Interview: Julie Kagawa op de Boekenbeurs

Drie jaar geleden kreeg ik de kans om Julie Kagawa te ontmoeten op de Boekenbeurs. Dit jaar kreeg ik opnieuw de kans om haar enkele vragen te stellen. Jullie hebben er even op moeten wachten maar het voorbije weekend vond ik eindelijk de tijd (én energie) om het interview uit te schrijven en te vertalen.

Tot nu toe heb ik via jouw boeken fae, vampieren en natuurlijk ook draken ontmoet. Zijn er echter nog andere magische wezens waar je graag over wil schrijven?

Ik hou van elk van hen. Fae, vampieren, draken, kitsune uiteraard ook. Maar ik zou het ook fijn vinden om over de meer obscure mythologiën te schrijven. Zoals bijvoorbeeld … Indische mythologie of iets dergelijks. Ik hou van alle magische wezens.

Zou je het ooit overwegen om een hervertelling van een sprookje te schrijven?

Van eenders welk sprookje? Mocht iemand me dit vragen, mijn uitgever bijvoorbeeld, dan zou ik het zeker overwegen. Het zou wel een sprookje moeten zijn waarvan ik het gevoel heb dat ik er iets aan kan bijdragen. Bijvoorbeeld door het duisterder te maken. Ik schreef ook een versie van de Drie Biggetjes van Grimm. Grimm is een bloemlezing van duistere sprookjes en mijn versie van de Drie Biggetjes was veel véél griezeliger.

Indien je van plaats kon wisselen met een boekpersonage … wie zou je dan willen zijn? Welke wereld zou je willen ontdekken?

Hmm, ik denk Harry Potter. Want wie wil er nu niet naar Hogwarts gaan en daarnaast heb je natuurlijk ook nog de coole magie en de kans om op bezem te vliegen, Quidditch te spelen en …

Mocht je deze kans ooit krijgen … Welk boek zou je graag willen herschrijven? Een einde waar je niet mee kon leven, een personage dat niet genoeg aandacht kreeg, …

Bij mijn eigen boeken? (Nee hoor, eenders welk boek) Laat me even nadenken. Ik denk niet dat ik één van mijn eigen boeken zou willen herschrijven omdat ze toen ik hen schreef het beste boek waren dat ik toen kon schrijven. Hmm … (hier was ze al aan het lachen) Ik zou het zevende Harry Potter boek herschrijven en Harry zou echt sterven om de voorspelling te verwezenlijken. En het zou waarschijnlijk een heel tragisch einde zijn waar Neville zijn rol zou moeten overnemen. Er zou een nobel, ultiem offer zijn en ja … het is waarschijnlijk maar goed dat J.K.Rowling dat boek schrijf in plaats van ik.

Heb je een favoriete sub-genre bij fantasy-boeken? (Epic, Urban, Paranormal Romance, Steampunk, …)

Mmm, … Ik hou veel van Urban Fantasy maar ik hou ook van boeken die zich afspelen in een andere wereld. Misschien is poral fantasy mijn favoriet of verhalen zoals Harry Potter en Narnia.

Heb je enkele boek-ergernissen?

Ja, die heb ik. Ik ben een fan van gevechtsporten en volg lessen in wapengevechten. Eén van mijn ergernissen zijn onrealistische gevechtsscènes in boeken. Wanneer de bewegingen gewoon … wanneer het gewoon niet kan op de omschreven manier. Ik ben een beetje een snob op dat vlak. Ik volg Kali, een Filipijnse gevechtssport met zowel enkele als dubbele zwaarden en messen en ik heb intensieve trainingssesies gehad waarbij we met stokken en trainingsmessen vechten zonder ons in te tomen. We dragen helmen maar zijn verder niet beschermd dus wanneer je door zo’n stok geraakt wordt doet het ook echt pijn. Die gevechten zijn echt zo verschillend van sommige gevechtscènes in boeken.

Kan je drie auteurs opnoemen van wie je de boeken niet zou kunnen missen in je leven?

Leigh Bardugo, Laini Taylor en vermoedelijk J.K.Rowling

Wat is het beste boek dat je tot nu toe hebt ontdekt in 2018?

Tot nu toe … Ik heb Sea Fire van Natalie C.Parker gelezen en dat was echt goed. Een beetje zoals Pirates of the Caribbean maar met een volledig vrouwelijke cast.

Welke fictieve personages zou je graag in het echt willen ontmoeten?

Daar moet ik even over nadenken … Mag ik eigen personages vermelden? (Ja hoor) Ik zou graag Ash ontmoeten want Ash. Hermione Granger misschien ook wel en … wie nog? Oh, oh, hij zou me waarschijnlijk vermoorden maar de Darkling van de Grisha-reeks (Leigh Bardugo). (Ik gaf haar de tip om haar wapens mee te nemen naar die ontmoeting)

Heb je leestips voor de lezers van dit interview? Boeken die je zo goed vond dat je ze liefst aan zo veel mogelijk mensen wil aanraden.

Wel, we hadden het al over Sea Fire. Dat boek zou ik aanraden. Ik lees momenteel Strange the dreamer van Laini Taylor en het is geweldig. Ik zou ook Harry Potter aanraden maar iedereen heeft het waarschijnlijk al gelezen. Laini Taylor’s Daughter of Smoke and Bone indien je die reeks nog niet gelezen heb. Het is echt helemaal geweldig.

Heb je ooit fanfictie geschreven?

Ja. (Heb je Harry Potter vermoord in die fanfictie?) Haha … Nee, dat deed ik niet. Dit was voor Harry Potter. Lang voor Harry Potter. Ik schreef een videogame fanfictie en ook een Gundam Wing fanfic. Dat was een anime. Je kan ze waarschijnlijk nog steeds vinden op fanfiction.net. Ik ga je mijn naam, mijn codenaam, niet vertellen, je gaat door de duizenden fanfictie-verhalen heen moeten gaan om hen te vinden.

Op welke boek-release kan je amper wachten?

Hmmm, Muse of Nightmares (Laini Taylor) kwam al uit. Daar was ik echt op aan het wachten. Oh, er is er eentje met de titel ‘Daughter of the crane’ of … Wel, het is sowieso … of the crane. Er staat een kraanvogel op de cover en het gaat over aziatische fantasy. (Ik denk dat ze het hier over Descendant of the Crane van Joan He had.)

Ik heb zo geen handige plug-in om een SPOILER te verbergen dus als je de Harry Potter – reeks nog niet gelezen of bekeken hebt dan kan je de volgende vraag best overslagen.

Heb je ooit meer van de sidekick gehouden dan van het hoofdpersonage?

Dobby! (daar bestond duidelijk geen twijfel over) Wie wil Dobby nu niet. Ik was echt zo aangedaan. Waarom? Ik bedoel maar, Hedwig was al erg genoeg maar Dobby …

Heb je een Autobuy auteur?

Ja, waarschijnlijk Laini Taylor en/of Leigh Bardugo

Kan je me drie redenen geven waarom je denkt dat mensen van je meest recente boek gaan houden? Een soort van verkooppraatje voor De schaduw van de vos …

Kitsune (Japanse Mythologie), Ninja en een broedende antiheld met een demonisch bezeten zwaard.

Ik heb nog niet de gelegenheid gehad om je boek uit te lezen en vroeg me af … kan je me vertellen wat één van je favoriete scènes zodat ik dat fragment met extra aandacht kan lezen?

In De schaduw van de vos is er een scène met Yumeko en Tatsumi. Meteen nadat ze in een gevecht zijn verzeild met de kamaitachi. Een soort wezels die reizen op de wind, ze bewegen zo snel dat ze onzichtbaar zijn en ze hebben lange klauwen waarmee ze je kunnen verwonden. Er is een scène vlak na dat gevecht waar ze bij een kampvuur praten en daar verschijnen kleine wezens die men kodama noemt. Kleine boomgeesten die te voorschijn komen en dat is één van mijn favoriete scenes.

En een laatste vraag indien we elkaar ooit nog eens zouden ontmoeten … Heb je een favoriet koekje?

Ik hou van alle koekjes. Ik ben gewoon een cupcake/koekjes-fan. Ik hou van pindakaas koekjes maar ook van chocolate chip koekjes.

(Phew, het waren dit keer dan wel geen drakenkoekjes maar deze cupcakes zag ze gelukkig ook zitten.)

5 gedachten over “Interview: Julie Kagawa op de Boekenbeurs”

    1. Ik heb het als niet-kenner moeten opzoeken om zeker te zijn dat ik het juist schrijf. Volgens mij heb ik nog nooit animé of manga gelezen of gezien.

  1. Wat is je interview leuk geworden! Tof om nog eens te herlezen. Ik vond het ook super om je in het publiek te zien zitten. (O en ik heb nog niet gezegd hoe lekker ik je cupcakes vond! Ze waren overheerlijk, maar had natuurlijk niets anders verwacht…)

    1. Dankjewel Audrey! Ik vond het heel fijn om je nog eens in het echt te zien. Deze week worden het koekjes. Als we wat dichter bij elkaar woonden kon je opnieuw komen proeven. Ik vind het trouwens nog steeds straf dat ik zelf geen één van die Oreo-cupcakes heb geproefd. Die zal ik dus ooit nog eens moeten maken.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.