Boekenblog op papier

boekenblogoppapierIk ben iemand die liever het zekere voor het onzekere neemt. Hierdoor vertrouw ik bijvoorbeeld niet 100% op Goodreads en heb ik dus ook een schriftje waarin ik noteer welke boeken in die maand gelezen heb. Daar blijft het echter niet bij. Ik heb dus ook een dubbele agenda (Gmail én traditioneel), een schriftje waarin ik de dingen noteer die me dagelijks gelukkig maken én een herinneringsdagboek waarin die geluksmomentjes nog is worden opgenomen maar dan in combinatie met andere zaken.

Soms vind ik het zelf ook wel een beetje gek om dezelfde dingen meerdere keren te bewaren maar je zal het zien … zodra ik besluit om dat niet langer te doen dan loopt er iets mis met de computer waardoor ik net die gegevens kwijt geraak.

beterbloggen3Om dat te voorkomen hou ik dus ook mijn blogplanning in tweevoud bij. Dat ene tekstbestand dat hier eerder al ter sprake kwam is erg handig vermits je makkelijk de planning kan aanpassen zonder dat je iets moet doorstrepen. Het bevat naast mijn planning trouwens meteen ook een waslijst aan ideetjes die ik nog wil uitwerken, een overzicht van de Blogger Vriendenboek-deelnemers en een blogarchief van de afgelopen jaren. Die gegevens zijn voor mij onmisbaar om het overzicht te bewaren en teveel herhaling te voorkomen.

blogarchiefDaarnaast heb ik echter ook nog een schriftje waarin ik onverwachtse bloginspiratie noteer, een afgedrukt blogarchief én een traditionele blog – agenda.

blogagendaTot nu toe kocht ik daar steeds een gewone school-agenda voor vermits die handig, compact én betaalbaar zijn. Het enige nadeel is dat ik daar regelmatig in moet kriebelen vermits blogposts uiteindelijk wel eens op een heel andere dag durven verschijnen. Daarom verdwijnen die agenda’s aan het einde van het jaar meestal naar het oud papier.

blogagendaHet ziet er echter naar uit dat dat dit jaar niet het geval zal zijn. Ik kreeg immers de kans om een gepersonaliseerde agenda te maken én die ziet er veel te leuk uit om in te kriebelen. Ok, hij is iets duurder dan een exemplaar uit de Action maar bij deze planner zie je al meteen aan de voorzijde dat het een Zwartraafje-agenda is. Daarnaast zijn er doorheen het boek ook enkele quotes verwerkt die jullie misschien wel herkennen van de Boekige Quotes-rubriek. Beetje bij beetje ga ik dus de reeds verschenen blogposts in deze agenda noteren zodat ik hem nadien ook mooi kan bewaren als blog-archief.

blogagenda1Het mag dan wel dubbel werk zijn maar het lijkt me heel leuk om daar later in terug te bladeren en zo op te zoeken wat er één of twee jaar eerder op dezelfde dag op Zwartraafje verscheen. Als je vaak wordt uitgenodigd voor evenementen zou het ook leuk kunnen zijn om je favoriete foto’s van die dagen te verwerken in jouw persoonlijke blog-archief.

Ben ik de enige die zo’n belang hecht aan een blog-archief of doen jullie dit zelf ook?

Opmerking: Dit artikel is geschreven in samenwerking met Webprint.

10 gedachten over “Boekenblog op papier”

  1. Ik zou het eigenlijk meer moeten doen, dingen voor mijn blog plannen en opschrijven op ‘echt papier’. Ik heb al een schoolagenda gekocht bij de Action, met het idee mijn afspraken ook weer op papier te gaan zetten.

    Boeken die ik gelezen heb op papier bijhouden doe ik niet meer. Ik heb het even geprobeerd, maar vergat het elke keer, en moest dan toch weer met mijn schriftje naast Goodreads gaan zitten. Die app/site vind ik heel leuk, maar zonder Goodreads zou ik mijn boeken ook niet echt bijhouden – vroeger kon ik ook lezen zonder dat te doen 😛 En als ik iets gelezen heb en een recensie wil schrijven komt het al op mijn blog.

  2. Haha, ik vertrouw véél te veel op Goodreads. Ben simpelweg te lui om alles te noteren, want ik weet dat ik er toch mee stop óf dat ik het papiertje/bestand kwijtraak.

  3. Voor mijn blog doe ik het meeste toch wel online eigenlijk. Ik heb zo’n hele fijne editorial calendar van WordPress en die vind ik echt ideaal. Ik heb wel eens wat kleine dingetjes op papier geprobeerd, maar ik houd dat eigenlijk nooit lang vol, hihi.
    Terwijl mijn agenda voor dagelijks dingen, om het zo maar te zeggen, wel altijd op papier is. Dat vind ik helemaal niet handig om digitaal te doen.

  4. Ik doe erg veel online, maar vind het net als jij ook erg geruststellend om te weten dat ik ook analoge versies heb van mijn planningen, ideëen, inspiratie, enz. Ik houd er – shocker – dan ook flink wat notitieboekjes op na naast mijn planner.

    1. Dat probleem ken ik. Bij een LibreOffice valt dat schuiven gelukkig niet op én mijn archief-agenda vul ik pas in na het verschijnen. Mijn andere blogplanner ziet er echter niet uit. Daar lopen verschillende pijltjes van de ene dag naar een andere en verschillende onderwerpen zijn doorstreept en vervangen. 🙂

  5. Ik heb mijn blog planning eigenlijk alleen in een notitie boekje staan waarin ik ook ideeën zet en statistieken van dit jaar bijhoud. Ik hield eerst ook een boekje bij met welke boeken ik heb gelezen maar dat vergat ik alsmaar, haha. Ik probeer het wel weer op te pakken maar ik ben nog maar bij boek 20 van die jaar ofzo. Ik heb er gewoon geen geduld meer voor denk ik. Ik heb wel nog een boekje waarin ik bijhoud welke boeken ik koop en hoeveel als een soort afschrik mechanisme. Alleen werkt dat dus niet, haha.

    1. Ik was aan het glimlachen tijdens het lezen van jouw reactie. Mijn gelezen-boekje is echt een back-up voor Goodreads – maar die vul ik maar af en toe aan dus heel erg goed ben ik niet in het bijhouden van die back-up. Mijn boek-uitgaven hou ik ook bij en zolang ik binnen mijn budget blijf ben ik heel fier op mezelf. Meestal weet ik ook perfect uit het hoofd hoeveel ik nog kan spenderen. 😉

  6. Ik heb notitieboekjes waarin ik allemaal ideeen heb staan voor mijn TAG posts, Wishlist Wednesdays, DIY en nog veel meer.
    En sinds kort heb ik de Happy Planner en daar ga ik dan de planning van de blog in bijhouden. Ik merkte echt dat ik daar ontzettende behoefte aan had en digitaal bijhouden vind ik met de blogplanning niet prettig om te doen. Daarnaast vind ik het ook geweldig om met de Happy Planner bezig te zijn, lekker knutselen en het helemaal je eigen ding maken 😀 Gelezen boeken houd ik in principe wel alleen via Goodreads bij op de site zelf en op de blog houd ik op de Goodreads challenge pagina bij welk boek ik gelezen heb.

  7. Leuk om te zien! Ik gebruik een boekje om te noteren welke boeken ik heb gelezen en een fysieke agenda voor de blogplanning voor beide blogs (Flow-agenda). Vind ik erg fijn, ook omdat ik op papier wil kunnen brainstormen en een overzicht wil hebben.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.