Fandom – Anna Day

Titel: Fandom
Auteur: Anna Day
Uitgeverij: LS Amsterdam
Prijs: 18,99
Pagina’s: 446p.
Bron: recensieboek

Violet en haar vrienden zijn fans van de populaire bestseller The Gallows Dance, die ook verfilmd is. Verkleed als hun helden gaan ze naar Comic Con, om daar de acteurs uit de film te ontmoeten. Maar tijdens een bizar ongeluk worden ze opeens écht het verhaal in gesleurd.

Gevangen in een weerzinwekkende wereld waarin ze per ongeluk de dood van hoofdpersonage Rose hebben veroorzaakt, is er nog maar één manier om te overleven: Violet moet de rol van haar heldin overnemen om het verhaal door te laten gaan. Maar dat is niet zonder gevaren …

Mijn mening:

Wanneer je als lezer fan bent van een boek dan kan je het geluk (of de pech) hebben dat jouw favoriete boek verfilmd wordt zodat je de wereld waarin je zo graag vertoefd visueel tot leven ziet komen. Violet’s avontuur drijft de fandom-ervaring echter nog wat verder door. Ze komt immers in de wereld van haar boek terecht en de locaties die ze uit het hoofd kan omschrijven ziet ze nu niet alleen voor zich, ze kan hen ook ruiken en voelen. Alleen lijkt dit in werkelijkheid iets minder fijn dan ze had gedacht. Er komen immers ook heel wat ongemakken, angst, spanning, gevaar en pijnlijke situaties bij kijken en het zelf beleven is toch net iets anders als meeleven met je geliefde personages. Langs de andere kant krijgt ze wel de wereld te zien zoals de auteur hem voor ogen zag. Inclusief details die het boek niet haalden. Niet enkel details over locaties maar ook inforrmatie over personages die in het boek amper aandacht kregen.

Het was echter niet zozeer de fantasywereld van Violet’s favoriete boek die er voor zorgde dat ik Fandom graag las. Die wereld leek immers heel erg op andere dystopische verhaallijnen. Het werd echter interessanter zodra de personages er plots in opduiken met hun voorkennis. Dat concept gaf er een leuke draai aan en de commentaar van Violet en haar vrienden op het dystopische YA-genre liet me regelmatig glimlachen. Zowat alle stereotypes werden immers aangehaald. De bizarre namen, de voorspelbaarheid, … Daarnaast was er ook vrij veel herkenning als booknerd. Bijvoorbeeld wanneer één van de hoofdpersonages plots de bedenkingen die ik me tijdens het lezen maak daadwerkelijk zegt.

Nog meer herkenning was er toen ik bijvoorbeeld deze zin las … “Willow is de meest sexy man die ooit in een dystopische toekomst heeft bestaan.” en me vervolgens bedacht dat ik met mede-boekliefhebbers gelijkaardige gesprekken had maar dan over andere personages. Het was dan ook vooral de herkenbaarheid die regelmatig naar voren kwam die er voor zorgde dat ik dit boek graag las. Ik stond er bovendien van versteld hoe snel ik door dit boek heen vloog. Het is niet alleen vlot én met humor geschreven, de schrijfster zorgt er ook voor dat je binnen de kortste keren in het verhaal zit.

De quote op de voorzijde van het boek – ‘Een opwindende leeservaring over de wereld van cosplay’ – is echter wel een beetje misleidend. Het slaat immers maar op een klein deel van het verhaal. Wel zijn er meer verwijzingen naar fanfictie terug te vinden en komt de kracht van een fandom mooi naar voren in het gelijknamige boek. Daarnaast vond ik het ook mooi hoe Violet net als andere lezers zichzelf beter leert kennen in een fictieve wereld.

3 gedachten over “Fandom – Anna Day”

  1. Goede recensie! Ik vond dit verhaal ook erg tof, maar inderdaad jammer dat cosplay niet zo’n grote rol had in het verhaal.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.