2018: 18 boeken die ik 5 sterren gaf

Sommige tradities hou ik graag in ere. Het nieuwe jaar starten met een terugblik op de voorbije maanden is daar één van. Het is de ideale periode om mijn liefde voor lijstjes niet in te tomen en even terug te kijken naar een afgesloten hoofdstuk voor ik aan een nieuw verhaal begin. Ieder jaar opnieuw vergeet ik hoeveel tijd er in sommige van die blogposts kruipt maar ik blijf het fascinerend vinden om sommige zaken op te zoeken. Hoeveel maar ook wat ik juist las, welke nieuwe boeken ik aan mijn collectie mocht toevoegen, mijn favoriete boeken maar evengoed een aantal tegenvallers, … Een beetje van alles dus. Vandaag deel ik mijn favoriete boeken van 2018 met jullie.

Blijkbaar beoordeel ik op Goodreads de meeste boeken met 3 of 4 sterren. Toch zitten er ook af en toe enkele tussen die volgens mij de maximum score verdienen. Deze 5 sterren boeken wil ik vandaag met jullie delen. Een nieuwe terugblik-post dus ditmaal met 18 boeken die in 2018 vijf sterren van me kregen.

Fantastic Beasts the Crimes of Grindelwald: The Original Screenplay – J.K.Rowling
Tja, ik hou nu eenmaal van J.K.Rowling’s boeken. Je gaat er hier dus ongetwijfeld nog enkele tegenkomen in deze lijst. Niet alleen leest dit script als een boek het is ook prachtig afgewerkt. Niet alleen de cover is mooi uitgewerkt, er werd ook aan de binnenkant van het boek gedacht.

Niet Nu Laura – Laura Janssens
Ik leerde de cartoons van Laura kennen via Instagram en vermits ik daar regelmatig zit te gniffelen terwijl ik ze lees wilde ik dit boek zeker in mijn collectie hebben. Perfect leesvoer wanneer je jezelf wil opvrolijken. Dat ze een mede-Potterhead is is natuurlijk een pluspunt.

De terugkeer van de zelfmoordkonijntjes – Andy Riley
Aah, de zelfmoordkonijntjes. Wat mij betreft verdient Andy Riley die vijf sterren alleen al omwille van zijn schijnbaar eindeloze fantasie. Misschien is hij een gepensioneerde seriemoordenaar. Dat zou alleszins verklaren waarom hij zoveel creatieve manieren blijft bedenken om die konijntjes zelfmoord te laten plegen.

De Heksen – Roald Dahl
Blijkbaar maakt het niet uit dat ik ondertussen 37 ben, de boeken van Roald Dahl herlezen blijft geweldig.

Dragon bound – Thea Harrison
Eén van mijn boekvriendinnen is misschien nog het best te omschrijven als mijn persoonlijke bookdealer. Ze gaf me al meermaals een eerste deel cadeau dat me meteen zin deed krijgen in meer. Ook dit boek deed dat. Al een geluk dat het hier om boeken gaat en niet om verslavende drugs.

Het Begin – Nora Roberts
Naar dit boek was ik echt heel, héél benieuwd. Nora Roberts die een boek schrijft over een wereld waarin binnen een vrij korte periode miljoenen mensen overlijden klonk als iets dat ik niet gewoon ben van deze schrijfster. Dat ze dit gegeven combineert met fantasy sprak me nog meer aan. Ik was dan ook heel gelukkig toen het boek ook echt goed bleek te zijn. Ze bezorgde me op een bepaald moment zelfs de aandrang om de deuren en ramen te gaan barricaderen. Hopelijk is het vervolg van deze reeks even goed.

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban – J.K.Rowling
Die geïllustreerde edities lezen niet zo handig (wat wegen die boeken zwaar!) als mijn hardcovers maar ze zijn echt super knap. Deze boeken herlezen vind ik sowieso telkens opnieuw een fijne ervaring maar de prachtige prenten van Jim Kay maakten het dit keer nog specialer.

Soulless – Gail Carriger
Deze serie leerde ik pas dit jaar kennen. Ik had ze al een tijdje op het oog dus toen ik het tweede of derde deel goedkoop op de kop kon tikken bij het Boekenfestijn besloot ik de serie verder aan te vullen en er eindelijk eens werk van te maken. Het eerste deel vond ik fantastisch dus las ik al snel verder.

Changeless – Gail Carriger
Niet alle delen van de serie zijn even goed. Zo was er een boek dat me niet helemaal kon overtuigen en me schrik deed krijgen dat de reeks bergafwarts zou gaan. Ik was dan ook heel blij toen Changeless me van het tegendeel kon overtuigen.

Lake Silence – Anne Bishop
Deze schrijfster leerde ik kennen dankzij Urban Books die haar serie De Anderen naar het Nederlands liet vertalen. Jammer genoeg stopten ze na Witte Kaarten. Ondertussen was ik immers zo’n fan van deze reeks dat ik ook de spin-off wilde lezen. Ik hoopte dat de Engelse softcover dezelfde afmetingen zou hebben als de Nederlandse maar dat bleek ijdele hoop te zijn. Ondertussen heb ik het boek als hardcover naast de andere delen staan. Ook dit keer genoot ik ontzettend van het bezoek aan de wereld waar de Terra Indigine het voor het zeggen hebben.

The Case of Beasts: Explore the Film Wizardry of Fantastic Beasts and Where to Find Them – Mark Salisbury
Me voorbereiden op de nieuwe Fantastic Beasts film deed ik door eindelijk dit boek te lezen. Zo fijn om al die details te zien die in de film niet voldoende aandacht krijgen. Gek eigenlijk hé dat een heel deel medewerkers van de Props Divisie maandenlang werken om al die details goed te krijgen en ze vervolgens in een flits langskomen zodat je ze amper kan zien. Een film in screenshots bekijken zou nogal omslachtig zijn. Maar gelukkig is er een boek dat je meeneemt achter de schermen.

Hartenbloed – Juliet Marillier
Dat ik van Beauty and the Beast-hervertellingen hou is niet bepaald een geheim. Deze hervertelling wilde ik heel graag lezen en dit jaar had ik het geluk om er nog een exemplaar van te vinden bij DeSleghte. Het boek verdiende meteen een plaatsje tussen mijn favoriete hervertellingen.

Sjakie en de Chocoladefabriek – Roald Dahl
Ik vermelde het daarstraks al hé. Het blijft leuk om deze boeken te herlezen. Deels door het verhaal, deels door de nostalgie die tijdens het lezen naar voren komt. Deze feestelijke editie met ingekleurde tekeningen van Quentin Blake zorgde zelfs voor net dat ietsje meer.

Rosemary and Rue – Seanan McGuire
Een van mijn favoriete auteurs houdt van deze serie. Sinds ik dat ergens las zag ik de naam meermaals langskomen en telkens werd ik nieuwsgieriger naar deze reeks. Gelukkig bleek ik zelf ook fan te zijn van de October Daye-boeken. Van het eerste deel alleszins want aan de overige delen ben ik nog niet toegekomen.

 

Harry Potter and the Chamber of Secrets – J.K.Rowling
Herlezen lukt me maar amper doordat er nog zoveel ongelezen boeken in mijn kast staan. Maar ik vind het zo ontzettend leuk om favoriete boeken opnieuw te ontdeken. De kans is dan ook groot dat ik dit jaar weer verder ga met het herlezen van mijn geliefde Harry Potter – boeken.

Magic Breaks – Ilona Andrews
Sommige series beginnen met een knaller en gaan vervolgens geleidelijk aan bergafwaarts. Bij de Kate Daniels serie lijkt het net andersom te gaan. Het eerste boek kon me niet helemaal overtuigen maar sindsdien ben ik steeds meer fan geworden. Dit boek was één van mijn favorieten. Al vond ik het laatste deel dat ik las (Magic Shifts) ook weer heel goed.

Bloed en Beenderen – Tomi Adeyemi
Eén van de redenen waarom ik dit boek vijf sterren gaf is dat de schrijfster er in slaagde om me binnen de kortste keren te transporteren naar Orïsha. Ik had echt het gevoel dat ik mee op avontuur ging met de hoofdpersonages. Ook de aanwezigheid van magie was een pluspunt maar wat het verhaal voor mij persoonlijk nog sterker maakte was het constante besef dat het onrecht dat in deze fantasywereld voorkomt voor vele mensen dagelijkse kost is in de realiteit.

Rijk van Stormen – Sarah J.Maas
Ook De Glazen Troon-saga is een voorbeeld van een reeks die beter wordt naarmate ze vordert. Je krijgt steeds meer van de wereld te zien, de personages worden beter uitgewerkt, het fascinerende en magische verhaal wordt meeslepender en het einde … Foei Sarah J.Maas! Hoe kan je je lezers nu zoiets aandoen. Ik was echt zo blij dat het volgende boek er al snel aankwam en toen bleek dat niet verder te gaan waar dit boek eindigde. Bovendien werd de publicatie van het laatste deel vervolgens nog wat uitgesteld. Zodra dat er eindelijk is ben ik dus tijdelijk onbeschikbaar.

Wat waren jullie favoriete boeken van 2018?

10 gedachten over “2018: 18 boeken die ik 5 sterren gaf”

  1. In het voorjaar verschijnt er een jubileum-editie van bij De Fontein. De ideale gelegenheid dus om het boek nog eens te herlezen. 😉

  1. Het waren er meer dan ik had verwacht dit jaar. Drie en vier sterren worden doorgaans het meeste uitgedeeld maar vijf sterren is eerder een uitzondering. Ik vind het echter altijd heerlijk om zo’n boek te lezen dat me echt volledig weet te overtuigen.

 1. Grappig, dat is de tweede keer deze week dat iemand Soulless van Gail Carriger aanraadt… ik had er al een paar keer eerder naar gekeken, dus nu heb ik ‘m maar gewoon besteld!

  1. Dat is inderdaad grappig! Ik ontdekte het boek via het Boekenfestijn. Alleen lag daar toen (typisch uiteraard) enkel het derde deel van de serie. Vermits het idee me wel echt aanspraak ben ik beetje bij beetje de andere delen beginnen bestellen en daar heb ik tot nu toe nog geen spijt van gehad. Hopelijk beleef jij er ook veel leesplezier mee.

  1. Ik had eigenlijk niet verwacht dat het er zoveel zouden zijn. Vier sterren geef ik vrij vaak maar met die vijf ben ik doorgaans niet zo vrijgevig. Al heeft De kleuren van magie, het eerste vijfsterrenboek van dit jaar, ze wel echt verdiend.

  1. Ik was er heel benieuwd naar omdat het helemaal anders klonk dan wat ik eerder van haar las. Nu maar hopen dat de rest van de reeks ook zo overtuigend gaat zijn.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.