Het magische archief – Signe Bergstrom

Titel: Het magische archief – ontdek de betovering van de film Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald
Auteur: Signe Bergstrom
Vormgeving: Mina Lima
Uitgeverij: Harper Collins
Bladzijden: 160p.
Prijs: 45€
Bron: recensieboek

In Het magische archief, een fascinerend en rijk geïllustreerd boek bij Fantastic Beasts: The Crimes of Grindelwald, worden de lezers meegenomen achter de schermen van J.K.Rowlings Tovenaarswereld voor een magische ontmoeting met de kleurrijke entourage van Newt Scamander. Daar vinden we zowel fabeldieren als heksen en tovenaars, en ook bekende namen uit het Harry Potter-universum, zoals Albus Perkamentus en Nicolas Flamel, die zich teweerstellen tegen de kwade krachten van Gellert Grindelwald, een van de machtigste Duistere Magiërs ter wereld. Naast spectaculaire foto’s en verhalen van cast en crew, die een prachtig beeld geven van hoe de film tot stand gekomen is, biedt deze uitgave ook een aantal uitneembare reproducties van rekwisieten en andere in de film gebruikte voorwerpen, plus enkele zeer speciale effecten.

Mijn mening:

Doordat de scènes in een film elkaar zo snel opgevolgen mis je vaak veel details in zowel de decors als kostuums. Eigenlijk vind ik dit heel jammer vermits er heel veel tijd, creativiteit, aandacht en passie in deze details is gekropen. Bovendien zorgen deze accenten vanuit de achtergrond voor een overtuigend totaalbeeld. Ze maken het geheel geloofwaardig zonder zelf in de spotlight te staan. Gelukkig krijgen ze in dit boek wel de aandacht die ze verdienen.

Normaal verliest een goocheltruc zijn kracht wanneer je het mechanisme er achter hebt onrafeld maar al de weetjes in dit boek, al die kleinigheden waar met zorgt over werd nagedacht, de vele mensen die er aan hebben bijgedragen, … maken het eigenlijk nog magischer. Het magische archief is een aanvulling op het script en de film waarbij de auteurs de gedachten en gevoelens van hun personage duiden en je meer te weten komt over de locaties en verwijzingen die in het verhaal verwerkt zijn. Je ontdekt hoe zowel de kostuums als toverstaffen zijn afgestemd op de personages aan wie ze toebehoren en hoe kleine elementen al van in de eerste scène een link leggen met de Harry Potter wereld.

Wat het boek zo prachtig maakt is dat er in Het magische archief evenveel oog voor detail is als in de film. Mina Lima is opnieuw verantwoordelijk voor de vormgeving van het boek en de grafische ontwerpen. Het is heel knap hoe ze er in slagen om in hun ontwerpen eenvoudige zaken een magische uitstraling te geven. Sierlijk en sober tegelijkertijd. Een soort betoverende elegantie.

Ook bij de kostuums die door Colleen Atwoord in samenspraak met de auteurs ontworpen werden zijn het vaak heel kleine details die een doorsnee-outfit omtoveren tot iets betoverend, iets waarmee de tovenaars op een subtiele manier te onderscheiden zijn van de muggles.

Dit boek toont aan dat de verfilmingen van J.K.Rowlings boeken een massaproductie zijn waarbij ieder teamlid onmisbaar is. Acteurs, ontwerpers, uitvoerders, … hun verschillende vormen van creativiteit brengen door een goede samenwerking een magische wereld tot stand. De boodschap van het verhaal lijkt nog beter over te komen wanneer alle ingrediënten worden toegelicht en de personages worden uitgediept.

Ondanks de vele graphic effects bevat deze film ook heel veel tastbaar handwerk. In het Franse Ministerie is bijvoorbeeld zelfs het briefpapier van een logo voorzien. Maar ook de broden en het gebak die de etalages van de Franse winkelstraat vullen zijn echt. Zelfs de kleurrijke snoepjes van de uitnodigende snoepwinkel zijn stuk voor stuk met de hand gemaakt. In dit boek vind je dit soort weetjes terug maar ook foto’s van achter de schermen, kostuumschetsen, bouwkundige plannen, posters, reclame-advertenties, kranten, magazines, een massa rekwisieten, …

Ik moest even wennen aan de Nederlandse benamingen vermits ik de Harry Potter boeken en de Fantastic Beasts scripts in het Engels las. Ook kwam ik enkele foutjes tegen. Grotendeels typfouten maar bijvoorbeeld ook een foute aangeving bij een foto. Ik ben er alleszins vrij zeker van dat dit geen mand met Delfstoffers/Nifflers is.

Maar eigenlijk zijn dat de enige aanmerkingen die ik kan vermelden. Ik vond het immers veel te leuk om al dat prachtige werk te kunnen bewonderen, om details te zien die ik tijdens het bekijken van de film had gemist (die torenhoge stapel boeken achter Newt bijvoorbeeld) en te ontdekken hoe sommige zaken werden verwezenlijkt. Bovendien bevat ook dit boek opnieuw een aantal tastbare rekwisieten.

Een mooie bladwijzer bijvoorbeeld, maar ook Newt’s identiteitskaart mét bewegende foto, het kaartje dat Tina vanuit Parijs naar haar zus stuurt, Butterbeer labelstickers, affiches van Circus Arcanus, Spellbound magzine, bladzijden uit verschillende magische kranten zodat je die kleine lettertjes nu eens echt kan lezen, …

Het magische archief is zonder twijfel een mooie aanvulling voor wie nog wat langer wil genieten van J.K.Rowling’s magische wereld.

Een gedachte over “Het magische archief – Signe Bergstrom”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.