Dichtgedachten over geluk – Martin Gijzemijter

Titel: Dichtgedachten over geluk
Auteur: Martin Gijzemijter
Uitgeverij: LS Amsterdam
Bladzijden: 207p.
Prijs: 9,99€
Bron: recensieboek

Dichtgedachten over geluk is een bundel vol inspirerende gedichten van Martin Gijzemijter, over geluk, het leven en omgaan met tegenslag. De gedichten bieden vooral inzicht in waarom geluk soms zo ongrijpbaar lijkt en vormen een houvast als het even tegenzit. Ze zetten je aan het denken en laten je zien hoe je meer van het leven kunt genieten.

In deze bundel zijn honderd gedichten opgenomen.

Mijn mening:

Martin Gijzemijter draagt dit boek op aan zichzelf met de woorden ‘Schrijven en doen zijn twee heel verschillende dingen.’ Datzelfde telt ook helemaal voor lezen en doen. Later in het boek geeft de auteur nogmaals toe dat het neerpennen van deze Dichtgedachten over geluk makkelijker is dat ze ook steeds daadwerkelijk toe te passen. Die bekentenis maakt hem in mijn ogen nog sympathieker.

In zijn inleiding vermeldt hij ook dat hij niet alle gedachten in deze bundel zelf kan toepassen. Ook voor de lezers van deze verzameling dichtgedachten telt deze uitspraak. Neem die eerste nu …

“Sla vandaag je vleugels uit,
ook al voelt dat onbekend.
Verandering begint met het besluit,
dat je niet zijn wilt waar je bent.”

Dat is waarschijnlijk een heel goede raad voor iemand die zich in een dergelijke situatie bevindt. Mij deed het net beseffen dat ik geen behoefte heb aan verandering en dat is helemaal ok vermits het betekent dat ik gelukkig ben daar waar ik ben. Dus zelfs wanneer een tekst niet op je van toepassing is kan hij je gelukkiger maken door het besef dat je het al goed hebt.

Sommige van deze korte gedachten deden me wat aan tegelwijsheden denken. Niet alle teksten spraken me aan maar sommige van hen waren echt ‘boenk erop’. Zo kan ik me helemaal bij de laatste tekst aansluiten. Ik heb immers liever dat mensen me naief noemen dan dat ik niet meer zou durven uitgaan van het goede van mensen.

De nadruk ligt zoals de titel al aangeeft op geluk. Hoe je geluk kan zoeken, maken, kiezen, delen, grijpen, … Ze herinneren je aan zaken die je ergens wel weet maar desondanks durft te vergeten. Maar ze doen je eveneens beseffen dat je het al goed hebt maar ook dat je nog meer geluk kan vergaren door soms een draai aan je gedachtengang te geven en iets vanuit een ander perspectief probeert te bekijken. Al lezend herken je ook je eigen struikelblokken en sterke punten.

Bij enkele gedachten ligt de focus op het waarmaken van dromen terwijl ik zelf meer focus op wat ik al wel heb vermits niet iedereen grote dromen hoeft te hebben en sommige dromen niet te verwezenlijken zijn. Maar dat is ergens het leuke aan dit boekje. Niet elke tekst is op de lezer van toepassing maar ik denk wel dat elke lezer in deze bundel iets kan terugvinden dat hem aanspreekt of doet beseffen dat we gelukkiger kunnen zijn dan we soms denken.

“Als je altijd doet wat je altijd hebt gedaan,
zal wat is altijd zo blijven.
Je moet soms een nieuwe weg inslaan,
om een nieuw hoofdstuk te schrijven.”

Of niet wanneer je voldoende van iets houdt dat je het steeds opnieuw wil herlezen. 😉

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.