Niet Nu Laura – Laura Janssens

Titel: Niet Nu Laura
Auteur: Laura Janssens
Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag
Bladzijden: 95p.
Prijs: 15€
Bron: eigen collectie

“Niet Nu Laura begon als een uit de hand gelopen grap, maar is intussen uitgegroeid tot een volwaardige webcomic met duizenden fans. Deze eerste bundeling cartoons en strips vinden hun inspiratie in de alledaagsheid. Laura tekent wat Instagram ons niet vertelt: geen loze spreuken of holle ‘inspirational quotes’, maar koude pizza op zondagochtend en kroketten, al dan niet gevuld!”

Mijn mening:

De hoge herkenningsfactor is wat de cartoons van Niet Nu Laura zo toegankelijk én hilarisch maakt. Wat het nog beter maakt is dat er geen woordgrappen verloren gaan tijdens de vertaling want deze cartooniste komt uit eigen land én ze is vree plezant. Nu ja, haar cartoons zijn dat. Ik heb Laura zelf immers nog niet ontmoet wanneer ik deze recensie aan het schrijven ben.

Ondanks het kleine aantal bladzijden komt er heel wat aan bod in deze bundeling. Persoonlijke ergernissen (fokking tomatte – al zijn het bij mij eerder fokking geraspte peekes, maar kom de oorzaak is misschien niet hetzelfde, de frustratie is dat wel), kleine gelukjes, je een rebel voelen wanneer je een richtlijn niet opvolgt, het gevoel wanneer iemand je aanspreekt met mevrouw, het enthousiasme bij het aftellen naar kerst dat niet bij iedereen even groot is, Laura’s zegswijzen, fokking kousenbroeken (lang leve de leggings – al zouden ze die voor volwassenen evengoed in leuke kleuren en prints mogen aanbieden), paaseitjes-criminaliteit,

Harry Potter (ik ben ‘ietsje’ ouder dan Laura en dus ondertussen ook ietsje wanhopiger maar ooit gaat hij hier aankomen), regels zijn er om verbroken te worden, datzelfde telt voor een dieet, de fritbit, queen of de jetons, Bingo!, die van die muggen is echt véél te herkenbaar (18 beten op 10 minuten is het huidige record alleen een beetje jammer dat er niets te winnen valt dankzij dat record), uitstelgedrag, mensen niet herkennen die jou duidelijk wel kennen, ouder worden en de bijhorende frustraties, …

Kortom … het échte leven met alle bijhorende herkenbare frustraties, kleine gelukjes en dankzij dit boek ook heel wat gegniffel, een grote dosis glimlachen en misschien zelfs een luide schaterlach.

Dit is echt een geweldig leuk boek. Ik vind het dan ook héél erg tof dat ze het op de flaptekst hadden over een ‘eerste’ bundeling cartoons want dat doet me vermoeden dat er nog meer van dit op komst is.

Een Liefde is scheurkalender in Niet Nu Laura-stijl zou ik trouwens helemaal zien zitten. Een bundel met hedendaagse spreuken ook. Of lekker en gezond eten waar je niet van bijkomt dat niet Ma Eih! is. Maar dat laatste is misschien wat te veel van het goede. Een mens kan immers niet alles hebben.

7 gedachten over “Niet Nu Laura – Laura Janssens”

    1. Dat is het ook echt. Ik vind ze zelfs nog leuker dan die van Sarah Andersen omdat deze nog herkenbaarder zijn.

    1. Ik vind het echt een fijn boekje. De illustratrice zelf is ook heel tof. Afgelopen zaterdag heb ik haar op de Boekenbeurs ontmoet en normaal vanavond opnieuw tijdens de screening van Fantastic Beasts : Crimes of Grindelwald.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.