2018: Bleef ik binnen mijn boekenbudget?

Ik werk nog steeds met een boekenbudget. Tja, dat systeem werkt nu eenmaal goed voor me én op deze manier voorkom ik dat ik me schuldig voel over de boeken die ik aanschaf. Het budget bestaat immers uit geld dat ik cadeau kreeg, boekenbonnen en geld dat ik kreeg door boeken binnen te brengen bij DeSleghte. Eigenlijk geef ik dus zelf geen geld uit. Vandaar de volledige afwezigheid van schuldgevoelens én vermits ik iemand ben die zich nogal snel schuldig voelt over vanalles en nog wat ben ik heel blij met deze regeling.

Vandaag laat ik jullie even zien hoeveel boeken er het afgelopen jaar een plekje vonden in mijn boekenkasten.

Januari:
1 gekocht, 1 mogen recenseren, 6 gekregen, 4 geruild én 1 gewonnen.

Februari:
2 gekocht, 2 mogen recenseren, 2 gekregen via een swap

Maart:
10 gekocht, 4 mogen recenseren, 2 gekregen

April:
3 gekocht, 4 mogen recenseren, 6 gekregen

Mei:
14 gekocht (London, Baby!), 2 mogen recenseren

Juni:
2 gekocht, 4 mogen recenseren, 2 gekregen

Juli:
6 gekocht, 5 mogen recenseren, 6 gekregen (waarvan 2 via een swap)

Augustus:
2 gekocht, 2 mogen recenseren, 1 gekregen

September:
3 gekocht, 2 mogen recenseren, 2 geruild

Oktober:
3 gekocht, 3 mogen recenseren, 2 gewonnen

November:
4 gekocht, 1 mogen recenseren, 2 gekregen via een swap

December:
1 gekocht, 3 mogen recenseren, 2 gekregen via een swap

Totaal aantal nieuwe boeken: 122

Gekocht: 51
310,51€ in totaal, een gemiddelde van 6,09/boek.
Recensieboeken: 33
Gewonnen: 3
Geruild: 6
Gekregen: 29

Meer cijfertjes:

Dit gaat over alle nieuwe aanwinsten van het voorbije jaar. Dus zowel de boeken die ik zelf kocht als degene die ik won, kreeg (toegestuurd) of ruilde.

59  Engelstalige boeken
7 boeken kocht ik in Kringloopwinkels
17 boeken bestelde ik online
79 boeken binnen de genres Fantasy en SciFi
5 thrillers
4 kinderboeken
10 romantische boeken
2 romans
3 Contemporary YA’s
6 non-fictieboeken
3 strips en comics
4 gedichtenbundels

De rest van mijn budget bestelde ik aan een Funko van Lupin en de Magic is Might en Halloween-box van Letters en Lights.

Dat ik in 2018 meer geld uitgaf aan boeken en desondanks het nieuwe jaar start met een budget dat 37€ hoger ligt dan vorig jaar komt grotendeels doordat een tante me geld had gegeven om te spenderen in Londen. Ze vond het leuk voor me dat die droom na 18 jaar werkelijkheid werd en wilde het blijkbaar NOG leuker voor me maken. In die missie is ze helemaal geslaagd want anders had ik sowieso een aantal zaken niet gekocht omdat ik het te kostelijk vond. Om er dan vervolgens spijt van te hebben wanneer ik terug thuis kwam. Ik ben dus heel blij dat zij dat wist te voorkomen.

Vaststellingen:

1. Ik deed dit jaar aan 4 swap-acties mee.
2. Ik ontving een pak minder recensieboeken (=een bewuste keuze)
3. Ik heb super lieve vriendinnen want ik kreeg ook heel véél boeken.
4. Ik kocht minder boeken dan vorig jaar.
5. Maar ik gaf er wel meer geld aan uit.
6. Er is geld over én het budget is aangevuld dus ik kan ook dit jaar mijn collectie blijven aanvullen.

14 gedachten over “2018: Bleef ik binnen mijn boekenbudget?”

  1. Maar ooit gaan we die allebei allemaal gelezen hebben. Ik heb echt geen flauw idee wanneer en hoe ik dat ga klaarspelen maar ik vertik het om de moed op te geven. Ik vertik het ook om plots geen boeken meer te kopen want dat zou hetzelfde zijn als opgeven hé. 🙂

  1. Ik zal zelf ook niet snel een non-fictie boek kopen. Zelfs kookboeken koop ik niet meer zo vaak omdat ik al zo’n grote collectie heb. In 2018 kocht ik 20 boeken minder dan in 2017. Ik ben benieuwd of dat aantal dit jaar nog wat gaat zakken.

 1. Blijft leuk, al die cijfertjes!
  Ik heb geen idee hoeveel boeken ik kocht of kreeg vorig jaar, misschien moet ik dat ook eens gaan bijhouden. En ook geen idee hoeveel geld ik uitgaf aan boeken, ik heb niet echt een vast budget. Maar het grootste deel van de boeken die ik kocht, kocht ik ook met boekenbons, en dat zal dit jaar niet anders zijn 🙂

  1. Het gaat soms ook zo snel. We zijn nog maar 8 januari en ik kreeg ondertussen al twee gewonnen boeken toegetuurd, 1 recensieboek en een boek dat ik gisteren nog cadeau kreeg voor kerst. Zo krijg je natuurlijk ook veel boeken bij elkaar, ook al koop je er zelf wat minder.

  1. Ik ben benieuwd hoelang het dit jaar gaat duren vooraleer ik mijn eerste nieuwe boek bestel of koop. Eerder deze week heb ik er al wel een voor de swap gekocht maar voor mezelf nog niets. Misschien maar goed ook vermits mijn aanwinsten post desondanks toch al minstens 5 boeken zal tellen. 🙂

  1. Af en toe kan dat eens heel confronterend zijn hé. Gelukkig viel het dit jaar goed mee qua budget. Het aantal ongelezen boeken is dan weer een andere zaak.

 2. Ik hou wel bij hoeveel boeken ik koop maar niet hoeveel ze kosten. Mij houden aan een budget het hele jaar kan ik ook heel slecht. Daarom vind ik het ook heel knap van je. 😀

  1. Het is gelukkig een vrij groot budget want anders zou ik het zelf ook niet volhouden hoor. Maar ik vond het wel leuk dat er nog voldoende over was na vorig jaar dus heb ik me beloond met het bestellen van die geweldige Funko van Newt Scamander die eerder deze week aankwam. 🙂

 3. Dat is inderdaad heel lief van je tante! Zo tof dat ze mee blij was voor jou en je daardoor nog blijer maakte 🙂
  Ik heb net eens gekeken in mijn budgetprogramma en gaf in totaal 270 euro uit aan boeken en tijdschriften (incl. één literatuurvoorstelling). Best wel ok dus 🙂

  1. Dat is ook een mooi bedrag. Met sommige boeken loopt het snel op hé. Zo’n voorstelling zal ook wel snel aantikken. Ik heb deze maand al goed mijn best gedaan, dus misschien moet ik me nu maar weer even wat inhouden. 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.