Waanzin – J.D.Robb

Titel: Waanzin
Reeks: Eve Dallas #15
Auteur: J.D.Robb
Uitgeverij: Boekerij
Bladzijden: 382p.
Prijs: 15,99€
Bron: recensieboek

Louie Cogburn zit al dagen naar zijn computer te staren, getergd door een vreselijke hoofdpijn. Dan klopt iemand op zijn deur. Louie staat op, pakt een honkbalknuppel, doet de deur open en haalt keihard uit. Als de politie arriveert om hem te arresteren, zakt hij in elkaar en sterft.

Aan Eve Dallas de taak uit te vinden waarom Louie zo onverwachts ontplofte en al net zo onverwachts overleed. De enige aanwijzing is een vreemde tekst op zijn computerscherm: Absolute zuiverheid bereikt. Als een tweede man onder gelijke omstandigheden omkomt, krijgt Eve een akelig vermoeden: zou er een computervirus bestaan dat geen machines infecteert, maar mensen?

Mijn mening:

Eve Dallas is zonder twijfel één van mijn favoriete personages. Haar gedrevenheid en geweten maken haar een geweldige politie-agente. Ze kiest niet voor de makkelijke weg en maakt het zichzelf vaak behoorlijk moeilijk vermits ze haar taak goed wil uitvoeren. In een wereld waar corruptie dagelijkse kost lijkt te zijn is zij één van de weinigen die zich niet laat omkopen, chanteren of manipuleren. Ze neemt haar job heel serieus, lijkt in een trance te verdwijnen wanneer ze een crimescene overloopt en is zo alert dat ze uit de kleinste verspreking de waarheid kan achterhalen.

Daarnaast is ze heel loyaal. Zowel naar haar man als collega’s en vrienden toe. Al is ze niet zo begaafd in het uiten van haar gevoelens. Haar ongemakkelijke complimenten, uitingen van vriendschap en zelfs liefdesverklaringen blijven dan ook met vaste regelmaat voor een glimlach zorgen.

Het is ook mooi om te zien hoe de personages een steeds hechtere kliek vormen. Vrijwel alle bekende gezichten komen aan bod in dit boek. Sommige met groot nieuws, andere mogen een iets zachtere kant van zichzelf laten zien, … de ene heel prominent, andere in niet meer als een flitsoptreden. Zo zorgt Mavis tijdens een kort gastoptreden voor een kleurrijke nuance en is Jamie verantwoordelijk voor extra humor en jeugdig enthousiasme. De personages zijn zo op elkaar afgestemd dat ze samen een perfecte geöliede machine vormen. Zelfs Eve en Summerset lijken elkaar in dit boek beter te begrijpen én dat wil wat zeggen.

Ik heb echt genoten van dit boek. Enkele delen terug vreesde ik nog even dat het allemaal iets te veel op elkaar zou gaan lijken maar dit boek heeft dat gevoel helemaal naar de achtergrond verdreven. In Waanzin krijgen we te maken met een computervirus waar een virusscanner niet veel tegen kan beginnen. Vooral de morele dilemma’s in dit boek waren heel interessant. Wat gebeurt er wanneer sommige mensen er zo van overtuigd zijn dat ze in hun recht zijn dat ze besluiten dat ze zelf voor rechter mogen spelen? Heiligt het doel effectief de middelen? Mag je zelf het heft in handen nemen?

Eve en co deden me meermaals glimlachen, maar Waanzin wist me evengoed te ontroeren en het verhaal riep ook afkeer bij me op. De schrijfster is eerlijk in haar omschrijvingen. Verbloemingen zijn dan ook een grote afwezige in de boeken van J.D.Robb. Als een moord bloederig is dan merk je dat ook duidelijk aan de auteur haar omschrijvingen. Maar ook al leeft Eve in een heel duistere wereld toch duikt er behoorlijk veel humor op in deze reeks en wat mij betreft is dat echt een pluspunt. Het sterke hoofdpersonage was weer uiterst gevat met haar replieken en tot grote ergernis van journaliste Nadine deed ze dat meestal officieus zodat er geen kijkcijfers mee te winnen waren. Leescijfers daarentegen …

2 gedachten over “Waanzin – J.D.Robb”

    1. Dankjewel Sas! Ik vind deze reeks echt heel tof. Iets anders als wat ze onder haar echte naam schrijft maar toch heel herkenbaar als haar werk.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.