Een fakkel tegen het duister – Sabaa Tahir

Titel: Een fakkel tegen het duister
Reeks: Vuur en As #2
Auteur: Sabaa Tahir
Uitgeverij: LS Amsterdam
Pagina’s: 446p.
Prijs: 19,99€

“Op hun vlucht dwars door het Imperium vechten Laia en Elias zich een weg naar het noorden om Laia’s broer te bevrijden uit de Kauf-gevangenis. Opgejaagd door Maskers en gemanipuleerd door de meedogenloze commandant proberen ze hun vijanden te slim af te zijn.

Helene, Elias’ voormalige beste vriendin, is de nieuwe rechterhand van de bloeddorstige keizer. Haar opdracht is gruwelijk maar glashelder: vind de verraders Elias en Laia … en dood hen.”

Mijn mening:

Wanneer je veel boeken binnen eenzelfde genre leest merk je na een tijdje dat je af en toe denkt ‘been there, done that’. Het wordt steeds moeilijk om iets helemaal nieuws te bedenken en daardoor vindt je vaak gelijkenissen tussen verschillende verhalen en fantasy-werelden. De ene keer stoor ik me aan die overeenkomsten, een andere keer valt het me veel minder op én dat was bij dit boek ook het geval. Jong meisje dat sterker in haar schoenen staat dan je op het eerste zicht zou verwachten? Check. Een onmogelijke missie? Check. Dit en andere frequent voorkomende elementen kan je ook in Een fakkel tegen het duister terugvinden en toch stoort het me niet.

Waarom? Omdat Sabaa Tahir een heel getalenteerde verhalenvertelster is. Ze vertelt haar verhaal door middel van gedetailleerde omschrijvingen die veel visuele elementen bevatten en hierdoor komt haar intrigerende fantasywereld erg geloofwaardig over. Zowel haar kleurrijke personages, als de bijzondere wezens en de gruwelheden die in dit boek omschreven worden weten me te overtuigen. ‘Een fakkel tegen het duister’ is meeslepend en bevat voldoende spanning, het tempo en het verloop van de gebeurtenissen sluiten mooi aan bij het verhaal dat verteld wordt.

Waar ik in het begin vreesde dat ik niet meteen mee zou zijn vermits mijn geheugen niet al te denderend is en er alweer een hele periode verstreken is sinds ik De heerschappij van de Maskers las, merkte ik al snel dat ik binnen de kortste keren terug in het verhaal zat. Het komt dan ook meteen op gang. Geen rustige opbouw of introductie, geen herhaling van de gebeutenissen uit het vorige deel. Nee, je bevindt je meteen in het midden van een klopjacht en wordt helemaal mee in het verhaal gesleurd én opgejaagd. Doordat het boek is opgebouwd uit verschillende perspectieven krijg je dankzij de verhaallijnen van Laia, Elias en Helene een mooi overzicht van wat er allemaal gaande is in het Imperium.

Achterbakse strijdtechnieken, manipulatie, intriges, oude bekenden zoals de nietsontziende Commandant maar ook nieuwe personages zoals de directeur van de Kauf-gevangenis die wat meedogenloosheid betreft niet hoeft onder te doen voor Keris Veturia. Maar ook wreedheid, onmogelijke keuzes en verraad. Wat ik zo mooi vind aan dit verhaal is dat het naast al die gruwelijkheden ook loyaliteit bevat en een schijnbaar ontembare hoop. Een boek vol tegenstrijdigheden dus … net als in het echte leven.

Eén ding is alvast zeker. De schrijfster stelde me niet teleur en Een fakkel tegen het duister heeft geen last van het Second Book-syndroom. Ik heb na het lezen echt het gevoel dat ik net uit een rollercoaster ben gestapt.

2 gedachten over “Een fakkel tegen het duister – Sabaa Tahir”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.