DIY #11

diy-projectVermits mijn vorige DIY-project minder haalbaar leek te zijn dan ik had verwacht leek een beetje tegengewicht me wel op zijn plaats. Daarom kan je in deze nieuwe DIY verschillende leuke bladwijzers terugvinden die die stuk voor stuk makkelijk te verwezenlijken zijn. Dit keer is het dus wel degelijk een DIY en geen LHDEPD.

Opmerking: Dit artikel is geschreven in samenwerking met een bedrijf.

Sommige zijn zelfs zo makkelijk dat ze op minder dan 1 minuut klaar zijn.

favicon

Dit eerste voorbeeld is meteen ook het eenvoudigste project.

Jullie weten waarschijnlijk wel dat ik een zwak heb voor deze lieve Forever Friends-beren. Soms zijn de enveloppen van toegestuurde kaartjes vrijwel even mooi als de inhoud en tja … dan krijg ik het niet over mijn hart om die weg te smijten. Gelukkig maar want dat kwam dus heel goed uit voor deze eerste boekenlegger.

diyboekenlegger1Het enige dat je nodig hebt is een snijmatje, een lat, een hobby-snijmesje of een schaar & potlood én uiteraard ook zo’n leuke envelop. Vervolgens moet je enkel nog de grootte van je boekenleggerhoekje kiezen en hem vervolgens snijden of knippen. Veel eenvoudiger als dit kan het volgens mij echt niet.

favicon

Mocht je echter geen mooie bedrukte enveloppen in huis hebben dan kan je voor de volgende variant van deze boekenlegger kiezen.

In dit geval heb je naast het basis-materiaal dat hierboven werd vermeld ook een gewone effen envelop nodig (de kleur kies je uiteraard zelf), washi-tape én eventuele stickers of prenten voor verdere versiering.

diyboekenlegger1a

1. Knip of snijd het gewenste formaat van je boekenleggerhoekje.
2. Versier dit hoekje met washi-tape naar keuze. Zelf vond ik het handig om dit op zo’n snijmatje te doen omdat je dan makkelijk kan zien of ze wel mooi recht hangen. Met het blote oog ben ik daar immers niet zo goed in.
3. Nog eventjes de overlopende restjes afknippen en dan ziet je boekenlegger-hoekje er al erg leuk uit.
4. Uiteraard kan je nog een stapje verder gaan én jouw exemplaar even verder versieren tot hij helemaal naar wens is.

favicon

Voor de volgende boekenlegger laten we het papier even achterwege. Wel heb je katoendraad nodig (liefst in meerdere kleuren), een schaar én een knoop.

diyboekenlegger2

1. Knip drie draden van gelijke lengte. Hou er rekening mee dat je heel wat lengte nodig hebt wanneer je deze boekenlegger wil gebruiken bij een groter formaat van boek. Mijn eerste test-exemplaar past enkel rond een paperback. Bevestig de draden aan elkaar door een lus te maken en deze goed vast te knopen.
2. Vlechten maar!
3. Vervolgens hecht je het einde van je draadjes aan elkaar en je bevestigd er een knoop aan. Die kan je erop vast naaien nadat je de draadjes hebt vastgeknoopt.
4. Wikkel je boekenlegger tussen de gewenste pagina’s …
5. en maak hem vast door de knoop door de lus te trekken.
(Uiteraard kan je hem nog verder afwerken door de losse draadjes bovenaan weg te werken en de lus te verstevigen maar ik had jullie super-makkelijke projectjes beloofd én op deze manier ziet hij er ook al erg leuk uit.

P.S.: Ik heb hier naast geel en rood ook nog zwarte, blauwe en groene katoendraad klaarliggen … Drie keer raden wat ik daar nog mee van plan ben. 😉

favicon

Ook dit snelle projectje wilde ik jullie niet onthouden.

Je hebt er enkel kleine strikjes (die verkopen ze bijvoorbeeld bij het kaartmateriaal van Action) en iets grotere paperclips voor nodig.

diyboekenlegger3a

Het enige dat je vervolgens nog moet doen is het strikje aan de paperclip bevestigen. Hmm, misschien is deze zelfs nog eenvoudiger dan de eerste boekenlegger. Al moet ik wel toegeven dat ik even aan het puzzelen was vooraleer ik doorhad hoe ik het strikje het best door de paperclip kon schuiven om hem mooi bovenaan te krijgen.

favicon

Die strikjes zijn uiteraard wel vrolijk maar zelf wilde ik al heel lang een pompon-bladwijzer maken. Binnenkort ga ik hem ook nog eens met een gehaakte ketting maken. Deze paperclip-variant is echter nog sneller klaar. Als materiaal heb je enkel wol, een schaar én een paperclip nodig. Nu maar hopen dat de foto’s een beetje duidelijk zijn.

diyboekenlegger3b1.Spreid twee vingers open en klem het uiteinde van de wol met je duim vast op de onderste vinger.
2.Wikkel vervolgens meerdere keren om je vingers heen en hou hem vervolgens tegen met je duim.
3. Neem een los stukje wol (die kan je best al vooraf knippen en binnen handbereik leggen) en leg dit tussen je vingers rond de wol heen. Maak er vervolgens twee stevig aangetrokken knopen in en
verwijder vervolgens de wol van je vingers.
4. Nu zou je normaal dit te zien moeten krijgen. Vervolgens knip je met een schaar alle lussen open terwijl je de uiteinden van het geknoopte stuk wol tussen je vingers vastklemt.
5. Vervolgens gebruik je deze langere stukjes om je pompon aan de paperclip vast te binden én vervolgens knip je alle stukjes wol een beetje bij zodat ze mooi egaal zijn.
6. Zo, nu heb je ook een aaibare boekenlegger.

favicon

Voor de mensen die bij het zien van deze boekenleggers vooral bedenken dat ze geen zin hebben om op zoek te gaan naar knutselmateriaal heb ik nog een andere tip.

diy-bladwijzer-webprint

Ik bestelde onlangs immers gepersonaliseerde boekenleggers bij Webprint. Zelf besloot ik uiteindelijk voor een Zwartraafje-exemplaar te kiezen. Het lijkt me echter ook een leuk idee als cadeautje voor een vriendin die net als jij helemaal gek is van lezen.

In dat geval zou je foto’s van jullie beide kunnen gebruiken en vervolgens de boekenleggers onder jullie tweetjes te verdelen.

diy-bladwijzer-webprint1

Een beetje als vriendenbandjes maar dan de versie voor Boekenwormen … identieke boekenleggers.

Dat ze per vier te bestellen zijn is dan ook een voordeel. Zo hebben jullie allebei meteen ook een reserve-exemplaar.

Kleine opmerking: Ik had zelf niet door dat je de bladwijzer langs twee kanten kon versieren. Als je dus een melding krijgt waarin verteld wordt dat je niet alle ruimten hebt benut dan kan je daar beter wel naar luisteren. Ik was er echt van overtuigd dat het een vergissing was. Oops!

7 gedachten over “DIY #11”

  1. Oh, die driehoekjes zijn superleuk! Ga ik zeker onthouden! Ik maakte er zelf recent voor het eerst, maar die waren gewoon rechthoekig van vorm 🙂

    En eigenlijk is het nog wel leuk dat je de achterkant bent vergeten, niet? Dan kan je daar nu nog apart iets op aanbrengen; bijvoorbeeld een gedachte die tijdens het lezen bij je opkwam ofzo.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.