Bijzondere vertelsels – Ransom Riggs

Titel: Bijzondere vertelsels
Auteur: Ransom Riggs
Uitgeverij: Clavis
Pagina’s: 211p.
Prijs: 19,95€
Bron: recensieboek

Net als iedereen in de bijzondere wereld groeiden de bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine op met de unieke Bijzondere vertelsels.

Welgestelde kannibalen die bijzondere ledematen als een ware delicatesse beschouwen. Een prinses met een slangentong. De herkomst van de eerste ymbrine … Dit is nog maar een greep uit de vele geniale en angstaanjagende Bijzondere vertelsels in deze bundel, samengesteld en van aantekeningen voorzien door Millard Nullings, onzichtbare leerling van mevrouw Peregrine en onderzoeker van alles wat bijzonder is.

Mijn mening:

Het oog wil ook wat en daar werd bij het samenstelling van dit boek duidelijk rekening mee gehouden. Ook dit keer worden de verhalen van Ransom Riggs omhuld door een prachtige hardcover. Misschien is het wat oppervlakkig van me om daar zo van onder de indruk te zijn maar ik hou er ontzettend van hoe de verhalen en illustraties bij deze serie zo mooi op elkaar zijn afgestemd.

Ja, je leest het goed. Eén van de grootste verschillen met het eerdere werk van deze auteur is dat er bij dit boek illustraties werden gebruikt in plaats van foto’s. De knappe tekeningen van Andrew Davidson sluiten echter even mooi aan bij de sfeer die de boeken van Ransom Riggs uitstralen als de sepia-kleurige foto’s die in de eerdere gepubliceerde boeken werden gebruikt.

Ik ben ook echt fan van de kleine details die je in dit boek kan terugvinden. Zowel in de illustraties waarin de verhalen mooi weerspiegeld worden als de kleine lettertjes op de achterzijde van het titelblad, de mooie pagina-nummering, de voetnoten, …

Waar ik echter geen fan van ben zijn kortverhalen. Hierdoor had ik geen al te hoge verwachtingen van de inhoud van dit boek. Gelukkig bleek ik er wat dat betreft helemaal naast te zitten. Deze vertelsels zijn immers eerder sprookjes en laat ik daar nu net wel van houden. Al helemaal wanneer ze iets duisterder én bijzonder zijn.

En dat zijn ze de sprookjes die je in deze bundel kan terugvinden ook echt. Wat de verhalen van Beedle the Bard voor jonge tovenaars zijn, zijn deze vertelsels voor de Bijzondere kinderen.

Stuk voor stuk vormen ze een mix van geschiedenis, morele waarden én uiteraard ook de nodige fantasie. Duistere sprookjes dus die soms best luguber zijn en waarin thema’s als het gevaar van hebberigheid, angst voor het onbekende, het belang van zelfvertrouwen, onverdraagzaamheid, het belang van zelfvertrouwen, het belang van een eigen identiteit en vele andere onderwerpen aan bod komen. Bovendien kan je als je aandachtig tussen de lijnen door leest ook enkele geheimen ontrafelen.

Dankzij de aangename vertrouwde schrijfstijl van Ransom Riggs waarin vrij veel humor terug te vinden is lezen deze sprookjes heerlijk weg. Al zou ik ze zelf niet meteen aan kleine kinderen voorlezen zo vlak het slapen gaan. Of het zouden Bijzondere kinderen moeten zijn die minder snel bang worden …

3 gedachten over “Bijzondere vertelsels – Ransom Riggs”

  1. Ik las het eerste boek in de bijzondere kinderentrilogie, maar was niet echt fan. Ik vond het niet slecht, maar ook niet bijzonder goed. Ik heb de twee volgende boeke ook liggen, maar heb de goesting nog niet gevonden om ze te lezen.
    Dit boek trekt mij echter precies meer aan. Misschien toch eens de goesting vinden om de serie verder te lezen. 🙂

    1. Zelf moet ik nog steeds Bibliotheek der zielen te pakken krijgen. Dat heb ik tot nu toe nog niet kunnen lezen. Ik had echter de indruk dat ik deze vertelsels nog liever las dan de oorspronkelijke serie.

  2. Ik heb pas de eerste twee boeken uit, maar ze zijn fantastisch ja. Vormgeving, inhoud natuurlijk. De andere ga ik ook zeker lezen. Helemaal geweldig. Als ik er tijd voor heb, ga ik meteen weer verder. Deze die je beschrijft lijkt me ook super. Ik word er helemaal blij van. haha.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.