Terugblik: Boekenbeurs 2018

Dit jaar ging ik tweemaal naar de Boekenbeurs. Mijn eerste bezoekje viel op 2 november. Die dag ging ik er samen met mijn man naartoe en waren we er niet zo heel erg lang. Ik deelde toen vooral koekjes uit bij de uitgeverijen met wie ik regelmatig mag samenwerken en één specifieke strip viel me meteen op door die chronische Potteritis. Het was bovendien ook de dag waarom mijn man meer leesvoer kocht als ik. Zeven strips en één boek tegenover een boek en een pakje briefpapier. Ja, zo kan het dus ook. Die vrijdag was het bij de standen waar ik zelf graag rondsnuister vrij druk. Bij het kraam met Engelstalige boeken was er zelfs zoveel volk dat het enkele minuten duurde vooraleer ik er terug buiten geraakte. Ik kan niet zo goed tegen de drukte dus gaf ik het op de duur gewoon op om tussen de boeken rond te dwalen.

Mijn tweede bezoekje was op zaterdag 10 november. Dit keer ging ik er alleen naar toe en vermits ik al in de voormiddag aankwam kon ik nog eventjes van een rustige start genieten. Ik kocht leesvoer voor mijn swapmaatje van de Secret Santa Swap, ontmoette Marilyn (die ik via mijn blog leerde kennen maar nog nooit eerder had ontmoet) en kwam ook een aantal bekende gezichten tegen zoals Audrey, Vanessa, Liese, Jamie Lee (én haar broer) en Valerie. Voor wie het zich afvraagt … ik kocht he-le-maal niets voor mezelf. Maar misschien geef ik manlief wel de titel van dit boek als tip voor Kerstmis.

Na de rustige start heb ik me ergens rustig neergezet en een uurtje gelezen. Ik wist dat het een lange dag zou worden dus wilde ik op tijd wat rust inlassen. Gelukkig kijken ze je op de Boekenbeurs niet vreemd aan wanneer je in je eentje aan het lezen bent. Eigenlijk voelde het ook een beetje aan als een rustige oase tussen de rondslenterende bezoekers. Vervolgens ging ik samen met Marilyn naar het panelgesprek met enkele auteurs. Alleen bleek het een soort speed-date te zijn met YA-auteurs. Zo luisterde ik even naar Petra Doom die het over haar twee boeken uit de Overstekers-reeks had, stelde het schrijversduo Kate Kriske hun YA-trilogie voor en ontdekte ik dat Chrostin net als ik beseft dat een slechte dag plots een pak positiever aanvoelt met de juiste sokken.

Eigenlijk konden we nog met andere auteurs een praatje maken maar Marilyn en ik besloten even afscheid te nemen van elkaar zodat we nog wat leesvoer konden laten signeren. In de voormiddag had ik Kenny Rubenis al gevraagd of hij een Niffler in mijn nieuwe Dating for Geeks boek wilde tekenen vermits ik enorm aan het aftellen was naar de première van Fantastic Beasts : Crimes of Grindelwald. In de namiddag ging ik nog even langs bij Niet Nu Laura die als mede-Potterhead even hard aan het aftellen was en vervolgens naar Lars van der Werf die niet enkel mijn gedichtenbundel signeerde maar ook ter plekke een persoonlijk versje voor me schreef.

Vervolgens keer ik weer snel terug naar de Boek-o-Drôme (ik vind het trouwens héél jammer dat de prachtige spiegeltent van de vorige jaren er niet meer stond) voor het interview met Julie Kagawa dat door Audrey gemodereerd werd. Het gesprek werd opgenomen voor de podcast van HarperCollins. Ik ben dus nog niet helemaal zeker of ik dit interview ga uitschrijven vermits je het bij hen kan herbeluisteren. Wel ga ik alvast even zeggen dat Julie Kagawa tijdens het interview nieuws aankondigde over wat ze gaat schrijven nadat de Schaduw van de Vos-reeks is afgerond.

Na dit interview verhuisde ik opnieuw naar de stand van Lannoo om daar mijn exemplaar van De kracht ontwaakt te laten signeren door Petra Doom. Zo tof dat ik haar nu ook eens in het echt heb ontmoet én dat ik tof op de foto van onze ontmoeting sta. Ja, dat laatste is een vermelding waard vermits ik doorgaans totaal niet in de lens kijk, gek aan het lachen ben of rode ogen heb waardoor ik een beetje demonisch lijk. 🙂

Vervolgens stond me nog maar één ding te doen en dat was wachten tot de signeersessie van Julie Kagawa er op zat. Dankzij de mensen van Agora mocht ik dat rustig zittend doen en daar was ik heel blij om vermits er heel veel mensen aan het wachten waren op een handtekening én foto van Julie. Wanneer de laatste handtekening was geplaatst mocht ik haar nog enkele vragen stellen. (Foto: ik deelde ook Oreo-cupcakes uit, verzamelde enkele leuke kaartjes en bookmarks én ontdekte een titel die het tijdstip weergeeft waarop ik al mijn ongelezen boeken gelezen ga hebben.)

Ik hoop het interview met Julie Kagawa deze week een keer te kunnen uitschrijven zodat ik ze met jullie kan delen. Voorlopig kan ik jullie alvast laten weten dat ik er aan het einde van de dag nogal uitgeput was en helemaal vergat om te vragen of Julie mijn exemplaar van Schaduw van de Vos wilde signeren. Typisch iets voor mij. Maar ik heb gelukkig wel deze leuke foto van ons beide. Dankjewel Wouter!

Hebben jullie een aantal boeken laten signeren op de Boekenbeurs?

20 gedachten over “Terugblik: Boekenbeurs 2018”

 1. Amai, ik word al moe van te lezen wat je op die ene dag allemaal deed… 🙂 Blij voor jou dat je lichaam je die dag toegelaten heeft en je weer heel wat leuke ontmoetingen gehad hebt!

  1. Hihi, mijn lichaam heeft mooi zijn beurt afgewacht maar na drie zware dagen vond het het wel mooi geweest en gaf de weerstand het op. Ik klink dus momenteel een beetje als een hees zeehondje. Dat klinkt toch net iets schattiger als ‘een zwarte kettingroker’. Het ziet er naar uit dat het tijd is om een zeteldagje in te lassen en het komend weekend ook om te dopen tot zetelweekend.

 2. Wat heb je leuke dingen gedaan! Zalige dag! Ik was ook graag geweest en ging normaal ook de 10de maar ik was ziek 🙁 Ik had namelijk ook wel een lijstje met lezingen en workshops die me héél leuk leken. Ach ja, volgend jaar dan maar!

  1. Oh, zo jammer. Stom eigenlijk hé, dat de timing van zo’n averechts lichaam steeds slecht uitkomt. Ik ben momenteel ziek. Tot nu toe hield mijn weerstand het vrij goed vol maar mezelf drie dagen op rij forceren was duidelijk teveel van het goede dus nu hebben de beestjes toch nog gewonnen en me een pijnlijke keel én hese stem bezorgd. Ik moet dan altijd de neiging onderdrukken om Smelly Cat te proberen zingen. 😉

 3. Oh het klinkt als een gezellige dag. Zelf zou ik niet kunnen lezen op zo’n beurs, tenzij daar een plekje voor voorzien is. Ik zou te nieuwsgierig zijn naar de voorbijgangers. Ik hou ook niet zo van drukte, daarom dat ik nog nooit naar de boekenbeurs geweest ben. Maar naar FACTS ga ikd an weer wel…

  1. Ik had een plekje tegen een muur gevonden waardoor ik niet was ingesloten door voorbijgangers. Echt geconcentreerd lezen is natuurlijk wat moeilijk tussen zo’n mensenmassa maar het was wel een rustmomentje tussendoor. Heb je op F.A.C.T.S. trucjes om de drukte beter te verdragen? Want dan mag je die wel met me delen vermits ik het daar doorgaans nog drukker vind als op de Boekenbeurs.

 4. Wat een leuk overzicht! Ik ben dit jaar niet op de Boekenbeurs geraakt (snuf!) en zeker Lars van der Werf en Niet Nu Laura had ik graag eens gezien 😀

 5. Dat ziet eruit als een geslaagde editie! Ik kon echt niet geloven hoe druk het was voor Julie Kagawa. Mijn dag was gelijk goed toen ik dat zag: zoveel jonge mensen voor een échte auteur en niet alleen voor BV’s.

  Ik heb dit jaar geen enkel boek laten signeren. Er stond niet echt iets op mijn lijstje en ik had ook geen zin om een hele dag te slepen met boeken van thuis.

  BIj de Engelse boekenkraam heb ik het ook opgegeven. Die stand is gewoon te klein om deftig te kunnen rondkijken. Heel jammer, want ik zou daar nog wel iets naar mijn zin hebben gevonden denk ik.

  Enfin, genoeg gekletst, we praten vrijdag in het echt bij he 😉

  1. Dat was echt tof om te zien hé. Zowel indrukwekkend als bemoedigend. Oh ja, zo’n paar boeken gaan na een tijdje zwaar doorwegen hé. Ik had het geluk dat er een dunne gedichtenbundel, eentje met cartoons en een stripalbum bij waren. De twee gewone leesboeken wogen het meeste maar die waren dus in de minderheid.

   Nog maar tweemaal slapen. Ik ga morgen veel rusten én weinig praten want die drukkere dagen zijn weer op mijn keel geslagen. Lees: ik klink momenteel heel sexy. 🙂

 6. Wat leuk dat je er naar toe bent geweest! Lijkt mij een heerlijke omgeving voor een boekenliefhebber hihi. Leuk ook dat je een aantal boeken hebt laten signeren en een paar foto’s rijker bent!

 7. Ondanks de drukte ben ik toch blij dat ik er geweest ben. Mijn buit: gesigneerd boek van Eva Mouton en twee van Bart Moeyaert. En uiteraard enkele peuterboeken voor J., en nog enkele cadeautjes 🙂

 8. Ik ging met gesigneerde boeken van Marc de Bel en Vera Van Renterghem naar huis. Zo gelukkig als een kind. En je hebt me een ideetje bezorgd voor volgend jaar. Zijnde: een rustig plekje zoeken en gewoon lezen. Ik heb enorm genoten van de editie van dit jaar in elk geval!

  1. Doen hoor. Zo’n rustmoment doet echt deugd én niemand gaat je er vreemd voor bekijken. Daar al helemaal niet.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.