2017: Bleef ik binnen mijn budget?

Misschien weten jullie dit al van me maar ik heb een creatieve boekhouding. Alleszins toch wanneer het op boeken aankomt. Op dat vlak telt voor mij immers de regel dat ik er eigenlijk geen geld aan uitgeef zolang ik niet meer uitgeef dan het cadeaugeld dat ik krijg voor Kerst en mijn verjaardag. Af en toe wordt dat budget aangevuld wanneer ik wat oudere boeken verkoop. Ieder jaar opnieuw probeer ik binnen dat bedrag te blijven qua boekige én creatieve uitgaven. Vroeger splitste ik dat budget in twee maar nu heb ik het mezelf iets makkelijker gemaakt. Bovendien was het boekenbudget anders toch steeds sneller uitgeput als het andere. 😉

Misschien is deze post vooral interessant voor mezelf en iets minder voor jullie maar eigenlijk vind ik het zelf wel fijn om te zien hoeveel boeken ik op een jaar mocht toevoegen aan mijn collectie:

Aanwinsten per maand:

Januari:
3 gekocht, 6 mogen recenseren
Februari:
6 gekocht, 4 mogen recenseren
Maart:
7 mogen recenseren
April:
2 gekocht, 5 mogen recenseren
Mei:
10 gekocht, 3 gewonnen, 3 mogen recenseren
Juni:
5 cadeau gekregen, 6 mogen recenseren
Juli:
1 gekocht, 2 mogen recenseren, 3 cadeau gekregen, 2 gekregen
Augustus:
2 gekocht, 7 geruild, 4 cadeau gekregen, 2 mogen recenseren
September:
2 gekocht, 9 mogen recenseren
Oktober:
1 gewonnen, 3 mogen recenseren
November:
20 gekocht, 7 mogen recenseren recensie
December:
7 gekocht, 3 mogen recenseren, 2 cadeau gekregen, 4 gekregen

Totaal aantal nieuwe boeken: 142

Gekocht: 53
(261,6€ in totaal, een gemiddelde van 4,9 per boek)
Geruild: 7
Cadeautjes: 14
Gekregen: 6
Recensieboeken: 58
Gewonnen: 4

Meer cijfertjes
(al telde ik hier de recensieboeken even niet mee)

45 Engelstalige boeken
22 boeken kocht ik in kringloopwinkels
18 boeken bestelde ik online
45 boeken binnen de genres Fantasy en SF
slechts 1 thriller
15 romantische verhalen
4 non-fictie boeken
5 kinderboeken die ik cadeau kreeg toen ik tante werd
1 YA
1 NA

De rest van mijn boeken & crea budget ging ondermeer naar knutselmateriaal, Funko’s (McGonagall, Dobby, Hook, Sadness, Mad-Eye Moody, Luna), 18 bladwijzers, 4 Dating for Geeks strips en een Blossom Books kussensloop.

Voor de geïnteresseerden … ik hield nog 38,37€ over en die telde ik aan het begin van dit jaar mooi mee op bij het geld dat ik cadeau kreeg met Kerst. Mijn boekenbudget voor 2018 is dus alvast weer aangevuld.

Belangrijke vaststellingen voor mezelf:
1. Ik kocht minder boeken dan in 2016
2. ik deed er evengoed een aantal weg
3. mijn tbr is nog steeds gestegen
Conclusie:
Waarschijnlijk zakt mijn TBR sneller wanneer ik meer boeken aanschaf.

12 gedachten over “2017: Bleef ik binnen mijn budget?”

  1. Die hield ik vandaag voor ogen toen ik Hartenbloed van Juliet Marillier kocht. Dat gaat helemaal goedkomen met die tbr. 🙂

 1. Lijkt me erg nuttig, om zo’n budget inderdaad te beheren. Er zijn immers altijd interessante boeken en als boekenwurm zo moeilijk te weerstaan :-). Boeken verkopen doe ik ook wel eens, al heb ik nog niet de ideale manier gevonden. Altijd interessant om tips van anderen te krijgen.

  1. Ik heb het ooit via een Tweedehands-site gedaan maar dan kwam er wel wat tijd bij kijken omdat je ze vervolgens per post moest versturen. Eind deze zomer heb ik een vriendin gezelschap gehouden die meedeed aan een rommelmarkt en toen had ik ook enkele boeken bij. Verder vraag ik soms ook wel eens aan kennissen of zij interesse hebben.

  1. Dat is ook fijn hé, dan heb je al vooraf plezier bij het bedenken van wat je wil/kan kopen met je boekenbonnen.

  1. Gaat of ging? Dat is natuurlijk nog maar de vraag. Ik was alleszins heel blij toen ik vandaag bij de Sleghte Hartenbloed van Julliet Marillier kon kopen én vervolgens ook nog eens een boek van Jill Shalvis cadeau kreeg van mijn lieve boekenvriendin. 🙂

  1. Ik ben er zelfs zo goed in dat ik op één maand tijd zelf één boek koop maar uiteindelijk wel eindig met 11 nieuwe boeken (2 gewonnen, 4 geruild én 4 gekregen) 😉

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.