Korte recensies: Beauty & The Grimm Legacy

korte-recensiesHet is jullie waarschijnlijk al wel opgevallen dat ik niet elk gelezen boek recenseer. Ik heb er bewust voor gekozen om dat niet te doen vermits ik anders nog minder tijd zou overhouden om in boeken weg te duiken. Dat laatste doe ik als boekenworm uiteraard nog steeds het liefste. Maar af en toe als extraatje enkele korte(re) boekrecensies met jullie delen is uiteraard nog steeds mogelijk.

Beauty – Robin Mc Kinley

Ik had echt heel hoge verwachtingen voor deze hervertelling van Beauty and the Beast. Misschien wel iets te grote verwachtingen, ik heb het boek immers graag gelezen maar het wist me niet omver te blazen.

Het verhaal had echt het gevoel van een sprookje. Eentje met een rustig, kabbelend tempo. Bij de ene hervertelling is Belle een enig kind, bij de andere heeft ze verwende stiefzussen. In de versie van McKinley heeft ze twee oudere zussen die super lief en attent zijn. Geen typische Disney-stiefzussen dus. Er wordt ook niet over haar gefluisterd in het dorp, haar vader heeft een andere functie, … Er zijn duidelijk enkele verschillen op te merken met de hervertellingen die ik eerder las of zag.

Voor mij persoonlijk was het beest zelf één van de grootste verschillen. Die heeft in dit boek immers respect voor etiquette. Er is geen (of amper) gegrom, hij heeft zelfs een vrij kalm en berustend karakter. Daar is op zich niets mis mee maar het zorgt er wel voor dat zijn karakter niet echt lijkt te groeien doorheen het verhaal en dat voelde voor mij aan als een gemis.

The Grimm Legacy – Polly Shulman

Bij dit boek sprak vooral het concept me aan.  De jonge Elizabeth krijgt de kans om iets bij te verdienen in een bibliotheek in Manhattan. Het gebouw ziet er op het eerste zicht vrij doorsnee uit maar de collecties die er in zijn ondergebracht zijn dit absoluut niet.

Een bijzonder gebouw dat me doet denken aan een soort Victoria & Albert waarbij je in tegenstelling tot het bekende museum de kans krijgt om voorwerpen aan te raken en te bestuderen. Een bizar maar intrigerend sollicitatiegesprek, een bibliotheek waarvan de collectie niet uit boeken maar magische voorwerpen bestaat én dan ook nog eens een snuifje Steampunk in de vorm van een uitzonderlijk luchtgestuurd communicatiesysteem en prachtige glasramen … tja ik kan zonder overdrijven zeggen dat ik fan ben van het idee én de magische elementen die in dit boek voorkomen.

Jammer genoeg was ik minder onder de indruk van de personages. Zo is er bijvoorbeeld Jaya – het 10-jarige jongere zusje van één van Elizabeth’s collega’s. De ene keer lijkt het meisje op een jengelend jonger zusje en enkele bladzijden later vertoont ze plots initiatief én is ze veel doortastender dan je van iemand van haar leeftijd zou verwachten. De karakters konden me dus jammer genoeg niet helemaal voor zich winnen maar de bibliotheek en de unieke werktuigen en voorwerpen die er in terug te vinden zijn deden dat wel.

2 gedachten over “Korte recensies: Beauty & The Grimm Legacy”

    1. Ik heb enkel de eerste twee films gezien. De serie jammer genoeg niet. Tijdens het lezen deed het boek me ook een beetje denken aan een kruising van The Librarian en Warehouse 13 maar daar de Nicklodeon-versie. 😉

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.