Grijze magie – Jaye Wells

grijzemagieTitel: Grijze magie (Kate Prospero, #1)
Auteur: Jaye Wells
Uitgeverij: De Fontein
412 p.

“In een maatschappij waarin magie even verslavend is als drugs, probeert de 28-jarige agent Kate Prospero de brouwers en verspreiders van illegale, ‘grijze’ magie achter de tralies te krijgen. Maar de gewelddadige kartels zijn strak georganiseerd, en waar één dealer wordt opgesloten nemen twee anderen zijn plaats in. Zelf kent Kate de wereld van grijze magie maar al te goed: ze groeide op als het nichtje van een van de kartelbazen.

Een nieuwe variant van grijze magie die tot moorden aanzet, betekent voor Kate de carrièrestap waar ze lang op heeft gewacht. Maar als haar ex-vriend een van de verdachten blijkt te zijn en zijzelf een doelwit wordt, ontdekt Kate dat ze minder definitief met haar verleden heeft afgerekend dan ze dacht …”

Mijn mening:

De meeste Urban-boeken spelen zich af in een wereld die veel gelijkenissen met onze huidige wereld vertoont maar desondanks helemaal anders is. De wereld waarin dit verhaal zich afspeelt is daar dan ook een goed voorbeeld van. Ook hier voert de politie een strijd tegen de criminaliteit. Alleen vechten ze niet tegen drugkartels en cocaïneverslaafden maar tegen magie-junkies en de kartels die deze verslavende middeltjes zonder onderbreking blijven aanvullen.

Kate is niet enkel politie-agente. Haar Oom Abe is niemand minder dan Abraxas Prospero de Don Corleone van de magische maffia. Jaren geleden verliet ze als jong meisje niet enkel het kartel, maar hield ze zich ook ver weg van elke vorm van magie. Maar met deze nieuwe én uiterst gevaarlijke zaak lijkt het verleden haar terug in te halen.

mysterie4Ik vind het een beetje moeilijk om mijn mening over dit boek te omschrijven. De onverschrokkenheid van Kate en haar niet-verbloemde uitspraken deden me af en toe een beetje aan Eve Dallas denken die één van mijn favoriete personages is. De zoutkanonnen die ze hanteren herinnerde me dan weer aan Sam en Dean uit Supernatural en ja ook die twee zie ik enorm graag bezig. Je zou dan ook verwachten dat ik helemaal gek ben van dit verhaal maar eigenlijk vind ik het gewoon ok.

Op zich vind ik het idee van magie als een commercieel product heel goed gevonden. Ook het feit dat de wereld hierdoor op een magische economie draait in plaats van een industriële en dat dit goedverkopende product het mits enkele aanpassingen nog beter doet door zijn verslavende effect was een leuke invalshoek. Het begin liep echter wat stroef omdat al die nieuwe begrippen, de kartels met elk hun eigen machthebbers en de verschillende vormen van magie eerst moesten worden voorgesteld.

De opmerkelijke personages waren dan weer een pluspunt en ze komen geloofwaardig over. Het verhaal is zo opgebouwd dat alles mooi in elkaar klikt en de combinatie van magie en politiewereld zorgt ervoor dat dit boek een heel ander verhaal vertelt en zich hierdoor onderscheidt van andere Urban-verhalen.

Het thema is echter ook de reden waardoor ik dit boek als vrij doorsnee heb ontvangen. Er is namelijk een reden waarom ik series als The Wire en Breaking Bad niet heb gezien … het spreekt me niet echt aan. Desondanks was ik heel nieuwsgierig naar dit boek omdat de vorige Urban-boeken die verschenen bij uitgeverij De Fontein (vooral die van Anne Bishop) me uitermate goed waren bevallen. In Grijze Magie is het verhaal knap uitgewerkt en komt het net als de personages geloofwaardig over alleen geraak ik minder betrokken bij de karakters doordat hun wereld me niet echt ligt.

4 gedachten over “Grijze magie – Jaye Wells”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.