Hoeveel boeken kan ik afvinken terwijl ik dit jaar niet meedeed aan de Hebban – challenge?

Tja, bepaalde concepten krijgen soms een eigen inkleuring bij mij. Zo is het begrip Fast Food niet echt mijn ding vermits ik een heel trage eter ben. Voeg daar nog wat bijpraten met een vriendin aan toe en ik kan urenlang in zo’n fastfood-keten zitten. Wat ik ooit ook daadwerkelijk deed en waardoor ik toen de resultaten van een student zijn enquete waarschijnlijk helemaal heb ontregeld. Dit jaar deed ik mee aan de Verbeelding Book Challenge en stelde ik 130 boeken in als Goodreads-streefdoel. Ik was echter ook heel benieuwd naar hoeveel boeken ik zou kunnen afvinken bij een challenge waaraan ik niet deelnam. Pas bij het samenstellen van deze blogpost las ik de opdrachten van de Hebban-challenge en vergeleek deze met de boeken die ik tot nu toe las in 2018.

1. Een dik boek
Rijk van stormen (669p.) – Sarah J.Maas

2. Een Nederlands debuut
Heb lief – Lars van der Werf

3. Een boek van een bekende Nederlander

4. Een graphic novel
Giant Days : Nieuwe vrienden – John Allison, …

5. Een boek uit de Leesclub Hall of Fame

6. Het eerste deel van een serie
Shadow Born – Jasmine Walt & Rebecca Hamilton

7. Een boek met een getal in de titel
100 x Annie – Annie M.G.Schmidt

8. Een verfilmd boek –
De Heksen – Roald Dahl

9. Een (ooit) verboden of verbannen boek
Harry Potter and the Chamber of Secrets – J.K.Rowling

10. Een door een boekverkoper getipt boek

11. Lees een boek van tien jaar of ouder
A wrinkle in time – Madeleine L’Engle

12. Leen een boek met een enorm lange titel
Fantastic Beasts : The Crimes of Grindelwald – the original screenplay

13. Lees een in 2017 bekroond boek

14. Lees een boek dat al heel lang in je kast staat.
Wicked Appetite – Janet Evanovich

15. Lees een Libris Literatuurprijs-winnaar

16. Lees een boek dat in 2018 is verschenen
Koninginnen – Kendare Blake

17. Lees een boek dat je in één avond uit hebt gelezen
Iko – Marissa Meyer

18. Lees een Vlaams debuut

19. Lees een boek dat verscheen in jouw geboortejaar
Die haalde ik dus niet maar ik ontdekte wel dat de volgende boeken in mijn geboortejaar werden geschreven: Ronja, de roversdochter / Hotel New Hampshire / Jumanji / Johnny Mnemonic

20. Lees een doorbraakboek van een bekende auteur
Bloed en Beenderen – Tomi Adeyemi

21. Een boek van een auteur jonger dan 30 jaar
Niet Nu Laura – Laura Janssens

22. Een boek met korte verhalen
Faery Tales – Carol Ann Duffy

23. Een boek dat een verhaal in een verhaal is
Fandom – Anna Day

24. Een historische roman

25. Een boek met diversiteit
The Gentleman’s Guide to Vice and Virtue

26. Een boek met een kleur in de titel
Zwart hart – Joe King / Zilvergaren – Naomi Novik

27. Een waargebeurd boek

28. Een boek van meerdere auteurs
Magic Shifts – Ilona Andrews

29. Een boek dat zich afspeelt in een oorlog
De nieuweling – Taran Matharu

30. Een grappig boek
Animal Magnetism – Jill Shalvis

31. Een boek dat je al heel lang wilt uitlezen
De graces – Laure Eve

32. Een what if boek
Breathe – Sarah Crossan

33. Een boek in winterse sferen
Hunted – Meagan Spooner 

34. Een boek met een naam in de titel
Toen David zijn stem verloor

35. Een boek bekroond met een Hebban Award

36. Een hervertelling van een sprookje of legende
Hunted / Hartenbloed / The Shadow Queen / …

37. Een Aziatische roman of thriller
Gelukskoekje – Ann Mah

38. Een roadtrip boek
Roadie – C.M.Stunich (waarin het hoofdpersonage rondtrekt met een rockband. Al ziet ze meer blote mannentorso’s dan landschappen.)

39. Een boek waarin muziek een rol speelt
Wintersong

40. Een boek dat zich afspeelt op een eiland
The Rook (Engeland) – Daniel O’Malley

41. Een griezelig boek
Zwart hart

42. Een boek waarin weer of klimaat een rol speelt
Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp

43. Een boek waarin religie een rol speelt
La Dame de la Muerte – Joe Benitez

44. Een boek uit een genre dat je nooit leest

45. Een boek dat zich afspeelt in meerdere tijden
Beyond the Highland Mist – Karen Marie Moning

46. Een beestachtig boek
 The Case of Beasts –

47. Een boek over een bestaand historisch figuur
Dickens & Dickens – Griffo Rodolphe

48. Een boek van een auteur met pseudoniem
Rechtvaardig vermoord – J.D.Robb (aka Nora Roberts)

49. Een boek over boeken
Juliette of het geluk van boeken

50. Een boek dat je ooit voor lijst las of moest lezen

Ik haalde …

38/50

en vind dat eigenlijk nog verrassend veel vermits ik er dus helemaal niets bijzonders voor hen gedaan. Het voelt wel een beetje aan als iets op je To Do-list zetten nadat je het al hebt gedaan omdat je het graag wil  kunnen doorstrepen.

Ik ben er trouwens nog niet uit of ik volgend jaar iets meer ga doen dan een aantal boeken ingeven als Goodreads-uitdaging. Zijn jullie van plan om bepaalde leeschallenges te doen of houden jullie het ook heel eenvoudig?

 

 

14 gedachten over “Hoeveel boeken kan ik afvinken terwijl ik dit jaar niet meedeed aan de Hebban – challenge?”

 1. Super dat je toch meer dan de helft kan afstrepen zonder specifieke boeken gezocht te hebben. Ik heb het eerste boek van Petra Doom gebruikt voor het Vlaamse debuut 🙂

  Ik moet er nog eentje lezen: een boek in winterse sferen. Ik heb nog het boek ‘Een dag in december’ thuisliggen, dus ik hoop die met de kerstdagen te kunnen lezen om zo deze challenge tot een goed einde te brengen.

  1. Dat boek had ik vorig jaar al gelezen maar ik bedenk me nu net dat Niet Nu Laura eigenlijk ook een debuut is. Eigenlijk zou ik dat puntje dus ook wel kunnen afvinken wanneer ik een andere jonge auteur invul bij ‘een boek van een auteur jonger dan 30 jaar’. Een dag in december lijkt me trouwens een perfect boek om tijdens de feestdagen in weg te duiken.

   1. Je mag gerust hetzelfde boek voor meerdere categorieën gebruiken. Dat heb ik uiteindelijk ook gedaan. Ik was van plan om voor elke categorie een ander boek te lezen, maar ik heb deze maand besloten om 2 boeken dubbel mee te laten tellen. Ik had geen zin meer om verplichte boeken te lezen. Zo heb ik The Handmaid’s Tale meegerekend voor ‘een boek ouder dan 10 jaar’ en ‘een verboden/verbannen boek’. Ook IV van Arjen Lubach heb ik laten meetellen voor de categorieën ‘Boek van een Bekende Nederlander’ en ‘Winnaar van een Hebban Award’.
    Dus je mag zeker zeggen dat je 39 categorieën volbracht hebt 😉

    1. Nog beter dus. Ik had gewoon samen met jou die lijst moeten overlopen voor ik de blogpost publiceerde. 🙂

  1. Ja, het was echt een Nora Roberts-jaar voor je hé. Wie weet hoeveel je er nog gaat kunnen herlezen nu je vakantie hebt. Veel leesplezier alvast.

 2. 38 op 50 is inderdaad heel veel om eigenlijk niet mee te hebben gedaan. Vermoedelijk ga ik opnieuw de Verbeelding book challenge doen (als er eentje komt natuurlijk 🙂 ), al ga ik dat doen zoals anders: lezen waarin ik zin in heb en dan eventueel tussendoor al eens iets specifiek ervoor lezen. Maar meer dan 30 puntjes moeten het ook wel niet worden, daarvoor lees ik te graag mijn goesting 🙂

  1. Ik vond het zelf ook een hoog resultaat om er niet naar gelezen te hebben. Vermits het lezen de laatste tijd steeds minder vlot gaat denk ik dat ik volgend jaar de uitdagingen even zo laat en misschien ook wat minder recensies ga schrijven. Hopelijk helpt dat om weer wat vlotter te kunnen lezen.

 3. Dat doe je goed, zo zonder inspanningen. 😀 Ik heb dit jaar halfslachtig meegedaan – lees: categorieën afgevinkt als het eens te pas kwam, maar zonder echt moeite te doen voor de moeilijkere. Of dan zo van: ‘op het laatst werk ik die wel even allemaal af’ – ahum, niet dus. En nu het eind van het jaar daar is, voel ik me dan toch toch gefrustreerd door die niet-afgevinkte hokjes, typisch en wel… Volgend jaar maar meteen serieus beslissen of ik meedoe of niet!

  1. Blijkbaar zijn challenges zonder inspanning hé-le-maal mijn ding. 🙂 Deze maand lijkt het lezen helemaal niet te lukken dus nog snel even wat puntjes afvinken zou sowieso geen optie geweest zijn.

 4. Mijn Goodreadschallene stond op 52, die heb ik met (nu al) 76 boeken ruim gehaald. Idealiter haal ik volgend jaar 104 aangezien ik graag twee recensies per week publiceer. Maar dat lijkt me ambitieus, dus ik denk dat ik voor een challenge van 60 of 65 ga en dan zal ik wel zien.

  1. Ik denk dat ik die van mij op 100 of 120 ga zetten. Iets meer als vandaag en iets minder dan wat ik uiteindelijk gelezen heb. Ik zal vervolgens wel zien waar ik terechtkom aan het einde van het jaar.

  1. Ik denk dat ik jouw challenges wel ergens ga opslagen en dan aan het eind van het jaar gewoon eens gaan piepen hoeveel ik er zou kunnen afvinken. Of welke (tbr) berg ik beklommen heb. 😉

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.