Vroeger en nu

vroegerennu‘In onze tijd wisten we nog wat …’ Nee, zo’n blogpost gaat dit dus NIET worden. Het viel me echter wel op enkele van mijn gewoonten helemaal veranderd zijn door de jaren heen. Zo droeg ik vanaf mijn 16 tot +/- 23jaar maar zelden een kleedje. Geleidelijk aan begon ik dat wat vaker te doen en nu draag ik al een jaar niets anders als jurkjes en rokken. Zo woog ik vroeger ook een pak minder als nu én had ik ooit een kort kapsel terwijl ik het nu al bijna 15 jaar lang draag. Oh en ik had een panische angst voor honden en katten terwijl ik die beestjes nu telkens wil gaan knuffelen en aaien. Ik ga er echter vanuit dat jullie meer geïnteresseerd zijn in mijn boekgerelateerde gewoonten …

boekenkast-bibliotheek-libraryVroeger ging ik bijvoorbeeld elke zaterdag met mijn vake en twee jongere broers naar de bibliotheek. Momenteel kom ik daar nog maar heel weinig. Niet dat ik er plots geen zin meer in heb. Helemaal niet! Ik blijf het heerlijk vinden om in een bibliotheek rond te dwalen en op verkenningstocht te gaan tussen al die onbekende boeken en er enkele op goed geluk uit te kiezen. Alleen wil ik ook eens wat eigen boeken lezen én dat lukt natuurlijk niet goed wanneer ik regelmatig met vers bibliotheek-leesvoer naar huis kom.

favicon

quoteinbedmeteenmiljonairAls kind en tiener had ik altijd de gewoonte om eerst de flaptekst van een boek te lezen. Nu lees ik vaak een boek zonder al te veel voorkennis. Ook recensies probeer ik te vermijden tot na het lezen. Op die manier kan ik een boek ontdekken zonder vooroordelen én nadien ga ik uiteraard wel zien of andere boekenfans het met even veel plezier gelezen hebben.

favicon

bookishwishlistremembrallNog een groot verschil is dat ik vroeger een verhaal erg lang kon onthouden. Tot in de kleinste details zelf. Ik kon dus van hetzelfde boek enkele jaren na elkaar een boekbespreking maken zonder dat ik het opnieuw hoefde te lezen. De laatste tijd is dat ‘lichtjes’ veranderd. Mijn geheugen is niet meer zo denderend als vroeger én ik lees uiteraard ook iets meer boeken als vroeger. Hierdoor ben ik enkele maanden later alweer heel wat vergeten.

favicon

shelfies1thrillersIk heb ook erg lang in genre-blokken gelezen. Als prille tiener begon ik boeken als Blauw is Bitter (Dirk Bracke), De wereld van Sofie (Jostein Gaardner), Het achterhuis (Anne Frank), Weg met de literatuur (Herman Brusselmans), Kartonnen dozen (Tom Lanoye), … te lezen. Dat hield ik vol tot ik ongeveer 23 jaar was. Toen begon ik plots thrillers te lezen. Alle boeken van Jonathan en Faye Kellerman, Karin Slaughter, … De ene thriller na de andere ontleende ik bij de bibliotheek en ik las toen ook vaak alle boeken uit een serie achter elkaar.

Tot ik dat genre een beetje beu werd en het een periode afwisselde met de romantische verhalen van Maeve Binchy en Katie Fforde. Vervolgens kwam er weer een thriller-periode én toen … tja, toen ontdekte ik dus de Young Adult-boeken en dankzij Charlaine Harris ook het Paranormal Romance-genre. De enige boeken die een uitzondering vormde op die blokken-leesgewoonte waren de Harry Potter-boeken. Daar had ik gewoon altijd zin in – ongeacht welke genre ik op dat ogenblik aan het lezen was.

De laatste jaren wissel ik echter meerdere genres af. Het blokken-systeem werd echt helemaal afgevoerd.

favicon

boekenkastenmaart2016

Ooit had ik slechts 1 eigen boek – vervolgens kwam er af en toe ééntje bij én nu … Tja, nu heb ik dus een privé-bibliotheekje.

favicon

reorganisatieIk kon vroeger echt geen afscheid nemen van mijn boeken. De laatste jaren is ook hier verandering in gekomen. Niet alleen denk ik langer na vooraleer ik een nieuw boek aanschaf, ik neem ook sneller afscheid. Als ik zeker weet dat ik een boek niet meer wil (her)lezen – dan krijgt het boek een nieuwe bestemming en ik meer plek voor de boeken die ik wel echt wil houden.

favicon

2016jaarincijfersgenresEerder zei ik al dat ik vroeger in genre-bloggen las en dat dit nu niet meer het geval is. Ik las vroeger echter ook andere verhalen als momenteel. Zo las ik veel boeken over Wereldoorlog 2, dramatische verhalen en literatuur. De laatste jaren heb ik echter meer behoefte aan afleiding en ontspanning en dat wordt wel weerspiegeld door mijn huidige favoriete genres: fantasy, romantiek, spanning, paranormal romance, young adult, new adult, humor, …

favicon

goodreadsVroeger (dit is echt waar de laatste keer dat ik dit woord gebruik in deze blogpost) las ik een boek en dan was het gedaan. Ik hield niet bij wat ik gelezen had en ook niet wat ik van dat boek vond. Daar kwam verandering in toen ik op mijn site een blog begon bij te houden en ik iedere keer noteerde welke boeken ik las en welk gevoel ze bij me opriepen. Momenteel doe ik dat nog steeds in mijn recensies, maar ik bewaar mijn leeservaringen ook in Goodreads, een maandelijke Gelezen in-blogpost, een notitieschriftje en een heus boekenbestand waarin ik kan zien welke boeken ik nog niet las. Ik vind het ook héél erg leuk om mijn boekenkast af en toe om te zetten naar cijfers zoals ik in deze blogpost deed.

Zijn jullie boekgewoonten hard veranderd door de jaren heen?

7 gedachten over “Vroeger en nu”

 1. Haha, dit zou echt letterlijk een artikel kunnen zijn dat op mij slaat xD Wel enkele details anders, maar bijna al deze dingen zijn ook echt op mij van toepassing, hihi.

 2. Grappig hoe die dingen samen met je veranderen door de jaren heen.

  Vroeger ging ik altijd naar de bieb en kocht ik zelden boeken. Nu koop ik boeken en heb ik geen bieb abonnement omdat ik me anders schuldig voel dat ik mijn eigen boeken niet lees zoals jij.

  Toen ik jonger was las ik ook echt alle genres (maar ook wel vaak tweede wereldoorlog ja). Het maakte me niet uit, als het maar te lezen was. Nu voornamelijk fantasie en ben ik veel selectiever geworden daarin.

  Ook dog-earde ik de boeken, maar nu gebruik ik mijn mooie boekenleggers. 😉

 3. Boeken lezen is bij mij begonnen als een opgelegd item op school. Dat werkte dus niet zo goed. Tot…ik een aantal jaren geleden weer spontaan de smaak te pakken kreeg. Ik lees zowel fictie (romans/thrillers) als non-fictie (over gezondheid/gezonde voeding/andere zelfhulpboeken…), al dan niet in het kader van de Verbeelding Book Challenge :-). Voor ik een boek aankoop lees ik gewoonlijk de achterflap èn enkele bladzijden in het boek zelf: leest dit vlot? hoe is de schrijfstijl? kan ik m’n aandacht erbij houden? zo van die dingen. Boekbesprekingen schrijf ik liefst vlak nadat ik een boek heb uitgelezen. Er zijn zeker ook boeken die ik een tweede keer zou lezen. Zò goed.

 4. Hm, mijn gewoonten zijn redelijk hetzelfde gebleven.
  Vroeger las ik ook meer serieuzere onderwerpen, maar dat kwam omdat er toen nog niet zoveel spannende of fantasierijke boeken voor kinderen en tieners bestonden. Ik was zo blij met de ontdekking van Stephen King omdat het paranormale daar vaak wel een beetje inzat. En van daaruit ben ik naar de fantasy gegaan tot nu de Young Adult Fantasy.
  De vroegere streekroman sprak me ook niet aan, maar de huidige romantische/erotische/chicklit-boeken zijn weer helemaal mijn ding.

  Ik had gewoon een genre-voorkeur die nog niet bestond bij ons! Gelukkig zijn de uitgeverijen ook geëvolueerd en kan ik nu naar hartelust lezen 😀

 5. Wat leuk om te lezen! Een paar jaar geleden las ik juist veel meer boeken. Ik denk dat ik de laatste twee jaar bijna geen boek heb aangeraakt. Andere hobby’s en bezigheden zijn ervoor in de plaats gekomen.

 6. Hihi, zo tof dat jij de genres die je leest in een grafiekje bijhoudt! Ik moet mij een beetje inhouden nu om – lijstjes- en grafiekjesfan die ik ben – niet hetzelfde te doen 🙂
  Bij mij is vooral ook de verhouding tussen bibliotheek- en privéboeken heel sterk veranderd: vroeger was ik elke week in de bib te vinden, nu ontleen ik er vooral studieboeken (al heb ik mij vorige week wel laten gaan in de bib van mijn ouderlijk dorp). Vroeger had ik een kleine boekenkast die niet eens volledig vol stond, nu een grote die overbroebelt 🙂

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.