Voorlezen doet lezen #3

Toen ik afstudeerde deed ik dat met een eindwerk over Leesbevordering door voorlezen. Dit onderwerp is me steeds bijgebleven en het is ook de reden waarom ik de laatste jaren telkens boekjes cadeau doe bij de geboorte van een kindje. Ik maakte eerder al eens een lijstje met Boeken voor jonge boekenwormen en jullie konden een tijdje terug ook al zien dat ik me misschien – een heel klein beetje – liet gaan toen ik geschenkjes kocht voor de geboorte van mijn metekindje. Nu ik zowel meter én tante ben van een heel lief meisje en jongetje leek het me een leuk idee om hier af en toe een boek te tonen dat ik later héél erg graag aan hen wil voorlezen.

Een van de eerste zaken die me bij dit leuke prenten-boek opvielen was het feit dat Van Mij! een dustcover heeft. Ik heb nog niet zo heel vaak kunnen voorlezen maar vraag me af hoelang zo’n kaft kan overleven in kleine kinderhanden? Gelukkig zit er onder die papieren omslag nog een leuke kleurrijke hardcover met een sobere illustratie verscholen.

De illustrator bewijst met dit boek dat het perfect mogelijk is om een verhaal te vertellen met slechts twee woorden en een minimum aan kleuren.  In plaats van het volledige kleurenpalet te gebruiken beperkt Jeff Mack zich tot slechts enkele kleuren. Alleen is het werkwoord beperken hier niet echt de juiste woordkeuze vermits die kleinere selectie kleuren (blauw, oranje, geel, wit en zwart) niet aanvoelt als een beperking. Het lijkt de tekeningen zelfs dynamischer te maken.

Over de schrijfstijl kan ik niet veel melden vermits de titel  doorheen het verhaal herhaalt wordt in combinatie met andere zinstekens. Het zijn dan ook grotendeels de speelse illustraties die het verhaal vertellen. Door het gebruik van slechts twee woorden kunnen kinderen bij dit boek de rollen omdraaien en zelf aan hun ouders voorlezen.

Het lijkt me een heel fijn boekje om samen met kinderen te lezen. Deels door de vrolijke kleuren en zowel eenvoudige als opvallende tekeningen maar ook door het steeds verder escaleren van het meningsverschil tussen de twee muizen. Het gaat binnen de kortste keren van kwaad naar erger en hun deugnieterij deed me af en toe aan de tekenfilmpjes van Tom en Jerry denken. Speels, ondeugend én grappig.

Dat de personages aan het einde hun les nog steeds niet hebben geleerd maakt het realistischer en het zorgt ervoor dat het boek niet te moraliserend aanvoelt.

Gegevens:

Titel: Van Mij!
Auteur: Jeff Mack
Uitgeverij: Flamingo Kinderboeken
Bladzijden: 34p.
Prijs: 12,99€
Bron: recensieboek

 

3 gedachten over “Voorlezen doet lezen #3”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.