Waarom ik zo weinig mogelijk op mijn bezoekersaantallen let …

Een tijdje terug moest ik mijn bezoekcijfers nog eens aanpassen voor mijn mediakit. Het haalt natuurlijk niet uit om zo’n pagina aan te maken en er vervolgens bezoekcijfers van een half jaar geleden te tonen. Dus opende ik mijn statistieken via WordPress en toen viel het me op dat de bezoekersaantallen de laatste maanden opvallend lager waren.

Nu zeg ik hier steeds dat ik de interactie met lezers het fijnste vind aan het bloggen en daar blijf ik ook nog steeds bij. Alleen, tja … ik ben een onzeker iemand. Dus reageerde ik ongeveer als volgt …

“Oh, het is de laatste maanden rustiger …”

“Ben ik misschien iets anders gaan doen?”

“Oei, ik zal toch geen mensen hebben weggejaagd zeker? “

“Misschien heb ik iets geschreven dat fout geïnterpreteerd kon worden … “
Waarna ik mezelf moest tegenhouden vooraleer ik een heel deel blogposts ging herlezen.

“Zouden mijn bezoekcijfers na 12 jaar bloggen trouwens niet wat hoger moeten liggen?”

“Misschien doe ik wel iets helemaal fout zonder het te beseffen …”

Ja hoor, het was weer zo ver. Meteen ging ik weer aan mezelf twijfelen en in vraag stellen of ik wel goed bezig was. Die onzekerheid is blijkbaar een aanhoudend werkpunt. Alleen al daarom kijk ik de bezoekcijfers enkel na voor mijn mediakit. Ik geef trouwens grif toe dat ik die pagina slechts één keer om de paar maanden aanpas in plaats van maandelijks.

Nu weten jullie dus meteen ook waarom. Ik wil vermijden dat ik nog meer aan mezelf ga twijfelen. Ik wil voorkomen dat ik mezelf met andere bloggers begin te vergelijken en merk dat ik niet dezelfde zaken bereik als hen. Ik zou het immers heel jammer vinden mochten die twijfels gaan overheersen terwijl ik het bloggen zelf nog steeds heel fijn vind en echt geniet van de reacties en interactie met mede-boekliefhebbers. Bij dat laatste merk ik gelukkig geen daling.

Dankjewel daarvoor!

27 gedachten over “Waarom ik zo weinig mogelijk op mijn bezoekersaantallen let …”

 1. Gek genoeg heb ik de laatste drie maanden (denk ik) niet naar mijn cijfertjes gekeken. Daarvoor deed ik dat wel regelmatig maar nu interesseert het me niet zo. Ik vind het belangrijker dat ik een fijn contact heb met mijn lezers dan dat er echt duusd man komt lezen. Heb wel ook gemerkt door het aantal reacties soms dat het in de zomer heel veel minder is. Begrijpelijk ook hé. Ik zou er niet mee inzitten 🙂 Mensen komen en gaan en er kan vanalles buiten jouw blog zijn waardoor het wat minder is (het weer bijvoorbeeld).

  1. Om de zoveel maanden probeer ik mijn Mediakit even te vernieuwen zodat hij een beetje up-to-date blijft. Daardoor merkte ik het ook pas vrij laat op. Maar vermits ik meteen begon te twijfelen aan mezelf ga ik het echt wel op deze manier blijven doen en niet maandelijks. Ik ben echt een veel te grote piekeraar en blijkbaar leer je dat zomaar niet in een-twee-drie af.

 2. Wat herkenbaar! Ik merk dat zelf ook heel erg, dat ik heel erg met die cijfertjes bezig ben en daardoor onzeker word. Ik zou er echt minder naar moeten kijken. Ik wilde nog wel even zeggen dat ik je blog met veel plezier lees, dus lekker zo door blijven gaan <3

 3. Ik kijk er ook bijna nooit meer naar. Het doet er ook eigenlijk niet toe, want ik ben toch niet van plan om iets veranderen alleen maar voor meer bezoekers. Oh en euh, niet twijfelen hoor: JIJ BENT GOED BEZIG!

 4. Mooi dat je de interactie zo waardeert, dat is ZOVEEL meer waard dan een x aantal bezoekers/views. Ik kijk eigenlijk echt nooit naar mijn statestieken, alleen als ik een artikel maak met best gereageerde blogs of zoektermen verder niet.

 5. Ik kom nog altijd gewoon heel graag lezen hoor! Ik kijk wel regelmatig naar die statistieken bij mij maar ik heb het ook leren loslaten. Als ik eens wat minder tijd heb, moet ik me daar niet schuldig over voelen. Ik blog tenslotte voor m’n plezier, niet voor de statistieken. Al moet ik mezelf daar wel af en toe eens aan herinneren.

 6. Hou het hooguit per maand bij. Verder eigenlijk helemaal niet. Heb een langzame stijging en vergelijk sowieso niet met anderen. Ik ben wie ik ben en doe het op mijn eigen manier.

  Plus het zomervakantie dus niet iedereen zal de blogs lezen.

 7. Groot gelijk! Ik bekijk mijn cijfers regelmatig, en ik voel ook zoiets van ‘oei’, als die lager blijken te liggen. Maar er is ook zoiets als ‘het mooie weer’, waardoor mensen veel minder aan de pc zitten en blogs lezen. Ik heb ook veel liever fijne reacties dan hópen bezoekers. En ik kom hier nog altijd heel graag lezen 🙂

  1. Dat is heel fijn om te horen Fieke. Ik moet mezelf er gewoon wat sneller aan herinneren wanneer ik in de toekomst nog eens zo’n ‘Oei’-momentje heb. De interactie blijft gelukkig wel nog steeds en dit soort reacties zijn een serieuze opkikker. Dankjewel daarvoor.

 8. Ik ben daar wel eens mee bezig, met die cijfers. Vind het belangrijk dat m’n lezers zich goed blijven voelen en ergens aansluiting vinden bij wat ik schrijf, hoe ik denk en leef. Zonder m’n persoonlijkheid te verliezen weliswaar.

 9. Ik pin me niet vast op cijfertjes omdat ik het zoveel belangrijker vind om plezier te hebben aan mijn blog. Maar ik geef toe, er zijn momenten dat ik ook wel eens twijfel aan mezelf en aan mijn blog. Ik kan er gewoon beter mee omgaan dan vroeger. Dat is het enige verschil. En Liesbet, vergeet niet dat je een fantastische blogster bent <3

  1. Dankjewel Nikita! Ik weet van mezelf dat ik vrij onzeker ben en snel ga twijfelen dus ik kan ze best zo veel mogelijk negeren en in plaats daarvan jullie lieve complimenten geloven. Het bloggen doe ik super graag en dat is uiteraard het belangrijkste. Maar het leek me een goed idee om er iets over te schrijven vermits ik vermoed dat meerdere bloggers wel eens twijfelen wanneer ze over die cijfers gaan nadenken.

 10. It’s nothing but a number! Je blog is een heerlijke plek waar echt jou hart en ziel in ligt en dat is te lezen in je blogjes! Gewoon heerlijk blijven bloggen, zoals ik zei: Het is ons stukje wonderlijke web en daar doen we gewoon heerlijk waar wij van houden!

 11. Herkenbaar. Dat had ik ook heel erg.
  Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier het afgelopen jaar weinig last van heb gehad. Voor mijn netgalley profiel moet ik elke maand mijn cijfers neer zetten en ik merk dat als ze wat lager zijn ik dan mijn schouders ophaal. Ik heb wel een redelijke plek bereikt dat ik blij ben met mijn blog en wat ik doe. Was dat nu ook maar zo met de rest van mij haha.

 12. Goh, op zich zou ik je willen zeggen “trek je gewoon niets aan van die cijfers, die maken toch niets uit!”, maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan als je je er al onzeker door voelt. Ik kan je alleszins alleen maar aanraden om verder te doen hoe je bezig bent, want het is altijd duidelijk te lezen dat je veel plezier haalt uit je blog en dat is uiteindelijk het belangrijkste!

  1. Het klopt nochtans hoor wat je zegt. Veel van de zaken waar ik me onzeker over voel zijn zaken waar anderen helemaal niet mee bezig zijn. Vaak ook onzinnige zaken. Maar vreemd genoeg ligt er tussen dat besef en het afleren toch nog een grote stap. Vandaar dat ik mezelf er af en toe eens aan moet herinneren. 🙂

 13. Ik denk dat het heel menselijk is, wat jij doet/denkt. Iets wordt minder en dan ga je gelijk aan jezelf twijfelen. Ik heb het ook wel eens gedacht hoor ‘Ik steek toch veel moeite en tijd in mijn blog van al 8 jaar, zou ik niet wat meer bezoekers moeten hebben’? Maar ik weet ook dat niet iedereen mijn blog zal waarderen. En lezen- en reageren bij anderen is ook key, maar daar heb ik simpelweg vaak geen tijd of zin aan.

  Maar ik vind dat je een hele leuk blog hebt juist! Juist omdat die bezoekersaantallen je niets uitmaakt, daardoor blijf je fijn doen wat je leuk vind. Ondanks dat ik geen boekenliefhebber ben, zijn er toch altijd wel wat blogjes bij je waar ik aansluiting op vind.

  1. Dankjewel Michelle! ❤️
   Wat fijn om te lezen. Ik denk dat ik het blogplezier zou verliezen wanneer ik me plots op vanalles zou gaan focussen om die bezoekcijfers te laten stijgen. Het is net het bloggen zelf en lieve reacties als deze die er voor zorgen dat ik het zo graag doe. Niet het promoten en zaken als SEO.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.