Boekenland”

 1. Hahaha!
  Het valt mij vaak op dat er dt- of spellingsfouten in boeken staan. Wellicht omdat de tijd om na te lezen veel beperkter is geworden :-(.
  Dit jaar ga ik wellicht niet (meer) naar de boekenbeurs. Te druk, vooral, maar met de prijs van een toegangsticket kan ik alweer een extra boek kopen…

  1. Dat denk ik ook. Als je minder tijd krijgt om je werk te doen kan je moeilijk dezelfde resultaten verwachten. Wanneer je je moet afjagen ga je al sneller ergens overheen lezen. Ik ga waarschijnlijk een keer samen met manlief naar daar (die verraste me onlangs toen hij zei dat hij er al een dag verlof voor had aangevraagd) maar ik snap je redenering volledig hoor. Het is inderdaad behoorlijk kostelijk dus als er dan niet iemand aanwezig is die je echt graag een keer in het echt wil ontmoeten nodigt het minder uit om er een volledige dag en toegangsticket aan te besteden.

  1. Ja, ik had gisteren met Annelies afgesproken en we hadden het er nog over in de boekhandel. Sommige boeken zijn echt enorm gestegen in prijs terwijl andere uitgeverijen hun prijzen minder drastisch gestegen zijn. Natuurlijk is dat grotendeels te verklaren door het feit dat niet iedereen evenveel leest en dat ebooks en audiobooks meer succes hebben maar ik geef eerlijk toe dat ik daardoor langer nadenk over of ik een boek enkel wil lenen in de bibliotheek of het ook echt wil hebben.

  1. Oh ja, gelukkig was die cover wel nog steeds mooi want sommige van die stock foto covers zijn echte gruwels.

 2. Hahaha, “het boek zonder verhaal” en “het boek zonder tekeningen” zijn echt hilarisch na je toch vrij serieuze inleiding 🙂
  Ik koop nog steeds graag boeken, al moet ik toegeven dat ik het afgelopen jaar vooral nieuwe ebooks kocht. Nu ja, deels vervangen die boeken die ik anders in de bib zou lenen (omdat ik ze hoe dan ook niet zou kopen om definitief in de kast te hebben), dus het beetje dat boekenwinkels aan mij verliezen, omdat ik een paar boeken digitaal ipv analoog koop, winnen ze dan weer doordat ik meer koop en minder leen in de bib (al voel ik mij nu wel een beetje schuldig tegenover de bib 🙂 ).

  1. Ik wilde die blogpost eigenlijk al maken sinds het boek zonder tekeningen. Gelukkig kwamen er sindsdien nog wat andere grappige voorbeelden uit. Zelf lees ik eigenlijk heel weinig ebooks. Niet dat ik er principieel tegen ben of zo. Ik vind zo’n ereader immers super handig voor op vakantie maar blijkbaar blijft mijn voorkeur toch uitgaan naar een fysiek exemplaar. Dat bib-schuldgevoel heb ik zelf soms ook. Vroeger ging ik immers heel vaak naar daar en de laatste jaren steeds minder. Vooral omdat er nog zoveel eigen ongelezen boeken op me staan te wachten. Gisteren ben ik echter nog eens terug naar daar geweest en het blijft leuk om tussen de boeken te snuisteren.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.