Vertekend beeld

vertekendbeeldMen zegt wel vaker dat je je niet uitsluitend op een eerste impressie mag baseren om een oordeel te vellen. Blijkbaar telt dat niet enkel op basis van ontmoetingen, maar ook bij het bekijken van een boek dat je eventueel wil aanschaffen en bij nog zoveel andere gelegenheden. De cover van een boek kan bijvoorbeeld heel misleidend zijn en een persoon die zenuwachtig is bij een eerste ontmoeting is doorgaans niet zijn gebruikelijke zelf.

Ik betrapte mezelf de laatste tijd op enkele van deze vertekenende beelden én gedachten.

omvallendeboekenZo denk ik regelmatig dat ik vrij weinig gelezen heb terwijl dat eigenlijk hoofdzakelijk een gevoel is. Ik heb dit jaar inderdaad minder boeken kunnen lezen als in 2014, maar het aantal boeken dat ik las is nu niet bepaald laag te noemen. Het voelt echter steeds aan als een kleine hoeveelheid vermits ik veel liever nog meer aan het lezen zou willen toekomen.

20151118_110814Al jaren maak ik gebruik van een weekmenu zodat ik me maar één keer moet afvragen wat ik de komende dagen zal opdienen. De laatste tijd had ik het idee dat daar niet veel variatie in zat maar onlangs bleek dat dit idee helemaal NIET klopt. Blijkbaar heb ik de gewoonte om een nieuwe menu steeds bovenop de andere te leggen waardoor ik een hele stapel had liggen én toen ik die doorbladerde bleek dat ik op zo’n 210 dagen tijd slechts een 30-tal recepten vaker dan één keer had klaargemaakt. Ja, er liggen dus een massa van die menu’s in de kast. Misschien moet ik ze gewoon is goed door elkaar schudden en opnieuw beginnen in plaats van wekelijks een nieuwe samen te stellen. 🙂

20151108_124930Dankzij al die gezonde kookboeken die tegenwoordig zo populair zijn was ik er van overtuigd dat ik niet gezond genoeg kook. Maar wanneer we dan vervolgens is een keertje uit eten ga en we allebei last hebben van onze maag omdat het eten te zwaar of vettig is … tja, dan besef ik dat het nog wel zal meevallen met dat gezond en gevarieerd koken.

goodreadsGoodreads zorgt dan weer voor een vertekend beeld. Het lijkt immers alsof ik meerdere dagen over een boek doe terwijl het vaak enkele dagen duurt vooraleer ik aan lezen toekom. Waarna ik dat ene boek dat vervolgens in enkele uren heb uitgelezen.

 

Volgens diezelfde Goodreads heb ik een superkorte TBR-lijst. HA – HA- HA. Tja … niet dus hé. Alleen zet ik hier enkel de boeken in die ik de komende dagen of weken ga lezen. Vroeger deed ik dat niet en plaatste ik elk boek dat ik wilde lezen op die lijst om dan vervolgens leesstress te krijgen. 🙂

20151023_182334Als je mijn blog volgt dan komt het ongetwijfeld over alsof ik schijnbaar met niets ander bezig ben dan lezen. Niet dat je me zou horen reclameren mocht dit wel het geval zijn. Maar in werkelijkheid ben ik natuurlijk met een hele hoop verschillende zaken bezig.

thecoloredbooktagMede-bloggers die me taggen zullen waarschijnlijk denken dat ik hem niet wil invullen of de tag vergeten ben terwijl ik ihem eigenlijk vrijwel meteen invul en op de planning zet. Alleen duurt het door die drukke planning (bestaat er zoiets als teveel blog-inspiratie) nadien nog een hele poos voor die tag ook effectief online komt. (Ik ben het heus niet vergeten hoor Kwante! )

20151114_122450Het is een bewuste keuze om me te focussen op positieve zaken. Dat is geen struisvogel-politiek en ook geen naïviteit. Ik weet echter uit persoonlijke ervaring dat dit de beste instelling voor me is. Hierdoor komen mijn gezondheidsproblemen op de blog niet aan bod en verschijnen er doorgaans enkel foto’s van leuke uitstapjes waardoor mensen (logischerwijze) veronderstellen dat mijn leven enkel uit rozengeur en maneschijn bestaat. Dat doet het niet – bij mijn weten doet het dat bij niemand. Maar ik sta nu eenmaal veel liever stil bij de positieve zaken. Het negatieve heeft sowieso al veel invloed zonder dat ik het nog wat meer aandacht schenk.

bibliotheekaug2015Oh ja! Nog een vertekend beeld … Ik heb heus niet te veel boeken. Wat ik wel heb is te weinig tijd én te veel leesstress.

2 gedachten over “Vertekend beeld”

  1. Leuk dat je hier eens een blogje aan wijdt. Aan de ene kant wil je als blogger zoveel mogelijk van jezelf laten zien, althans dat heb ik wel, maar aan de andere kant: zitten mensen daar echt op te wachten? Op de minder leuke kanten? Zelf probeer ik altijd een mooie verdeling te maken. En wat een mooie kerstkaarten maak je!

  2. Toen ik dat eerste puntje las, dacht ik vooral “waat, weinig gelezen”, terwijl in mijn linkerooghoek “155 of 130” boeken op Goodreads stond te blinken en dat gewoon een gigantisch aantal is! Maar tegelijk snap ik je wel: als het minder is dan het jaar ervoor, dan mag het nog zoveel zijn, het zal sowieso aanvoelen als minder he.

    En dat van die weekmenu’s heb ik ook beseft door ze op mijn blog te zetten; dan blijkt het met die herhaling echt wel een pak beter mee te vallen dan ik dacht.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.