2016: Boekenjaar in cijfers

Ik hou ervan om aan het begin van een nieuw jaar terug te blikken naar wat achter me ligt. Tja, ondanks de uitspraak die zegt dat je in het heden moet leven, vind ik het nu eenmaal leuk om af en toe ook eens om te kijken. Januari is op Zwartraafje dan ook traditioneel een maand vol lijstjes én cijfertjes. Zo toon ik jullie in de blogpost van vandaag wat inzicht in 2016 als leesjaar. Geen titels dus, maar wel veel cijfertjes én zelfs enkele grafieken.

Dit jaar heb ik het mezelf wat makkelijker gemaakt door maandelijks bij te houden hoeveel pagina’s ik gelezen had.

Verder kreeg ik bij het samenstellen van deze blogpost ook heel wat hulp van Goodreads. Al bleek die hulp niet altijd even betrouwbaar te zijn vermits er van vrij veel boeken het aantal pagina’s niet gekend waren en ik dus op twee verschillende eindresultaten uitkwam wat het aantal gelezen bladzijden betreft.

Met het aantal gelezen boeken komen we dan weer wel op een identiek aantal uit. In 2016 las ik namelijk 140 boeken dat zijn er minder dan de vorige jaren, maar eigenlijk had ik dat wel verwacht.

Vervolgens heb ik traditiegetrouw ook even nagekeken hoeveel pagina’s die boeken gemiddeld bevatten. De meerderheid bevindt zich duidelijk tussen de 300-400 bladzijden.

Dankzij de behulpzame mensen van Goodreads wist ik meteen ook welk boeken het meeste én minste aantal pagina’s telden.

Daarnaast vroeg ik me ook af in welke maand ik het grootste aantal boeken las. Dat bleek februari te zijn met 17 boeken. Jammer genoeg is het wel héél erg duidelijk dat ik mijn leesjaar in mineur heb afgesloten. In december las ik immers slechts 4 boeken. Gemiddeld las ik echter ongeveer 11,5 boek per maand.

Ik ben ook elk jaar opnieuw nieuwsgierig naar de verhouding van gelezen genres. Ook dit jaar is het duidelijk dat Paranormal Romance en Fantasy samen de meerderheid vormen met romantische verhalen als opvolger.

Tenslotte kijk ik jaarlijks ook nog even naar mijn gemiddelde beoordeling. Ook dit jaar bleek ik niet super streng geweest te zijn.

Van de boeken die ik dit jaar las was Harry Potter & the cursed child volgens Goodreads het populairste én Het beste uit Delicious het minst gelezen. Dat aantal zal nog wel stijgen maar het succes van J.K.Rowling & Co evenaren lijkt me een onmogelijke uitdaging.

Oh ja, voor wie het zich mocht afvragen … ik haalde ook alle drie de uitdagingen waar ik in 2016 aan meedeed. Van de reading bingo heb ik echter geen overzichts-blogpost. Die invullingen kon je doorheen het jaar opvolgen in de maandelijkse Gelezen in-blogposts.

Met deze eerste terugblik is het startschot gezet van een hele verzameling 2016 in lijstjes-blogposts. Januari is echt wel een topmaand voor deze Listomaniac. 😉

 

9 gedachten over “2016: Boekenjaar in cijfers”

  1. Wat een leuk overzicht! Honderdveertig boeken, dat is nogal wat. Mijn aantal is bescheiden; dertig. Al denk ik dat ik er weleens veel overheen zou kunnen gaan.

    1. Dat vind ik zelf ook heel leuk. Het zijn geen streefdoelen voor me maar ik vind het wel interessant om te weten wat ik juist gelezen én gekocht heb.

  2. Ik blijf 140 echt een zot aantal boeken vinden! En zoveel statistiekjes! Bij mij komen er ook nog 2016-lijstjes aan, maar ik loop wat achter. Ach ja, als een mens nog een hele januari “gelukkig nieuwjaar” mag zeggen, dan mogen jaaroverzichten ook nog wel zeker? 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.