Voorlezen doet lezen #2

Toen ik afstudeerde deed ik dat met een eindwerk over Leesbevordering door voorlezen. Dit onderwerp is me steeds bijgebleven en het is ook de reden waarom ik de laatste jaren telkens boekjes cadeau doe bij de geboorte van een kindje. Ik maakte eerder al eens een lijstje met Boeken voor jonge boekenwormen en jullie konden een tijdje terug ook al zien dat ik me misschien – een heel klein beetje – liet gaan toen ik geschenkjes kocht voor de geboorte van mijn metekindje. Nu ik zowel meter én tante ben van een heel lief meisje en jongetje leek het me een leuk idee om hier af en toe een boek te tonen dat ik later héél erg graag aan hen wil voorlezen.

Inhoudelijk kan ik niet veel vertellen over dit boek vermits het een alternatieve benadering is van het ‘Tien kleine visjes’-liedje. Gelukkig gaan deze diertjes niet door maar naar hun bed. Al hebben ze daar niet zo heel veel zin in en zijn ze heel creatief in het bedenken van uitvluchten om dat slapen gaan toch nog maar wat langer te kunnen uitstellen.

Ik loop nog steeds te veel op de feiten vooruit maar sinds ik tante en meter werd heb ik meer aandacht voor leuke prenten-boeken. Het is nog iets te vroeg om mijn metekindje of neefje te leren tellen maar dit boek doet dat wel op een heel speelse manier. Bovendien wordt een verhaaltje voor het slapengaan natuurlijk nog leuker wanneer jij niet de enige bent die moet gaan slapen.

Tot nu toe kwam ik nog geen aftelverhaal tegen rond zwarte raafjes die hun boekjes niet willen toedoen maar dit exemplaar leek me wel een heel leuke vervanger en dat komt grotendeels door de illustraties. Zo is de achtergrond steeds vrij eenvoudig qua tekening en kleur waardoor de kleurrijke details nog meer opvallen. Ook zitten er kleine verhaaltjes verstopt in het aftelverhaal.

Zo is er een paars uiltje dat doorheen het verhaal dag gaat zeggen tegen de andere boom-bewoners. Een bijenkorf, een vos, lieveheersbeestjes, vlinders, een lezende rups, een slak, een muisje dat stilletjes alle bessen aan het plukken is, een kat, een spin die haar web steeds wat groter maakt … Allemaal kleine details die het boek nog wat speelser maken. Zo wordt het geleidelijk aan ook lichter vermits de diertjes wel héél erg goed zijn in uitstelgedrag. Door de uitsnijdingen op de pagina’s ga je waarschijnlijk niet snel genoeg kunnen voorlezen vermits kinderen ongetwijfeld willen weten wat er nog allemaal op de volgende bladzijde te zien is.

Ook aan het leren tellen is gedacht. Niet enkel aan de hand van de uiltjes die stuk voor stuk naar hun nestje toegaan. Maar ook door het tellen van de andere dieren en door de 2 bladzijden achteraan die uiltjes-gewijs van één tot tien tellen.

Conclusie? 10,9,8, … uiltjes moeten naar bed! is een heel mooi geïllustreerd, speels boek dat meer details bevat dan je op het eerste zicht zou vermoeden.

Gegevens:

Titel: 10,9,8,… uiltjes moeten naar bed
Auteurs: Georgiana Deutsch en Ekaterina Trukhan
Uitgeverij: Veltman Uitgevers
Bladzijden: 28p.
Prijs: 12,5€
Bron: recensieboek

“Tien kleine uiltjes zie je hier.
Ze rennen en springen met veel plezier.
Maar Mama Uil roept vanuit het nest:
‘Het is bedtijd, dat weten jullie best.’

Kijk door de gaatjes en zoek de
eigenwijze uiltjes in dit grappige aftelboek.
Perfect voor het slapengaan!”

Dat dit uiltje een beetje boos is snap ik wel. Die wil nu eenmaal niet gaan slapen voor zijn boek is uitgelezen. 😉

4 gedachten over “Voorlezen doet lezen #2”

  1. Ahw, wat een superschattig boekje! Ik vind dit echt een supertoffe rubriek Liesbet en ik ga hem zeker ook in de gaten houden om voorleesinspiratie op te doen voor Noud. Een leuke voor op jouw lijstje is ook “Mijn huisdier is een boek”. Dat is een prentenboek op rijm en een van de favorieten van Noud. Echt een aanrader.

    1. Dankjewel Joany! Zowel voor het compliment als de tip. Dat boek ga ik binnenkort zeker eens opzoeken als het een van Noud’s favorieten is.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.