Scoodie! – Magdalena Melzer & Anne Thiemeyer

scoodieTitel: Scoodie! Capuchonsjaals haken
Auteur: Magdalena Melzer & Anne Thiemeyer
Uitgeverij: Kosmos
95 p.

“Mutsen en sjaals zijn populaire fashionitems om te haken. Waarom niet combineren? Zo zijn de capuchonsjaals, ofwel scoodies, ontstaan. Scoodies zijn behalve warm ook trendy om te dragen. In Scoodie! Staan 20 haakpatronen voor capuchonsjaals in veel verschillende stijlen en kleuren. Met de stapsgewijze haakpatronen en stap-voor-stapillustraties kan iedereen haar eigen collectie scoodies haken.”

Mijn mening:

Het boek begint met een korte inleiding en een inhoudstabel. Alleen zegt deze niet zo heel veel wanneer je de creaties nog niet gezien hebt. Bij een omschrijving als Blue Velvet (de naam) weldadig warm (de omschrijving) kan ik me niet echt een beeld vormen. Of beter … ik kan me teveel ontwerpen voor ogen halen.

scoodiesDe modellen zijn echter al snel aan de beurt én bij elke creatie staan meerdere foto’s zodat je de Scoodie vanuit verschillende perspectieven kan bekijken. Naast die foto’s staan de afmetingen van de betreffende scoodie, de moeilijkheidsgraad, benodigdheden, stekenverhouding en waar je het telpatroon kan terugvinden. Die gegevens staan overzichtelijk onder elkaar in een kolom. Het leukste is misschien wel dat er een grote variatie terug te vinden is in dit boek. Van heel sobere tot uitbundigere modellen.

Daarnaast vind je een uitvoerigere omschrijving van het basispatroon, de eventuele kleurvolgorde en de werkwijze die bij meer complexe creaties in verschillende fases is opgesplitst.

20151109_110206(1)Er zijn drie moeilijkheidsgraden terug te vinden in dit boek. Van eenvoudig en iets moeilijker tot vrij complex. Dit keer ben ik slim geweest en bij de eenvoudigste begonnen. Ze staan echter niet op moeilijkheidsgraad gesorteerd, maar de graad is wel telkens duidelijk bovenaan aangegeven.

Achteraan het boek kan je de haaktechnieken terugvinden met duidelijke begeleidende tekeningen. De verschillende steken én manieren van insteken. Maar ook hoe je het best van kleur kan wisselen, hoe je steken kan meerderen en minderen, het afhechten van een haakwerk, …

Pas helemaal op het einde kom je bij een verklaring van de symbolen terecht. Als je maar net begint ga je je dus waarschijnlijk bij het lezen van de omschrijvingen afvragen waar al die afkortingen voor staan. Maar die betekenissen kan je dus hier terugvinden. Ook de telpatronen zijn achteraan terug te vinden.

Op zich een heel overzichtelijk boek dus én dat er per model meerdere foto’s terug te vinden zijn vind ik zeker een pluspunt. Dat de betekenis van symbolen en afkortingen achteraan staat kan voor onduidelijkheid zorgen bij mensen die echt vanaf nul beginnen én in paniek schieten wanneer ze een omschrijving lezen die voor hen klinkt als een moeilijk te ontcijferen code.

Er waren echter twee redenen waarom ik met één van de eenvoudigste Scoodies ben gestart. Omdat ik geleidelijk aan wil opbouwen naar een meer complexe creatie maar ook omdat ik niet de juiste wol in huis had. Bij elk patroon staat immers welke dikte je wol en haaknaald moet hebben. Zelf weet ik niet hoe ik een patroon moet omrekenen naar een dunnere wol of haaknaald met nummer 6 in plaats van 7.

paarsescoodieMet de Evergreen-sjaal leek het me nog vrij eenvoudig aan te passen waardoor ik wol kon gebruiken die ik nog in voorraad had liggen. Hier heb ik immers gewoon enkele steken toegevoegd per toer en het resultaat is me goed bevallen. Bij een moeilijkere creatie zal ik toch op zoek moeten gaan naar een wolsoort die aan de juiste verhoudingen voldoet.

Een gedachte over “Scoodie! – Magdalena Melzer & Anne Thiemeyer”

  1. Ik ben hier zelf niet creatief genoeg voor, maar ik vind het idee van een Scoodie wel enorm tof! Misschien mijn moeder eens lief aankijken of ze zin heeft om er eentje te maken.. 😉

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.