De onbekende hobby tag

deonbekendehobbytagIk vind het altijd leuk om een nieuwe tag te ontdekken. Het wordt zelfs nog leuker wanneer die niet overgenomen is van internationale bloggers maar opgesteld werd door bloggers dichter bij huis. Deze tag is daar een goed voorbeeld van want hij werd bedacht door Daan en Rens die samen the Blogbrothers draaiende houden.

Vorig week las ik  op Nerdy Mommy dat Joany het stokje aan me had doorgegeven. Telkens wanneer dit gebeurt ervaar ik dat als een hele eer.   Het zette me dit keer echter ook wel voor een probleem. Ik heb immers heel wat hobby’s maar daar ben ik bij mijn weten steeds heel open over.  Zowel Emmy als Joany hadden elk een bijzonder thema om in deze tag onder de spotlight te zetten. Zelf heb ik echter vooral veel creatieve hobby’s. Ik hou van breien, haken, kruisjessteek, het maken van bladwijzers en juweeltjes, het uitvoeren van DIY-projecten, bloggen, lezen, mijn boekenkast reorganiseren, …

1.Wat is een hobby waarvan maar weinig mensen weten dat je die hebt?
De enige hobby die ik kon bedenken die iets minder frequent aan bod komt is cosplay.

Cosplay (Japans: コスプレ, kosupure) is een vorm van performance art waarbij de deelnemers gebruikmaken van kostuums en accessoires om een bepaald personage of idee uit te beelden. (definitie volgens Wikipedia)

Nu ben ik geen fanatieke cosplayer. Ik ben zelfs veel te verlegen en je zal me dus niet snel op een podium terugvinden. Wel hou ik er ontzettend van om me om te kleden als één van mijn favoriete personages en kijk ik telkens uit naar de eerstvolgende gelegenheid die me de kans geeft om één van mijn outfits boven te halen.

2.Hoe ben je aan deze hobby gekomen?

arwenEigenlijk wilde ik de eerste keer dat ik naar F.A.C.T.S. ging al meteen mijn trouwjurk aandoen. Alleen had ik toen schrik dat ik één van de weinige bezoekers zou zijn die zich zou verkleden en deed ik het uiteindelijk niet. Het eerste wat ik merkte toen we deze beurs bezochten was dat zeker de helft van de bezoekers zijn dagelijkse outfit inruilde voor een cosplay-outfit en dat niemand je daar vreemd om bekeek. De eerstvolgende beurs die we bezochten haalde ik dus meteen mijn Arwen-trouwjurk uit de kast én kocht ik elfenoortjes. Sindsdien ben ik elke keer als één van mijn favoriete personages naar dit soort beurzen gegaan.

3.Heeft het een reden dat maar weinig mensen van deze hobby afweten?

steampunkbelleNee. De enige reden dat ik kan bedenken is dat ik er minder frequent mee bezig ben dan met mijn andere creatieve hobby’s. Doorgaans gaan we maar twee keer op het jaar naar zo’n evenement terwijl ik wel frequenter met mijn overige hobby’s bezig ben. Ik maak er zeker geen geheim van en mijn outfits zijn al enkele keren aan bod gekomen op Zwartraafje. Oh ja, ik bedenk me plots nog een andere reden waarom ik het hier niet non-stop over Cosplay heb … Zwartraafje is voornamelijk een boekenblog. Mijn overige interesses komen dus wel eens aan bod maar de hoofdrol is weggelegd voor mijn geliefde boeken.

4.Wil je nog iets met deze hobby doen of is het puur voor ontspanning?

steampunk-belle-cosplayHet is niet mijn doel om er iets mee te bereiken. Ik vind het gewoon erg leuk om eens een dagje als Belle, Arwen of een Steampunk Librarian door te brengen. Je merkt het al aan deze opsomming, al mijn outfits zijn boek-gerelateerd. Het lijkt me leuk om deze drie outfits verder aan te vullen tot ze echt helemaal naar mijn zin zijn. Zo zou ik heel graag een hoepelrok maken om mijn Belle-outfit beter te laten uitkomen. Maar er zijn ook nog andere details die ik graag aan die cosplay-outfits wil toevoegen. Dat is ook het leuke aan Steampunk Cosplay, er blijft steeds ruimte voor verbetering.

steampunkcuffbraceletIk zou gerust ook nog eens een volledig nieuwe outfit willen samenstellen. Liefst één die ik zelf kan maken. Tot nu toe werd vrijwel alles zelfgemaakt. Jammer genoeg niet door mezelf maar door mijn moeke (en de laatste keer dankzij één van mijn tantes) vermits ik zelf nog niet voldoende ervaring en zelfvertrouwen heb om iets bijzonder te maken tijdens de naailessen.

5.Ken je nog meer mensen met dezelfde hobby?

Joost van NerdyGeekyFanboy houdt ook van Cosplay en Emmy van Zon en Maan heeft enkele mooie outfits. Melissa van Booknuts haalt dan weer graag haar Elsa-outfit boven om naar een beurs te gaan. Uiteraard ontmoet ik wel eens andere cosplayers op evenementen maar echt kennen doe ik hen niet.

6.Kun je ons iets meer vertellen over je hobby?

steampunkraafOops, ik vrees dat ik al vrijveel heb verteld in de voorgaande vragen. Wat ik er zelf zo leuk aan vind is dat het een heel leuk gevoel geeft om jezelf even om te kleden als iemand anders en dat het heerlijk is dat daar niemand vreemd voor naar je zal kijken op zo’n evenement. Ik vind het ook heel tof om zo’n outfit te zien groeien. Om hem te bedenken, inspiratie op te doen op Pinterest, vervolgens zelf accessoires in elkaar te knutselen en dan op de dag zelf al die losse elementen samen te voegen tot één geheel.

7.Zijn er vooroordelen over jouw hobby en de mensen die hem beoefenen? Klopt dat beeld volgens jou?

cosplaylibrarianGoh, die zijn er ongetwijfeld. Jammer genoeg bestaan er al snel vooroordelen wanneer mensen iets niet echt kennen. Zo denken veel mensen dat cosplayers niet-sociaal zijn (daar is dan toch niets van te merken op zo’n beurs hoor). Daarnaast moet je blijkbaar een gigantische nerd zijn vooraleer je overweegt om zo’n outfit aan te trekken. (tja, ik vind het vooral gek dat de term nerd vaak een negatieve connotatie krijgt. In mijn ogen is een nerd of geek iemand die gepassioneerd is over iets waar hij/zij van houdt en dat lijkt me allesbehalve negatief)

cosplay1Anderen geloven dan weer dat je je schaamt om jezelf en dat je daarom maar in de huid van een ander kruipt. Nee, nee, nee! Wat ik zelf eigenlijk nog steeds gek vind is dat we het normaal vinden wanneer voetballer-supporters een tenue van hun favoriete ploeg aantrekken om te gaan supporteren maar termen als vreemd, gek, belachelijk worden gebruikt wanneer het over cosplay gaat.

Oh en dat cosplayers de echte wereld niet aankunnen en daarom maar in een fantasiewereld leven, … Yep, vooroordelen zijn er echt wel voldoende.

8..Past het beeld ook bij jou?

bookpursesteampunkNee, totaal niet. Daarom noemen we het ook vooroordelen hé. Ik ga niet beweren dat er geen mensen zijn die liever de werkelijkheid even (of zelfs langer) omruilen voor een fantasiewereld. Je kan het hen ook moeilijk kwaad nemen hé. Zelf doe ik het immers ook wanneer ik een boek aan het lezen ben. Maar net als de meeste vooroordelen zijn ook deze stuk voor stuk een fout beeld dat mensen zich vormen van iets dat ze niet goed kennen of waar ze zelf geen interesse voor voelen.

9.Wanneer steek je tijd in deze hobby?

diysteampunkboekInspiratie doe ik het hele jaar door op. Vaak via Pinterest, maar soms krijg ik ook onverwachts inspiratie wanneer ik iets in handen heb dat ik zou kunnen ombouwen tot Steampunk-accessoire. Het knutselen zelf is ook deels verspreid door het jaar heen, maar toch grotendeels in de aanloop-periode naar een evenement toe. Heel veel tijd spendeer ik er echter niet aan vermits het merendeel van mijn vrije tijd is gereserveerd voor lezen en bloggen.

10.Als mensen geinteresseerd zijn in je hobby; waar kunnen ze dan terecht voor meer informatie?

arwen-cosplayVoor inspiratie ga ik zelf graag op Pinterest rondneuzen. Er zijn echter ook heel wat Cosplay-pagina’s terug te vinden op Facebook. Een Cosplay-community, maar ook groepen die zich op dit thema focussen. In Vlaanderen kom je al snel uit bij de site van CosplayCloud.

Nog meer informatie nodig? Google het onderwerp een keertje – maar rek er wel wat tijd voor uit. Binnen de kortste keren kom je heel wat knappe outfits tegen en zijn er zo enkele uurtjes verstreken.

12 gedachten over “De onbekende hobby tag”

 1. Super leuk om te lezen! Ik heb vorig jaar tijdens mn studie een minidocumentaire gemaakt over een meisje dat aan cosplay doet en sindsdien heeft deze wereld toch wel een beetje mijn hart veroverd.. Alleen jammer dat ik zelf niet creatief genoeg ben om een outfit in elkaar te zetten 😉

  De volgende keer hoop ik je te zien op FACTS – of een andere conventie 😀

 2. Wat een leuke invulling van de tag. Die kostuums zijn echt fantastsich! Ik wou dat ik net zo handig was met een naaimachine als jouw familie. Maar ik houd het voorlopig nog bij kleinere projecten.
  Leuke foto’s ook 🙂

 3. Ik heb hier ook over nagedacht voor het geval ik getagged zou worden (niet gebeurd maar hoeft van mij ook niet perse XD), maar ik zat ook een beetje met hetzelfde als jij! De meeste dingen bespreek ik wel op mijn blog. Zelfs naaien en borduren komt aan bod, waaronder dus ook wel wat cosplay-dingen vallen (al is mijn blog geen cosplay-blog, dus de meeste dingen staan er niet op).
  Heb je een foto van je Belle-jurk? Ben wel nieuwsgierig en volgens mij staat er hierboven geen volledige foto van?

 4. Wat leuk zeg! Cosplay lijkt mij ook erg leuk, maar ik heb al (te)veel hobby’s haha 🙂 Hier in Nederland heb je de Elf Fantasy Fair, Keltfest en Castefest. Heel veel mensen gaan verkleed, altijd erg leuk om te zien. Chris zegt wel eens dat ik mijn trouwjurk dan aan kan doen, maar een hele dag in die grote,zware jurk lopen is dan ook weer niet fijn. Ik weet niet of er zoiets ook bij jouw in de buurt is?

  1. Jammer genoeg niet. Toch niet voor zover ik weet. Zelf ben ik tot nu toe enkel naar overdekte evementen geweest al hoop ik wel een keer naar één van die gezellige Engelse festivals te gaan.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.