Het zwarte hart – Stephanie Garber

het-zwarte-hartTitel: Het zwarte hart
Reeks: De Duisternis #1
Auteur: Stephanie Garber
Uitgeverij: LS Amsterdam
Pagina’s: 368p.
Prijs: 14,99€

Wat je ook over Caraval hebt gehoord, het is niets in vergelijking met de werkelijkheid. Het is meer dan zomaar een spel of een voorstelling. Het komt dichter bij magie dan alles wat je ooit in deze wereld zult tegenkomen …

Al jaren droomt Scarlett ervan de legendarische voorstelling van Caraval, waarin het publiek de spelers zijn, te bezoeken. Dan kan ze voor even haar wrede vader ontvluchten. Maar haar smeekbrieven aan de meester van Caraval halen niets uit. Dan, op het moment dat ze het niet meer verwacht maar radelozer is dan ooit, krijgt ze een uitnodiging. Geholpen door een mysterieuze zeeman en haar zus Donatella komt ze op het eiland van Caraval terecht. Vlak na aankomst is Donatella spoorloos. Tor Scarletts grote schrik draait de show om de verdwijning van haar zus en heeft ze maar vijf nachten om Donatella te redden voordat Caraval haar vindt en er doden vallen …

Mijn mening:

Ik geef grif toe dat het in de eerste plaats de prachtige cover was die er voor zorgde dat ik me aangetrokken voelde tot dit boek. De samenvatting klonk intrigerend maar echt veel gaf ze niet prijs – de ideale flaptekst dus want ze zorgde ervoor dat ik benieuwd werd naar het boek.

Wat me al snel opviel was dat Stephanie Garber een erg beeldende schrijfstijl heeft. Vermits de schrijfster ook veel oog voor detail heeft zorgt deze combinatie voor een snelle sfeerschepping. Dankzij haar omschrijvingen zie je als lezer een magische wereld tot leven komen zodra Scarlett het eiland van Caraval betreedt.

het-zwarte-hartWinkels die de meest bijzondere voorwerpen en diensten aanbieden maar geen geld aanvaarden als betaalmiddel, uitzonderlijke gebouwen, voorstellen en mensen van je niet weet of je ze kan vertrouwen. Zelfs de tijd – een gegeven dat normaal een constante waarde is – wordt in de wereld van Caraval een onbetrouwbaar iets. Vrijwel alles wat je te zien krijgt is een misleidende façade voor wat er in werkelijkheid achter schuilt. Net als Alice in Wonderland weet ook Scarlett niet wat echt is en wat niet.

Ze kan niet anders dan alles in twijfel trekken en niets of niemand vertrouwen – inclusief zichzelf. Tegelijkertijd krijgt ze echter wel meer inzicht in haar eigen angsten en gedachten en zo leert ze geleidelijk aan op zichzelf en haar intuïtie te vertrouwen te midden van alle chaos en onzekerheid.

“Dromen die waarheid worden, kunnen prachtig zijn, maar ze kunnen ook omslaan in nachtmerries als je er niet uit ontwaakt.”

het-zwarte-hartWat eerst aanvoelde als een voorrecht voelt al snel anders aan wanneer Scarlett niets meer onder controle heeft en uiteindelijk meegesleurd wordt door de magische gebeurtenissen die plaatsvinden tijdens Caraval. Een wereld waar de altijd aanwezige maar onzichtbare Legende de touwtjes in handen heeft en de spelers het hele gebeuren eerder beleven in plaats van spelen.

Het Zwarte Hart heeft niet enkel een knappe en intrigerende cover, de wereld van Caraval sprak me ook echt aan. Als een ware illusionist slaagt Stephanie Garber er in om zowel haar personages als lezers te misleiden, betoveren én verwonderen. Ik hoop dan ook dat het tweede deel uit deze reeks even magisch en bijzonder zal zijn.

4 gedachten over “Het zwarte hart – Stephanie Garber”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.