Verfilmingen die ik bewust zag zonder het boek eerst te lezen

Toen ik een tijdje terug een lijst wilden samenstellen met verfilmingen die ik zag zonder te beseffen dat ze op een boek waren gebaseerd werd dat een vrij confronterende aangelegenheid. Die vrij uitvoerige lijst had echter ook een voordeel … ik voelde me plots minder schuldig om het aantal verfilmingen die ik bewust zag ZONDER eerst het boek te lezen. Dat lijstje is immers een pak korter. Alhoewel misschien zijn er nog steeds een aantal waarvan ik het zelfs nu nog niet weet. Oh รฉn eigenlijk moet ik ook alle Marvel en DC-verfilmingen er aan toevoegen vermits ik die comics ook niet gelezen heb. Dus, deze lijst is een pak korter maar eigenlijk ook niet helemaal volledig.

Angela’s Ashes
Beautiful Creatures
Bram Stoker’s Dracula
Bridge to Terabithia
Bridget Jones’s Diary
Chocolat
Coraline
Dossier K
Eragon
The Fault in Our Stars
The Hitchikers’s Guide to the Galaxy
De Kronieken van Narnia 1 & 2
Maze Runner 1 & 2
Percy Jackson & the Olympians: The Lightning Thief
Pride & Prejudice
Sense & Sensibility
Emma
Sherlock Holmes 1 & 2

Een tijdje terug las ik wel het eerste deel van De Kronieken van Narnia en dat wist me jammer genoeg niet te overtuigen. Ook Betoverd las ik na het zien van de film. Ik had immers tickets gewonnen รฉn de drie eerste boeken van deze reeks. Na die drie delen heb ik het trouwens ook opgegeven.

Van andere verfilmingen uit deze lijst wil ik misschien ooit nog een keer het boek lezen. Coraline bijvoorbeeld, maar ook The Hitchiker’s Guide to the Galaxy, Bridget Jones’s Diary en Bram Stoker’s Dracula.

Hebben jullie ook een aantal films gezien zonder het boek gelezen te hebben? Of lezen jullie steeds – zonder uitzondering – eerst het boek vooraleer je naar de cinema trekt?

13 gedachten over “Verfilmingen die ik bewust zag zonder het boek eerst te lezen”

 1. Als ik een film bekijk voor ik het boek lees, dan gebeurt dat meestal per ongeluk ๐Ÿ™‚ Zo wist ik bijvoorbeeld niet dat The hours ook op een boek gebaseerd is; ik dacht dat het enkel gebaseerd was op het leven van Virginia Woolf en verwees naar Mrs. Dalloway. Pas achteraf ben ik te weten gekomen dat het gebaseerd is op het boek van Michael Cunningham (al heb ik dat nog steeds niet gelezen; de film is een van mijn lievelingsfilms, waardoor ik nu – hoe absurd dat misschien ook klinkt – schrik heb van het originele boek ๐Ÿ™‚

  En nu ontdek ik door jouw lijstje dat ook Chocolat op een boek gebaseerd is; verdorie toch, want ook die film vind ik super, dus ja, wil ik nu dat boek wel lezen? ๐Ÿ™‚

    1. Ik zal toch nog eens moeten gaan kijken dan. Toen ik haar pagina op Wikipedia opzocht zag ik een foto waar ze in een zetel zit maar ik dacht dat ze daar vrij kort haar had.

     1. Aha, nu is het mysterie ontrafeld. Ik zat inderdaad op de verkeerde Wikipedia-pagina. ๐Ÿ™‚
      Nu zie ik meteen ook de gelijkenis. Dat kapsel รฉn het ontembare haar lijken veel op dat van mij.

  1. Oops, van The Hours wist ik het ook niet. Die film heb ik hier in de kast staan maar ik dacht net als jij dat hij op het leven van de schrijfster was gebaseerd.

 2. Ik kijk ook regelmatig de film zonder het boek gelezen te hebben, het hangt er maar van af of ik tijd heb of niet. Sommige verhalen spreken me in filmvorm ook gewoon meer aan dan in boekvorm (Gone Girl bijvoorbeeld).

 3. Soms dan wil je wel iets zien maar voornamelijk als het een klassieker is kan het wel eens lastig zijn om eerst het boek op te pakken zoals pride en prejudice en Sherlock Holmes. Ik had al zoveel versies van Sherlock gezien voordat ik het boek eens las. ๐Ÿ˜€

 4. Het gebeurt mij behoorlijk vaak dat ik een film kijk en er achteraf achter kom dat het gebaseerd is op een boek. In sommige gevallen weet ik het al van tevoren, maar vaker is het zo dat ik het per ongeluk ontdek haha. Gek eigenlijk hรจ, als je dan bedenkt hoeveel films eigenlijk gebaseerd zijn op boeken…

  1. Ja, daar sta ik zelf ook vaak van versteld. Al helemaal doordat dit zeker geen volledige lijst is. Waarschijnlijk zijn er nog steeds films waarvan ik niet weet dat ze op een boek zijn gebaseerd.

 5. Bij mij is het meestal ook per ongeluk of ontdek ik achteraf dat het gebaseerd is op een boek. Als dat gebeurt, dan heb ik meestal nog weinig zin om ook daadwerkelijk het boek nog te lezen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.