Vriendinnenzomer – Meg Donohue

vriendinnenzomerTitel: Vriendinnenzomer
Auteur: Meg Donohue
Uitgeverij: Harper Collins
Pagina’s: 286p.
Prijs: 15,00€

“Voor beste vriendinnen Kate, Dani en Vanessa lijken de heerlijke zomers in Avalon eeuwig te duren. De hitte is drukken, de lucht is zout, hun haren zijn stroef van het zand … Ze hebben alle tijd om uren rond te hangen op het strand, en het leven is prachtig. Tot die ene zomeravond, waarop er iets vreselijks gebeurt met Colin, de broer van Kate. Daarna is de zomer nooit meer iets om naar uit te kijken.

Inmiddels zijn ze acht jaar verder. De vriendinnen zien elkaar bijna nooit meer, maar alle drie hebben ze het gevoel dat hun levens vastlopen. In een impuls besluiten ze nog één keer een zomervakantie in Avalon door te brengen.”

Mijn mening:

In dit boek volgen we drie jeugdvriendinnen: Kate, Vanessa en Dani. Ze gingen samen naar school en brachten hun zomers door in hetzelfde badstadje. Dat deden ze alleszins tot die ene zomer waarin er iets serieus misliep en alles leek stil te vallen.

Vriendinnenzomer begint acht jaar na die beroerde zomer en in de eerste hoofdstukken leren we de vriendinnen wat beter kennen. Kate is de eerste. Ze woont in Philadelphia, begint haar dag steeds erg vroeg, deelt haar leven in volgens een strakke planning en is extreem ordelijk en net. Wanneer ze iemand ontmoet overlaad ze die persoon met een spervuur van vragen en opmerkingen. Het is echter haar verloofde die haar dit keer overdonderd wanneer hij haar laat weten dat hij hun relatie wil verbreken. Plots valt haar hele planning in duigen en weet Kate niet meer wat ze moet doen.

Vanessa is getrouwd en woont samen met haar man en tweejarig dochtertje in New York. Ze is ongelukkig nadat haar echtgenoot heeft opgebiecht dat hij met een collega heeft gekust. Die bekentenis doet haar hun relatie in twijfel trekken en zorgt ervoor dat ook zij niet meer weet hoe het nu verder moet.

Dani bevindt zich in San Francisco en krijgt op haar verjaardag te horen dat ze ontslagen wordt. Alsof ze nog meer motivatie nodig heeft om opnieuw aan de drank of drugs te gaan. Ook zij is duidelijk de weg kwijt en weet niet goed of ze in dezelfde richting wel blijven doorgaan of helemaal van koers wil veranderen.

Op dit moment besluiten de vriendinnen om terug samen te komen en een verlengd weekend door te brengen in hun voormalige favoriete zomerbedrijf.

Doorgaans hou ik van het soort verhalen waarin vriendschap centraal staat en de verhalen van meerdere personages samen verweven worden. Ik hou ervan om hen allemaal beetje bij beetje te leren kennen en te merken dat vriendschap in zoveel verschillende vormen kan bestaan.

Jammer genoeg was dat niet het geval bij Vriendinnenzomer. Tijdens de eerste 100 pagina’s had ik nog goede moed. Ik ging er immers vanuit dat het beter zou worden op het moment dat de vriendinnen samenkwamen. Toen bleek dat ik dit fout had ingeschat heb ik het boek eigenlijk grotendeels op automatische piloot uitgelezen.

Er gebeurd niet echt iets. Het hele boek door wordt er veel gepraat, gepiekerd en getwijfeld over fouten die ze in het verleden hebben gemaakt. Dat is alleszins het geval wanneer Kate, Vanessa en Dani niet aan het bekvechten zijn. Colin, de overleden tweelingbroer van Kate lijkt ondanks zijn dood een grotere rol te spelen in dit verhaal dan de drie vriendinnen.

Zowel de flashbacks van de drie vriendinnen als de herinneringen die ze ophalen schetsen een beeld van deze onpeilbare en getormenteerde jongen. Maar zelfs hij kon er niet voor zorgen dat het verhaal me ging boeien. Bovendien maakte de frequente afwisseling tussen heden en flashbacks het al snel chaotisch. Al helemaal doordat de werkwoordsvormen binnen één fragment ook nog eens durfden variëren.

Dit boek kon me jammer genoeg niet overtuigen. Ik vond het gewoon te eentonig en langdradig. De vrolijke cover deed me een feelgood boek verwachten terwijl ‘Vriendinnenzomer’ voor mij niet veel meer bleek te zijn als een deprimerende trip down memory lane

Een gedachte over “Vriendinnenzomer – Meg Donohue”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.