Het beste uit Delicious. – Delicious.

hetbesteuitdeliciousTitel: Het beste uit Delicious.
Auteur: Delicious.
Uitgeverij: Fontaine Uitgevers
Pagina’s: 287
Prijs: 29,95

“Delicious. Bestaat 10 jaar en dat vieren we met dit extra dikke jubileumboek. Met 212 favoriete recepten, gebaseerd op onze pijlers: seizoen, lokaal, bewust, avontuur, aandacht, comfortfood, trends, samen, passie en feest.”

Mijn mening:

10jaardelicious1Het beste uit Delicious. is een eerbetoon aan het tienjarige jubileum van het bekende culinaire magazine en ik zal maar meteen met de deur in huis vallen … het was niet wat ik had verwacht. Persoonlijk had ik echt een kookboek voor ogen met een selectie van de meest favoriete recepten uit de magazines die de afgelopen tien jaar gepubliceerd werden. Er zijn ook heel wat recepten terug te vinden in dit boek. Daar wil ik echt geen twijfel over laten bestaan alleen voelde het voor mij niet echt als een kookboek aan.

10jaardelicious2Dit boek leest immers eerder als een magazine. Er wordt met kolommen gewerkt, je kan er artikels in terugvinden, interviews lezen met medewerkers van het magazine, … De lay-out geeft echt de sfeer van het tijdschrift weer en op zich is daar natuurlijk niets mis mee. Alleen is het niet datgene dat ik voor ogen heb wanneer ik aan een kookboek denk. Gelukkig kunnen we wel nog steeds genieten van prachtige foto’s.

10jaardelicious5Een tijdje terug las ik het Delicious. Feel Good Food kookboek en ook de boeken van Janneke Philippi wisten me helemaal te overtuigen. Dit boek slaagde daar echter niet in doordat het iets te druk en uitvoerig aanvoelde. Het kleine lettertype en de soms volledig gevulde bladzijden kwamen minder uitnodigend op me over dan de huiselijke sfeer die bijvoorbeeld beide eerder vermelde boeken uitstraalden. Voor mij persoonlijk voelt het meer aan als een salontafelboek dan een kookboek dat ik regelmatig uit de kast zou halen omdat ik een recept wil uitproberen.

10jaardelicious3De hoofdstukken zijn gebaseerd op de pijlers waar de redactie van Delicious. veel belang aan hecht. Koken met seizoens-gebonden ingrediënten, samen van eten genieten, werken met lokale streekproducten, comfortfood, de passie van gastchefs en patissiers, een korte blik op verschillende trends en interviews met mensen uit de culinaire wereld, bewust stil staan bij wat je eet, een selectie van de avontuurlijke culinaire-ontdekkingen die hun reporter door de jaren heen heeft gedaan. Maar ook aandacht voor de kleine details die ervoor zorgen dat je maaltijd mooier, gezelliger én lekkerder wordt. Het boek wordt afgesloten met een heus feest-hoofdstuk waarin net als bij vuurwerk het pronkstuk tot het laatste wordt bewaard. De Choco-merenguetaart met hazelnootlikeur ziet er echt prachtig én feestelijk uit.

10jaardelicious4Toch ben ik niet helemaal verkocht. Ik besef wel dat het geen slecht kookboek is maar het is er niet één dat mijn voorkeur draagt. Fans van het magazine zullen de meer speelse en drukkere tijdschrift-achtige lay-out waarschijnlijk meer appreciëren dan iemand als ik die eerder voor meer rechtlijnige kookboeken met een huiselijke sfeer kiest.

20161124_1616261Uiteraard probeerde ik tijdens het uitwerken van deze recensie ook een recept uit. Mijn keuze viel uiteindelijk op de Prei-ricottalasagne met walnoten. Het recept komt uit het hoofdstuk van Janneke Philippi en net als de eerdere recepten die ik van deze kokkin heb bereid was ook dit gerecht een succes. De ricotta maakte het wat zwaar maar ik was vooral fan van de zachte smaak van de prei en het krokante van de walnoten.

6 gedachten over “Het beste uit Delicious. – Delicious.”

  1. Het ziet er allemaal heerlijk uit, maar ik heb al zoveel kookboeken, waaruit ik nog lang niet alles heb gekookt. Dus ik heb me plechtig voorgenomen om geen nieuwe kookboeken meer te kopen. Want tja, waarom zou je als je nog genoeg recepten op voorraad hebt….

    1. Ik herken het probleem. De verzameling wordt steeds groter én af en toe moeten oudere boeken plaats maken voor nieuwe. Kookboeken moeten hier echt regelmatig uit de kast gehaald én gebruikt worden om hun plaatsje te verdienen vermits ik jammer genoeg geen onbeperkte ruimte beschikbaar heb. Gek genoeg blijf ik vaak naar dezelfde favoriete recepten teruggrijpen ook al liggen er nog zoveel nieuwe gerechten te wachten om getest te worden.

    1. Dit jaar heb ik er zelfs al enkele moeten wegdoen om plaats te maken voor nieuwe exemplaren. Het valt me echter wel op dat ik overduidelijk enkele favorieten heb die vrij frequent gebruikt worden.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.