De gelukszaaiers …

De eerste keer dat ik deze tag zag langskomen was bij Fieke van Fiekefatjerietjes. Het was echter Kathleen van Verbeelding die me een tijd terug tagde om hem zelf ook in te vullen. Dankjewel Kathleen! De Tag zelf ontstond dankzij Thijs VandenBrande die het Gelukszaaiers-project opstartte dat deels uit een gelijknamige app bestaat maar ook gedeeltelijk uit een blogchallenge waarmee men zoveel mogelijk geluk wil verspreiden. Nu maar hopen dat het echt besmettelijk is en ik jullie ook kan aansteken met wat geluk.

Ben je zelf soms eens op zoek naar wat meer geluk?

Ik zeg steeds dat ik dat niet doe maar eigenlijk doe ik het onrechtstreeks wel. Zo probeer ik zaken te mijden die me ongelukkig te maken en kies ik er elke dag opnieuw voor om op zoek te gaan naar positieve dingen waar ik me aan kan optrekken. Ik zou me ook kunnen focussen op alles dat ik niet kan of heb maar daardoor zou ik me veel slechter voelen én het zou verder niets aan mijn situatie veranderen. Al geef ik grif toe dat het me de ene dag meer moeite kost als de andere. Je kan geluk niet uit het niets maken maar je kan het wel aanmoedigen.

Wat maakt jou gelukkig?

Dat de mensen die ik graag zie gezond en/of gelukkig zijn. Daarnaast zijn het ook bij mij doorgaans kleine zaken als een leuke ontmoeting, onverwachte post, een lief berichtje online, een leuke kringloopvondst, bijpraten met vriendinnen, kunnen wegduiken in een boek, een boeketje bloemen, gezellig samen met manlief naar een film kijken, een gezelschapspel spelen, knuffelen met mijn neefje, iets vinden waar je al lange tijd naar op zoek bent, een rustige wandeling in het bos, …

Maak jij anderen al eens gelukkig en op welke manier doe je dat dan?
Grotendeels door online reacties en onverwachte post. Uiteraard stuur ik ook verjaardagskaarten, kerstwensen en kaartjes voor geboortes, huwelijken en dergelijke maar ik vind het ook leuk om iemand iets toe te sturen wanneer ik merk dat ze een opkikkertje kunnen gebruiken. Daarnaast probeer ik ook mee rond te kijken wanneer ik weet dat iemand naar iets op zoek is of ik probeer gepersonaliseerde cadeautjes te maken. Ik vind het heel leuk wanneer ik hen daar mee kan verrassen. Of ik bak comfort-koekjes/cakejes/macarons/… wanneer iemand wat extra troost of energie kan gebruiken. Verder probeer ik er gewoon zoveel mogelijk te zijn voor de mensen om me heen.

Wat ga jij doen om jezelf/anderen gelukkiger te maken?

Mmmm, de dingen die ik hierboven aanhaalde blijven doen? Tips zijn altijd welkom maar ik kan zo niet meteen iets anders bedenken. Oh toch wel, ik zou zelf nog gelukkiger kunnen worden wanneer ik:

1. het onder de knie zou krijgen om me niet aan te trekken wat mensen van me denken
2. wat minder veeleisend voor mezelf zou zijn
3. me niet overal schuldig om zou voelen
4. de bovenstaande drie puntjes niet enkel besef maar ze ook echt zou doen

Als je één boek of film over geluk zou mogen aanraden aan de gelukszaaiers, welke zou dat dan zijn?

Het eerste dat me te binnen schiet is de film Pay it Forward met Helen Hunt, Kevin Spacey en Haley Joel Osment.

Op welke drie blogs zou je graag wat geluk zaaien?

Bij Ellis van Cinderellis, bij Michelle van Kersenbloesems en bij Sas van I live for my dreams

15 gedachten over “De gelukszaaiers …”

 1. Ik herken me in veel van wat jij hier schrijft zoals dat een positieve ingesteldheid ook het geluk aantrekt. En die BZN spreuken blijven leuk 🙂 Anderen gelukkig maken met bijvoorbeeld post (echte…post) vind ik ook altijd fijn. Deze rubriek doet me denken aan RAK (Random Acts of Kindness): dingen die je doet om anderen gelukkig te maken.

  1. Ik vind het nog steeds een beetje jammer dat de BZN spreuken ondertussen in een nieuw jasje zijn gestoken. Ze hebben duidelijk het ‘Less is more’-motto gevolgd en ook al ben ik daar doorgaans ook fan van – deze oudere en gekende rechthoekige kaartjes vind ik nog steeds de leukste.

  1. Haha, als geluk net als liefde door de maag gaat dan moet ik misschien wat vaker koekjes gaan uitdelen. 🙂

 2. Ja die een na laatste vraag en je antwoord komt mij ook bekend voor. Ik wil wel vaker verrassingspost sturen maar ik ben slecht georganiseerd daarvoor op het moment. En van sommige mensen online heb ik dan weer geen adres en dan durf ik het weer niet te vragen he. 😉

  1. Ik heb ze ook nog niet allemaal hoor. Sommige kreeg ik door een kerstkaarten-actie, andere doordat ze een winactie wonnen via de blog en bij enkele (zoals jou) heb ik het gevraagd. Gelukkig durf ik nu al wat meer als vroeger. Al blijf ik het wel een beetje spannend vinden.

 3. Mag ik deze tag overnemen? En trouwens, die tips op jezelf meer gelukkig te maken zijn heel herkenbaar! Ik zorg veel te weinig voor mezelf maar dat gaat gelukkig steeds wat beter. Geluk is iets wat niet uit valt te leggen, maar het maakt het leven waardevol 🙂

 4. hé wat leuk je hebt mij getagt! Ik liep echt achter met blogs lezen, pfff maar gelukkig heb ik deze leuke tag nu bij je gezien! Ik ga hem zeker van je overnemen. En tja niet teveel van jezelf eisen, blijft moeilijk he!

  1. Dat blijft inderdaad moeilijk. Het beseffen is al één ding maar er ook echt iets aan veranderen is een heuse uitdaging. Ik ben alvast benieuwd naar jouw invulling. Die kom ik zeker lezen wanneer ze verschijnt.

 5. Ik krijg het helemaal warm van dit berichtje! Tegenwoordig zijn er precies minder tags in omloop (of die indruk krijg ik toch), maar als degene die overblijven dan zo’n mooie zijn, dan vind ik dat dik ok 🙂

  En hoewel je absoluut gelijk hebt dat focussen op wat je niet kan of hebt, je absoluut niet zou helpen, vind ik het toch straf dat jij altijd zo positief overkomt! Tenslotte is wat je niet kan een heel pak meer dan bij de gemiddelde mens, dus zou het zoveel “makkelijker” (en ook begrijpelijk) zijn om te vervallen in geklaag daarover.

  1. Op de dagen dat dat wat moeilijk is bedenk ik mezelf steeds dat het nog een pak moeilijker zou zijn wanneer je die gezondheidsproblemen hebt en in een land leeft waar de noodzakelijke medicatie en gezondheidszorg niet beschikbaar is. Of wel beschikbaar terwijl je het zelf niet kan betalen. Of geen lieve echtgenoot, vrienden en familie als opvangsnet. Het is alles behalve leuk maar het zou ook zoveel erger kunnen zijn. Dat betekent niet dat ik me optrek aan mensen hun ongeluk maar wel dat ik er bewust van ben dat ik eigenlijk mezelf nog steeds gelukkig mag prijzen ondanks die tegenslagen.

   Wow, nu klink ik precies als de een of andere lifestyle-therapeut of zo.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.