Tienduizend hemels boven jou – Claudia Gray

tienduizendhemelsbovenjouTitel: Tienduizend hemels boven jou
Reeks: De vuurvogel-trilogie #2
Auteur: Claudia Gray
Uitgeverij: Harper Collins
Pagina’s: 414 p.
Prijs: 15€

“Marguerite Caine kan iets wat nog nooit eerder is gedaan: ze kan reizen door verschillende dimensies met de Vuurvogel, de briljante uitvinding van haar ouders. Helaas heeft ze daarmee ook de aandacht getrokken van een vijand die over lijken gaat om de uitvinding voor zijn eigen duisteren doeleinden te gebruiken.

Wanneer hij haar vriendje Paul in handen krijgt en zijn ziel versplintert en verspreidt over vier dimensies, doet Marguerite alles om hem te redden. Ze reist naar gevaarlijker dimensies dan ooit en komt terecht in een door oorlog verscheurd San Francisco en in de onderwereld van New York. Iedere stap brengt haar dichter bij Paul, maar haar reis brengt ook geheimen aan het licht die haar voor een groot dilemma plaatsen…”

Mijn mening:

Soms ontdek je een boek waarbij je je aan het einde afvraagt hoe de serie verder zal verlopen. Dit had ik heel erg na het lezen van Duizend stukjes van jou. Niet alleen was ik lichtjes verliefd op de prachtige cover, ik hield ook echt van het concept. Van het idee op zich, van het feit dat dit gegeven me zo wist te intrigeren, …

firebird-claudia-grayNa het lezen van zo’n veelbelovend boek heb ik steeds een beetje schrik dat de schrijfster vervolgens een beetje de mist in zal gaan. Dat het opzet geweldig is maar dat het tweede deel vervolgens als een kaartenhuisje lijkt in te storten. Ik was dan ook verrast maar vooral heel erg blij dat dit boek geen last heeft van het alom bekende second book-syndroom.

Het duurde eventjes vooraleer ik volledig in het verhaal zat doordat heden en verleden in een hoge frequentie werden afgewisseld. Zodra ik echter in het verhaal kon wegduiken … Tja, de laatste tijd gebeurt het niet meer zo vaak dat ik een boek in één ruk uitlees maar bij Tienduizend hemels boven jou was ik amper in staat om het boek neer te leggen. Ik liet me mee op sleeptouw nemen en verloor de tijd helemaal uit het oog. Het zou zelfs goed kunnen dat dit tweede deel nog meeslepender was als Duizend stukjes van jou.

Ook dit tweede deel zette me aan het denken. Misschien kwam er zelfs een beetje filosoferen aan te pas. Uiteraard is het reizen naar andere dimensies (nog steeds) fictie maar mocht daar ooit verandering in komen dan hangen daar een aantal ethische vraagstukken aan vast die ongetwijfeld voor discussies gaan zorgen.

firebird-claudia-grayDe cover is opnieuw zo mooi dat het wel een kunstwerkje lijkt. Toch waren er ook enkele andere zaken die me opvielen tijdens het lezen van dit boek. Het verhaal voelde avontuurlijker aan, Marguerite staat meer stil bij de gevolgen van hun handelingen, de dimensies voelen steeds vertrouwd aan doordat er herkenbare elementen in verwerkt zitten, … Doordat de evolutie niet overal even snel verloopt weet zowel jij als lezer als de personages nooit vooraf of je in een wereld vol technologie zal terechtkomen of in een parallele dimensie waar men zelfs nog nooit van electriciteit heeft gehoord in wat voor een parallele wereld ze zullen terechtkomen. Dat onvoorspelbare is zeker een pluspunt in deze reeks.

Op de één of andere manier weet het concept van dimensie-reizen me zo te intrigeren dat ik me minder stoor aan wat anders ongetwijfeld als een zoveelste lovestory zou aanvoelen. Ja, ook hier zijn enkele elementen aanwezig die blijkbaar onmisbaar zijn in een YA-boek. Maar dit keer ervaarde ik dat niet als storend. Voor mij persoonlijk ligt de focus immers veel meer op het morele vraagstuk dat aan deze technologische uitvinding is verbonden.

Claudia Gray wist er voor te zorgen dat ik helemaal op ging in haar verhaal. Door de wisselende dimensies en de verrassingen die ze voor de hoofdpersonages in petto had voelde het lezen van dit boek soms aan als een rit in een rollercoaster. Nu ik dit boek gelezen heb lijkt het tempo van zijn voorganger me plots veel rustiger. Daar kreeg je immers meer de tijd om te wennen aan een nieuwe dimensie. Doordat er in dit boek zoveel parallele werelden bezocht worden krijg je een opgejaagd gevoel dat perfect aansluit bij de gebeurtenissen in dit boek. Het abrupte einde past dan ook helemaal bij de rollercoaster-ervaring al wil ik nu toch vooral opnieuw instappen voor de volgende rit.

5 gedachten over “Tienduizend hemels boven jou – Claudia Gray”

  1. Het is apart want deze serie is echt geen favoriet maar ik heb toch het derde deel gepreorderd want ik wil graag weten welke kant we op gaan in het slotstuk. Ik vond dit tweede deel ook beter dan het eerste deel (waarin ik mij ergerde aan het liefdesverhaal).

  2. Ik heb dit boek gisteren uit gelezen en was ook erg blij dat het een zeer sterk vervolgboek was – anders dan in vele andere YA series. Maar ik moet wel zeggen dat ik het romantische gedeelte soms een beetje te veel blabla vind :p maar de rest van het verhaal was onverwacht en het einde.. OMG!

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.