I dare you!

Dat deed Annemieke toen ze me aantikte voor deze tag. Ze deed dit in november 2017. Jullie weten al dat ik maar af en toe een tag deel dus ik zit hier hier niet al maanden te bibberen in een hoekje omdat ik de uitdaging niet aan durf of zo. Heus niet, al ben ik net als Annemie geen fan van dit soort uitdagingen. Ik koos dan ook altijd voor waarheid bij dat ene spelletje. Maar nu is het dus eindelijk zover … Tijd om wat vragen te beantwoorden.

1. Welk boek staat al het langste in je boekenkast?
Jip en Janneke! Dat boek kochten mijn ouders in 1984 en het is mee verhuisd toen ik ging samenwonen.

2. Welk boek ben je momenteel aan het lezen, wat las je hiervoor en in welk verhaal ga je hierna beginnen?
Wanneer ik dit inplan ben ik in Blameless van Gail Carriger bezig. Hiervoor las ik De laatste magiër van Lisa Maxwell en ik denk dat ik hierna ga beginnen in Juliette, of het geluk van boeken van Christine Féret-Fleury.

3. Welk boek vond iedereen leuk terwijl jij er niets aan vond?
Hier wil ik al lange tijd een blogpost rond uitwerken. Zowel aan de hand van deze vraag als de omgekeerde versie. De eerste twee delen uit de Hush Hush serie van Becca Fitzpatrick en de eerste twee uit de Vampire Huntress serie van L.A.Banks.

4. Van welk boek blijf je tegen jezelf zeggen dat je het gaat lezen terwijl het er waarschijnlijk nooit van zal komen?
Heel wat van de boeken in mijn kast staan daar al heel lang maar ik vermoed dat ik hen ooit wel allemaal ga lezen. De term ‘ooit’ nader definiëren is onmogelijk maar regelmatig ga ik door mijn kast en zo heb ik in het verleden al van heel wat boeken afscheid genomen die ik bij nader inzien niet meer wil (her)lezen. Het enige twijfelgeval dat momenteel nog in mijn kast staat is – denk ik – De dief van de tijd van John Boyne. Een aantal jaren terug ben ik ooit aan dat boek begonnen maar ik ben na enkele hoofdstukken gestopt omdat het me niet echt aansprak. Het plan was om het nog eens een tweede kans te geven maar tot nu heb ik daar nog nooit zin in gehad.

5. Welk boek spaar je tegen dat je op pensioen gaat?
Huh? Ik heb geen boeken die ik opspaar voor een bepaalde gelegenheid. Laat staan tegen dat ik een pensioen-gerechtigde leeftijd heb bereikt. Ten eerste kan ik niet gaan werken en zal ik dus ook geen pensioen krijgen. Ten tweede … weet je wel hoelang ik dan nog zou moeten wachten vooraleer ik eindelijk dat boek mag lezen.

6. Lees je de laatste bladzijde van een boek eerst of wacht je tot aan het einde?
Aan het einde. Mijn nicht doet het omgekeerd omdat ze zich dan beter op het verhaal kan focussen. Zelf zou ik het echter niet fijn vinden om al vooraf te weten hoe iets gaat eindigen.

7. Vind je het dankwoord in een boek verspilling van zowel papier als inkt of interessant?
Ik lees ze niet altijd maar vind het ook geen papierverspilling. Onlangs vond ik het zelfs nog heel fijn om te lezen hoe Gail Carriger haar tweede boek uit de Parasol Protectorate – serie opdroeg aan … “With grateful thanks to the three least-appreciated and hardest-working proselytizers of the written word: independent bookstores, librarians, and teachers.”

8. Met welk boek-personage wil je van plaats ruilen?
Met Madam Irma Pince. De bibliothecaresse van de Hogwarts-bibliotheek.

9. Heb je een boek dat je aan iets heel specifieks uit je eigen leven doet denken?
Euhm, ik herken me vooral in gewoonten van personages. Hun liefde voor boeken, dat ze alles graag mooi in orde hebben, dat ze het leuk vinden om creatief bezig te zijn, tot rust komen in een bos, in staat zijn om over hun eigen voeten te struikelen, steeds opnieuw lijstjes neerpennen over zo’n beetje alles dat je in een lijstje kan verwerken, … Ik kan me echter niet meteen een boek voor de geest halen dat me aan een bepaalde levensfase doet denken.

10. Noem een boek dat je op een bijzondere manier in je bezit kreeg.
Ik kreeg een gesigneerd boek als huwelijkscadeau. Telt dat?

11. Heb je ooit een boek om een bijzondere reden weggegeven aan een speciaal iemand?
Mijn moeder is jarenlang op zoek geweest naar een boek dat ze als tiener gelezen had. Het ging zo ver dat we wanneer we naar Ikea gingen in de boekenkasten gingen kijken of dat boek er toevallig niet tussen zat. Ik heb de zoektocht nadien online verder gezet omdat ik me echt had voorgenomen om haar er ooit mee te verrassen en uiteindelijk is het me gelukt om het boek via IBL bij een bibliotheek aan te vragen en het vervolgens van hen over te komen toen bleek dat ze het uit hun collectie gingen verwijderen.

12. Welk boek is met jou het meeste mee op verschillende locaties geweest?
De Harry Potter-boeken. Simpelweg omdat ik die al het vaakst gelezen heb en ze dus ook regelmatig mee nam. Naar de zee, de ardennen, in de bus, op de trein, mee naar school, …

13. Is er verplicht leesmateriaal dat je nu vindt meevallen terwijl je het verschrikkelijk vond op school?
We hadden het geluk dat we naast drie boeken uit een verplichte leeslijst ook zelf boeken mochten uitkiezen. De boeken die ik toen niet graag las lees ik nu nog steeds niet graag. Ik heb echter wel een keer het omgekeerde meegemaakt. Vallen van Anne Provoost vond ik een heel mooi boek maar het werd een beetje voor me ‘verpest’ toen we het nadien helemaal gingen ontleden. Voor mij lijkt de ziel van een boek soms een beetje verloren te gaan wanneer je elke scène moet gaan analyseren.

14. Tweedehands boeken of nieuw?
Allebei. Ik weet niet hoe de verhouding momenteel is in mijn collectie maar er staan best wel wat tweedehandse boeken in mijn kasten die ik bij de (plaatselijke) kringloopwinkel) op de kop kon tikken. Nieuwe boeken aan een tweedehandse prijs zou natuurlijk helemaal ideaal zijn.

15. Heb je ooit een Dan Brown boek gelezen?
Ja! Ik heb Het Juvenalis Dilemma, Het Bernini Mysterie, De Delta Deceptie, De Da Vinci Code en Inferno gelezen. Het Bernini Mysterie en De Da Vinci Code vond ik de leukste twee. Maar tegen dat ik Inferno las spraken de boeken me niet meer echt aan.

16. Heb je ooit een verfilming gezien die je beter vond dan het boek?
Beauty and the Beast. Ik heb pas onlangs het originele verhaal gelezen en ik vond de verfilmingen die ik tot nu toe zag leuker dan het boek.

17. Een boek dat je hongerig maakte?
Het recept voor de liefde van Anthony Capella, Piece of Kate van Emily Lichthart en Sjakie en de Chocoladefabriek van Roald Dahl

18. Van welke persoon neem je steeds boek-advies aan?
Ik denk niet dat er één iemand is die alleen maar boeken leest die ik geweldig vind. Dankzij de volgende mensen heb ik echter al heel wat fantastische boeken ontdekt: Nancy, Annemieke, Silke, Joany, Emmy, Annabel, Lisa en Kathleen.

19. Auteurs van wie je al het meeste las?
Daar schreef ik al eens een blogpost rond én Nora Roberts bleek de grote winnaar te zijn. Al is het aantal wel nog wat gestegen sinds ik deze foto-collage maakte.

20. Een favoriet koppel met twee personages uit verschillende boeken?
Ik heb nog nooit twee personages uit verschillende boeken in mijn fantasie samen gebracht. Zelfs als ik fanfictie lees gaat het om koppels uit één en dezelfde reeks of serie.

5 gedachten over “I dare you!”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.