Boekspotter #1: Antwerpen

Waar het bij het Blogger -en Auteurs Vriendenboek mijn bedoeling is om zowel mede-bloggers als auteurs de kans te geven om zichzelf voor te stellen leek het me een leuk idee om ook een terugkerende blogpost te lanceren rond favoriete boekenwinkels. Ik ga er alleszins vanuit dat jullie het net als ik leuk vinden om te ontdekken waar je terechtkan wanneer je nieuw leesvoer nodig hebt én dan komt een Citytrip-gids op maat van boekliefhebbers perfect van pas.

In mijn eigen dorp is er jammer genoeg geen boekenwinkel. Zelf ga ik hiervoor dan ook graag naar Antwerpen toe waar er gelukkig wel nog heel wat leuke (zowel grote als kleine) boekenwinkels te vinden zijn.

Tweedehands:

De Sleghte, Wapper 5

Dit is één van de winkels die ik al jarenlang bezoek. Halverwege de Meir, vlakbij De Wapper kan je dit filiaal vol tweedehandse boeken terugvinden. Zowel kinderboeken als YA. Maar ook romans, thrillers, strips, poëzie, non-fictie en als je geluk hebt zelfs een uiterst zeldzaam stukje antiek.

De Kringloopwinkel, Sint Jorispoort 10

Tja, heel veel valt hier natuurlijk niet over te zeggen vermits het concept kringloopwinkel alom gekend is. Tot nu toe heb ik nog niet veel geluk gehad bij dit Kringloopwinkel-filiaal. Het gebouw ligt wat afgezonderd van het winkelcentrum maar als je ooit in de buurt van de Nationale Bank bent kan je natuurlijk steeds even langsgaan om te zien of jij misschien meer geluk hebt als ik.

De Kringloopwinkel, Abdijstraat 104

Dit filiaal ligt uit het centrum maar ik had er wel al enkele keren het geluk om er voor een spotprijsje een leuk boek op de kop te kunnen tikken.

Er zijn uiteraard meer tweedehandse boekenwinkels terug te vinden in Antwerpen. Voor deze blogpost heb ik me echter beperkt tot winkels die ik al meerdere keren bezocht heb. Jammer genoeg zijn enkele van mijn favoriete al enkele jaren verdwenen. Het leuke winkeltje met Engelstalige tweedehandse boeken waar je tijdens het rondsnuisteren een tasje thee mocht drinken bijvoorbeeld. Of het heel kleine winkeltje in de Hoogstraat dat ondanks zijn formaat vrijwel bij ieder bezoekje een leuke vondst opleverde.

Strips & Comics

Voor de klassieke Suske en Wiske of Kiekeboe strips kan je ook terecht bij Fnac of Standaard Boekhandel. Ben je echter op zoek naar iets specifiek én hou je ervan om rustig tussen de comics te snuffelen tot je die (of meerdere) vindt die je mee naar huis wil nemen dan kan je terecht bij Mekanik en/of Beo. Met wat geluk ontdek je ook nog een prachtige miniature of Funko die je aan je collectie wil toevoegen.

Mekanik, Sint Jacobsmarkt 73
Beo, Oude Vaartplaats 16

Bekende ketens

Boekenvoordeel, Shopping Stadsfeestzaal, Meir 78

Doorgaans ga ik hoofdzakelijk naar deze winkel om het knutselmateriaal te bekijken al kan ik het natuurlijk niet laten om meteen ook even naar hun boeken te kijken. Het filiaal in de Stadsfeestzaal is veel ruimer dan hun vroegere winkel.

Standaard Boekhandel, Schoenmarkt 16-18

Ik hou persoonlijk heel veel van het nieuwe grote én vooral erg lichte filiaal van de Standaard Boekhandel aan de …

Fnac, Grand Bazar Shopping Center, Beddenstraat 2

Ook Fnac is een klassieker waar ik graag even langs ga om tussen het aanbod door te snuisteren. Al merk ik zelf dat ik deze winkel wat drukker en donkerder vind.

Kleinere ketens en/of onafhankelijke boekenwinkels

The Other Shop, Melkmarkt 31

Dit winkeltje heeft heel wat leuke cadeauboeken in aanbieding. Of je ze nu voor jezelf cadeau koopt of voor iemand anders is natuurlijk helemaal aan jou. Het leuke is dat ze ook super originele kaartjes en spulletjes hebben. De magnetische bladwijzers van Blossom Books bijvoorbeeld.

De Markies, Hoogstraat 62

In de Hoogstraat kan je dan weer terecht bij De Markies. Naast zowel fictie als non-fictie kan je hier leuke kaartjes en bladwijzes terugvinden. Zelf kocht ik er daar onlangs nog twee van én een magneet voor een jarige vriendin.

De Groene Waterman, Wolstraat 7

Ook bij de Groene Waterman kan je terecht voor nieuw leesvoer. Als je van leesgroepen houdt moet je zeker ook eens de agenda op hun site bekijken. Naast boeklanceringen en boekvoorstellingen organiseert deze winkel immers verschillende leesgroepen

’t Stad Leest, Steenhouwersvest 16

Net als bij bovenstaande winkel ga ik hier vooral langs om naar het non-fictie aanbod en de jeugdboeken te kijken. Ze hebben immers heel veel van die grappige boeken. Quoters bijvoorbeeld, een boekje waarin je al de grappige uitspraken van je kinderen kan noteren. Of een Vriendenboek voor volwassenen, een boek waarin je kan bijhouden wat je gelezen hebt, …

Even bekomen van je boekenjacht?
Dan wil je misschien wel even langs bij één van mijn favoriete plekjes om tot rust te komen.

Marolus, Hendrik Conscienceplein 14
Quetzal, Lijnwaadmarkt 11
Kaffeenini, Nationalestraat 114
Me & My Monkey, Oever 18
Starbucks, Groenplaats 13

Ook in Mechelen kan ik jullie rondgidsen maar het lijkt me heel leuk mochten jullie zelf aan bod komen in Boekspotter. Wie wil er in een volgende editie zijn favoriete adresjes voorstellen?

Misschien wil Lieke, Madelon of Ellis ons de weg wijzen in Breda? Of kan Esmee ons zeggen waar we terecht kunnen als we ooit in Rotterdam komen. Marcia lijkt me dan weer een perfecte gids in Gent (waar ik zelf ook enkele adresjes ken dankzij bijpraat-afspraakjes met een mede-boekenfan). Of misschien wil Kathleen ons wel rondgidsen in Leuven of Brussel? …

10 gedachten over “Boekspotter #1: Antwerpen”

  1. Wat handig zo’n overzicht! Ik was van de week in Leuven en kreeg ook tips over welke boekhandels ik echt moest bezoeken, maar daar hadden we helaas de tijd niet meer voor. Maar Leuven was zo mooi dat ik zeker van plan ben vaker een Belgische stad te bezoeken! Dan zal ik deze blogposts zeker even raadplegen

    1. Woon je zelf toevallig in de buurt van een stad? Dan kan je misschien jouw favoriete boekadresjes aanraden in een volgende Boekspotter.

  2. Heb zelf natuurlijk maar een paar weken in Antwerpen gewoond, maar in die tijd toch al goede ervaringen opgedaan in De Markies, De Waterman en ’t Stad Leest 🙂 The Other Shop wil ik zeker ook eens bezoeken! En dan kunnen we meteen die Flammkuchen bij Kaffeenini gaan eten 😉 Of naar Quetzal gaan, want mmmm, chocolade 🙂

    Ik schreef zelf al een boekenwinkel”gids” voor Brussel, dus daar kan ik je lezers zeker de weg wijzen 🙂

    1. Dat zie ik helemaal zitten. Laat me maar iets weten wanneer je tijd hebt dan gaan we samen op verkenning. Ik stuur je nog een mailtje ivm Boekspotter.

    1. Pssst, als je ooit nog eens naar Antwerpen gaat dan kan je natuurlijk altijd een insider als gids boeken hé. 😉

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.