Auteurs Vriendenboek: Tomi Adeyemi

Vrijwel elke maandag verschijnt er hier een nieuwe editie van het Blogger Vriendenboek. Een terugkerende rubriek waarin mede-bloggers de kans krijgen om zichzelf voor te stellen. Af en toe heb ik het geluk dat ik de vragen van mijn lijstje mag stellen aan een auteur. Soms mag ik dat zelfs tweemaal op dezelfde dag doen. Vorige week konden jullie al het interview lezen met Taran Matharu. Op YALfestBE mocht ik echter ook Tomi Adeyemi een aantal vragen stellen. Het lukte me niet om haar alle vragen van het Auteurs Vriendenboek voor te schotelen maar de Amerikaanse schrijfster van Bloed en Beenderen kon wel een deel van hen beantwoorden.

If you prefer to read the interview in English you can scroll down. The original interview is below the Dutch translation.


Wat was het eerste boek dat je voor jezelf kocht? Heb je het nog steeds?
Oh, dat is een goede vraag. Ik denk … ik weet het eerlijk gezegd niet zeker … het moeten wel de Harry Potter boeken zijn. And dat zeg ik enkel omdat ik de andere boeken die ik las leende bij de bibliotheek. Dus de Harry Potter boeken waren toen eigenlijk de enige die ik echt zelf wilde hebben omdat ze steeds opnieuw herlas. Dus ja, het moet wel de Harry Potter-serie zijn én die heb ik nog steeds. (Foto: Marcia van der Zwan)

Heb je één favoriet boekgenre of hou je van afwisseling?
Goh … doordat schrijven mijn job is moest ik heel wat research doen en doordat ik al een tijdje geen fantasy (behalve contemporary fantasy) had gelezen heb ik de afgelopen twee jaar uitsluitend fantasy gelezen. Ik wisselde het af en toe even af met scifi maar beperkte me grotendeels tot fantasy. Nu, kan ik het terug weer een beetje meer afwisselen. Dus ik lees fantasy, scifi, contemporary, young adult, middlegrade, … Ik zou graag nog wat meer afwisseling hebben maar daar heb ik gewoon de tijd niet voor.

Welk boek staat momenteel bovenaan je wenslijst?
Well, eigenlijk ben ik nu … Ik ben een grote fan van de Ember in the ashes-serie van Sabaa Tahir. Dat boek was een grote inspiratiebron voor Bloed en Beenderen. Sabaa is ondertussen een vriendin van me en ik heb nu Reaper at the Gates en daar ben ik me momenteel aan het doorheen werken.

Hoe organiseer je jouw boeken? Niet qua schrijfproces maar qua indeling van je boekenkast(en) …
Oh! Ja, dat doe ik dus als volgt … de middelste kast zijn al mijn eigen boeken. Alle verschillende versies van mijn boek in verschillende edities. De linker boekkast bevat de boeken die ik al gelezen heb en in de rechterboekkast staan de boeken die ik nog wil lezen. Ik zou ze graag sorteren op gelijke hoogtes. Als ik meer geduld had zou ik ze op kleur sorteren maar ik heb geen geduld en laat het dus maar zo.

Wat is jouw favoriete boek?
Ember in the ashes. Ik heb veel boeken waar ik van hou maar dit boek is … wel, dat is mijn favoriet.

Welk van de boeken in je boekenkast(en) heeft de mooiste cover?
Ooooh … het voelt fout aan dat ik dit boek wil antwoorden (wijst naar mijn exemplaar van Bloed en Beenderen) … Yeah, ik moet toch wel echt dit antwoorden en het voelt ok om het te zeggen vermits ik het niet ontworpen heb. Dus dit is iemands anders ontwerp maar het is mijn favoriete cover. Het is gewoon fijn dat het ook mijn boek is. Ik hou echter ook van de cover van The Poet X, ik weet niet of dit boek in het Nederlands is vertaald maar als je het opzoekt zal je zien dat dat boek ook een prachtige cover heeft. Yeah, en The Beauty that remains heeft ook een mooie cover. Het is precies een regenboog. Er zijn er zoveel … zoveel. Mijn eigen boek is mijn favoriet maar er zijn er zoveel die ik mooi vind.

Heb je enig idee hoeveel boeken je bezit? <100, >100, >200, >300 …?
Ik denk … eerlijk gezegd stond het grootste deel van mijn boekcollectie op mijn kindle. Omdat ik een hele tijd veel moest verhuizen. Dit is de eerste keer dat ik een boekenkast heb waar ik iets kan in plaatsen. Ik denk dus dat het waarschijnlijk nog steeds minder als honderd is. Maar nu is mijn collectie mijn kasten aan het ontgroeien omdat ik zoveel edities van mijn eigen boek heb.

En nu … tja, ik weet niet goed wat ik nu moet doen. (Ik stelde voor om groter te gaan wonen vermits dat me de enige oplossing leek. Een groter huis én meer boekenkasten.)

Wat is je laatst gekochte boek?
Hmmm … wat was dat nu weer? Doordat ik veel boeken krijg herinner ik me moeilijker welke ik zelf heb gekocht. Ik denk echter dat het The Poet X was. Ik kocht de hardcover-editie en nadien kocht ik het ook als audioboek omdat ik er echt van hield en het me hielp om in een creatieve zone te geraken tijdens het schrijven van het tweede boek.

Weet je nog welk boek er voor zorgde dat je graag las?
Ik denk … Ik bedoel het is altijd Harry Potter maar het boek dat me voor het eerst echt raakte is The Outsiders van S.E.Hinton. Yeah, dat was het eerste boek dat me iets liet voelen. Ik herinner me dat ik echt jong was en tijdens het leesmoment in de klas aan het huilen was door iets dat een van de persoanges overkwam en ik was er zo verward door. Ik vroeg me af ‘Waarom?’ en ‘Wat gebeurd er?’, ‘Wat zijn al die zaken die ik voel?’, ‘Waarom ben ik aan het huilen?’ … Dat boek heeft me echt geraakt.

Was zij ook je favoriete auteur toen je kind was?
Wel, The Outsiders was het enige boek van haar dat me zo aansprak. Ik ben iemand die heel intens van iets kan houden en dan vervolgens niet houdt van … het is alsof … ik heel van van een liedje hou maar het album haat. Wel, ik zou nu niet bepaald zeggen dat ik haar andere boeken haatte maar ze deden niet hetzelfde voor me.

Van welke auteur heb je de meeste boeken in je kast(en)?
Leigh Bardugo! Van haar heb ik bijna een volledige plank. Hoofdzakelijk omdat ze zo veel boeken schrijft én hen ook nog eens zo snel schrijft.

Welk boek heb je al meer dan drie keer gelezen?
Mmmm, ik denk An Ember in the Ashes. Vooral omdat ik niet veel leestijd heb.

Mocht je de kans krijgen om een fictief voorwerp te kiezen uit eenders welk boek … Wat zou je dan kiezen en waarom?
Oooh! Verdorie dat is moeilijk …
(Ik vertelde haar dat ik een Timetuner zou kiezen zodat ik meer leestijd kon produceren)
Timeturner! Die ga ik stelen. Omdat ik op die manier veel meer werk gedaan zou krijgen én meer zou kunnen slapen. Of eerlijk gezegd een Timepauzer omdat ik me een beetje zorgen maak om die Timeturner. Op die manier kan ik de tijd gewoon even pauzeren en alle dingen doen die ik moet doen.

Indien je de kans zou krijgen om een bekend boek te herschrijven … Welk boek zou je dan kiezen en wat zou je er aan willen veranderen?
Dat is een krankzinnige vraag … (Sorry, ik ben blijkbaar nogal goed in gekke, bizarre vragen). Het is echt een goede vraag. Deels wil ik ze niet beantwoorden omdat ik een ander auteur’s werk niet op die manier wil aanraken. Ik denk dat ik persoonlijk … ik zou Harry Potter graag lezen met Hermione als een zwart personage. Uitdrukkelijk zwart. Niet zoals in de theater show omdat we haar eerder al in afbeeldingen zagen als de oorspronkelijk Hermione. Misschien zelfs Harry Potter als zwart karakter maar het zou logischer zijn voor Hermione omdat ze te maken krijgt met discriminatie als mudblood. Het zou dus meer betekenis hebben voor Hermione. Dat zou ik tof vinden.

Indien je een Harry Potter fan bent … wil je je Patronus en Hogwarts Huis met ons delen?
Mijn patronus … ik denk dat het de aap was. Het was de Capuchin Monkey. En mijn huis … ik was vroeger Ravenclaw maar nu ben ik plots Slytherin. En … wel, dat had ik niet zien aankomen.

Enkele vragen die ik niet kon stellen waren of ze naast boeken nog iets anders verzameld, wat haar favoriete fase tijdens het schrijfproces is, of ze zich nog het onderwerp van haar allereerste verhaal herinnert, haar lievelingskleur en eten, … Het antwoord op die laatste vraag vond ik echter al online voor ik haar ontmoettte waardoor ik haar een gepersonaliseerde bladwijzer cadeau kon geven.

The original interview

What was the first book you bought for yourself? Do you still have it?
Oh, that’s a great question. I feel … honestly I’m not quiet sure because … it has to be the Harry Potter Books. And I only say that because the other books I was reading I was getting from the library. So, the Harry Potter ones were the only ones I wanted to own because I was rereading them again and again. Hmm so yeah it has to be the Harry Potter series and I do still have them. (Copyright picture: Marcia van der Zwan)

Do you have one favorite book genre or do you like variety?
Kind of. Because like this is my job I had to do research and because I hadn’t read fantasy – unlike contemporary fantasy – in a while – so for like two years all I did was reading fantasy and sometimes I would mix it up with scifi but I mostly kept it to fantasy. Now I get to mix it up a bit more. So it’s like some fantasy, some scifi, some contemporary, some Young Adult, some Middlegrade … I wish I could mix it up even more but it’s just like the time isn’t there.

What book is currently at the top of your wishlist?
Well, actually I’m reading … I’m a huge fan of the Ember in the ashes series by Sabaa Tahir, that book was a huge inspiration for Bloed en Beenderen and now like Sabaa is a friend and I have Reaper at the Gates and that’s what I’m like working my way through right now.

How do you organise your books? Not in writing but in organising your bookshelves …
Oow! Yes, so I do it like … wel the middle is all like my book. All these different copies of my book in different editions. The left bookshelf are the books I’ve read and on the right bookshelf are the books that I want to read. But I like to do just kind of similar hights. If I had more patience I would do colour but I don’t have patience so I just leave it like it is.

What’s your favorite book?
Ember in the Ashes. I have a lot of books that I love but that one’s like … well, that’s it.

Which of the books on your bookshelves has the prettiest cover design?
Ooooooooh … see this feels bad because I want to say this one (points to my copy of Blood and Bones) and I didn’t design it though. Yeah I have to say this one and I feel okay saying it because I didn’t draw this. So this is someone else’s art but that’s my favorite cover. It’s just nice that it happens to be my book. But I also love the cover of The Poet X, I don’t know if you have in Dutch but if you look it up you’ll see that that’s a really beautiful cover too. Yeah, and The Beauty that remains that’s a beautiful cover. It’s like this rainbow. There’s lots, there’s lots. Mine is my favorite but there’s a lot that I love.

Do you have any idea of the amount of books you own? Less than 100, more than 200, more than …?
I think … honestly most of my bookcollection was on my kindle. For a while because I was moving so much. This is the first time that I have like a bookshelve that I can put stuff in. So I have to think it’s probably still under a hundred.

But now it’s outgrowing my bookshelves because I have so many editions of my own book. And know I’m like … I don’t know what to do.

What was the last book you bought?
Hmmmm …. well, what was it? The thing is because I get a lot of books but I don’t remember which ones I bought myself. Technically I think it was The Poet X. I bought the hardcover and then I bought the book on audible because I really loved it and it was helping getting me in a creative space to write book two.

Do you still remember which book ensured your love for reading?
I think … I mean it’s always Harry Potter but the book that first really touched me it’s called The Outsiders by S.E. Hinton. Yeah, that was the first one that like made me feel. I remember I was really young and I was like crying in class during reading period because of something that had happened to one of the characters and I was so confused. I was like ‘Why?’ and ‘What’s happening?’, ‘What are these things that I’m feeling?’, ‘Why am I crying?’ … So that book really touched me.

Was she also your favorite author when you were a child?
Well, that was the only book by her that I like took to. Cause the thing is I love things intensely and than I won’t love … It’s like … I love a song intensely but I hate the album. Well, I won’t say I hated her other stuff but like nothing else did it for me.

From which author do you own the most books?
Leigh Bardugo! I have almost an entire shelf. Priorly because she writes so many books and she writes them so quickly.

Which book have you read more than three times?
Mmmm, I guess An Ember in the Ashes. Mostly because I don’t have that much time to read

If it were possible to choose a fictitious gadget from a book ? What would you choose and why?
Oooh! Darned that’s hard …
(I told her I’d choose a Timeturner so I could gain more reading time)
Timeturner! I’m gonna steal that. Because I could get so much more work done and I could sleep much more. Or honestly a Timepauzer because I’m a little bit concerned about a Timeturner. So I would want just to pauze and do all the things I needed to do.

If you would be given the chance to rewrite a famous book … Which book would you choose and what would you change about it?
That’s a crazy question. (Sorry, apparantly I’m good at coming up with weird, crazy questions 🙂 ) It’s a really good question. Part of me is like I don’t want to answer because I don’t want to touch an author’s work in that way. I think I would personally … I mean I would love to read Harry Potter with Hermione as black. As explicitly black. Not like in the theatre show because now you’ve already seen pictures of the original Hermione. Or maybe even Harry Potter as black but it would make more sense for Hermione because she faces that discimination for being like a mudblood. So it would make more sense for her. I would love to do that.

If you’re a Harry Potter-fan … would you like to share your patronus (and house) with us?
My patronus … I think it was the Monkey. It was the Capuchin Monkey. And my house … I used to be Ravenclaw but now I’m Slytherin. And I was like … I didn’t see this one coming.

I wasn’t able to ask all of my questions. However before I had the chance to meet Tomi Adeyemi I’ve read somewhere that she loves pizza. Bringing a pizza with me was impossible so I made her a personalised bookmark instead. Which she luckily seemed to like.

4 gedachten over “Auteurs Vriendenboek: Tomi Adeyemi”

  1. Je interview is zo leuk geworden! Ik ga morgen de mijne uittypen (ja, laat: ik weet het! Maar het vergt altijd zoveel tijd!) Ik vond het echt geweldig om je weer eens terug te zien!

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.