Deliciously Ella met vrienden – Ella Mills

Titel: Deliciously Ella met vrienden
Auteur: Ella Mills
Uitgeverij: Kosmos Uitgevers
Pagina’s: 287p.
Prijs: 22,50€

‘Er gaat niets boven heerlijk eten met leuke mensen.

In dit boek vind je heel veel prachtige, gezonde gerechten om samen met vrienden en familie te koken en te delen. Voor elke gelegenheid en elk gezelschap. Er staan meer dan honderd superlekkere plantaardige recepten in, die van elke gelegenheid iets bijzonders maken. of het nu een luie brunch in het weekend is, een snel doordeweeks etentje, een Indiaans themafeest of een verjaardag.

Ik weet zeker dat je het geweldig zult vinden om ze te maken er er samen van te genieten.’

Mijn mening:

Ella Mills is één van die mensen die dankzij haar blog en social media-accounts de aandacht trok van een uitgeverij en vervolgens haar beste recepten in een kookboek mocht bundelen. Deliciously Ella met vrienden is ondertussen al haar vierde kookboek op rij en zoals de naam reeds doet vermoeden ligt de focus in dit boek op gerechten die je voor een grote groep mensen kan klaarmaken. Gelukkig kan je de meeste van de gerechten ook in het klein bereiden want ik heb nu eenmaal niet wekelijks een groot diner gepland voor de hele familie of vriendenkring.

Laat ik meteen even beginnen met enkele zaken die ik minder leuk vind aan dit boek. Zo ben ik niet echt gek van de foto’s. Sommige vind ik mooi maar bij de vrij donkere of overschaduwde foto’s komen de maaltijden echt niet zo goed naar voren. Andere keren zijn het dan weer de gasten die de aandacht afleiden van de gerechten én in mijn ogen zijn het toch wel net die laatste die centraal staan in een kookboek.

Naast de lay-out is het grootste minpunt voor mij nog steeds dat er geen koolhydraten vermeld worden. Het is heel moeilijk te achterhalen hoeveel een ‘gezond’ dessert daarvan telt wanneer je het zelf eerst moet gaan uitcijferen door de koolhydraten van alle losse ingrediënten op te zoeken en vervolgens te berekenen hoeveel een eenmans-portie bevat. Ik vraag me soms af of ze die tabellen er bewust niet bijzetten omdat het dan plots zou opvallen dat de desserts ondanks de afwezigheid van geraffineerde suikers héél veel koolhydraten bevatten.

Een derde en laatste nadeel is dat ik bij de recepten uit dit kookboek niet spontaan kan besluiten om ze klaar te maken vermits sommige ingrediënten niet zomaar overal te vinden zijn.

” Ik wil mensen graag aanmoedigen om lief voor hun lichaam te zijn en er goed voor te zorgen, maar ik wil absoluut niet dat je je schuldig voelt omdat je niet altijd ‘perfect’ eet. Daarbij komt dat ‘perfect’ niet bestaat. Perfect betekent simpelweg de beste balans voor jou, wat dat dan ook is. “

Het grootste voordeel vind ik nog steeds de afwezigheid van een wijzend vingertje. Ella Mills ze is heel enthousiast en gemotiveerd wat haar veganistische levensstijl betreft maar wil het niet aan anderen opdringen door hen schuldgevoelens aan te praten.

Wel wil ze hen motiveren door hen te tonen dat gezond eten zowel makkelijk als lekker en gezellig kan zijn. Of zoals ze het zelf zegt “je zit heus niet elke avond in je eentje te mediteren en boerenkoolsalade te eten”.

De recepten in dit boek zijn dan ook vrij gevarieerd. Zowel eenvoudige gerechten als meer uitgebreide bereidingen. Zowel lichte maaltijden als gerechten die je een uiterst voldaan gevoel bezorgen.

Bij mij waren het vooral de ontbijtrecepten, zoete gerechten én een aantal hartige maaltijden die me het meeste aanspraken. Zo vond ik de Warme Marokkaanse salade met ‘bloemkoolrijst’ erg lekker. De Wortelgroenten geroosterd in ahorn vond ik dan weer iets minder. Bij het eerste gerecht weerhield de omvangrijke ingrediëntenlijst me oorspronkelijk een beetje tot ik zag dat het grotendeels om kruiden ging die ik bovendien vrijwel allemaal in huis had.

Ik ben nog steeds geen veganist maar eerder een flexitariër die vooral probeert af te wisselen. Ella’s recepten zullen hier dus niet dagelijks op tafel belanden maar wel af en toe voor variatie zorgen.

Zo zie ik mezelf de Bosbeskruimelkantjes nog wel eens uitproberen. Ook de Falafel van zoete aardappel en sesamzaadjes klinkt interessant. Ik vind het trouwens wel goed dat ze in het boek laat zien wat je daar kan bij serveren want daar zou ik zelf zo niet meteen opkomen. De Zoeteaardappelnoodles met een rijke pindasatésaus klinkt daar wel erg lekker. Al heb je hier wel een spiralizer voor nodig. De Hummus van limabonen en zongedroogde tomaat lijkt me dan weer leuk om samen met dipgroenten te op te dienen. Verfrissing hebben we momenteel niet echt nodig maar komende zomer wil ik zeker ook de Ijslolly’s van mango & kokos testen.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.