Reading Problems Tag

readingproblemstagDankzij Annabel van Het leven van een Boekenworm mocht ik de vragen van deze leuke tag zelf ook beantwoorden. Ik bespaar jullie een uitgebreide inleiding vermits mijn antwoorden al vrij omvangrijk werden. 😉

1. Je hebt 20.000 boeken op je TBR. Hoe beslis je welk boek je gaat lezen?
Ik heb nog steeds geen ingang ontdekt naar een ondergrondse bibliotheek, dus bij mijn weten is het nu ook weer niet zo erg gesteld met die lange TBR-list. Eigenlijk doorloop ik niet echt een bepaalde ritueel bij het kiezen van een boek. Als er recensieboeken in huis zijn hebben die voorrang, maar verder selecteer ik gewoon het boek dat me op dat specifieke moment het meeste aanspreekt. Dat kan dus uiteraard ontzettend verschillen van dag tot dag. Het enige dat ik wel probeer te doen is het afwisselen van genres om een burn-out te voorkomen.

2. Je bent halverwege door een boek en je vind het echt niks. Stop je of ga je door?
Vroeger zou ik hebben doorgelezen hoe slecht ik het boek ook vond. De laatste jaren ben ik minder streng voor mezelf geworden. Er zijn immers nog zoveel boeken die ik graag een keertje wil lezen dat het me zonde lijkt om tegen mijn zin tijd te spenderen aan een boek. Ook hier vormt eventueel recensie-materiaal een uitzondering. Gelukkig is het nog niet vaak gebeurd dat een boek me totaal niet aanspreekt.

3. Het einde van het jaar komt er aan en je loopt enorm achter met je Goodreads reading challenge. Probeer je je achterstand in te halen?
Ik denk het niet. Het gekke is dat ik mezelf steeds afjaag over allerlei zaken die nog niet in orde zijn maar het lezen zelf wil ik zoveel mogelijk als ‘mogen’ beschouwen. Het is geen ramp wanneer een recensie wat later verschijnt, de wereld zal niet vergaan wanneer er is geen blogpost verschijnt én al helemaal niet wanneer ik een Goodreads uitdaging niet behaal.

4. De covers van een serie die je geweldig vindt, matchen niet. Hoe ga je hiermee om?
Goh, ik geef eerlijk toe dat ik dat erg jammer vind. Zeker wanneer het om favoriete boeken gaan waarvan het coverontwerp een mooi geheel vormt. Langs de andere kant telt het bovenstaande antwoord uiteraard ook voor deze vraag. Jammer? Ja absoluut maar er zijn natuurlijk veel ergere dingen in het leven. 🙂

5. Iedereen is compleet dol op een boek en jij vind het echt niks. Wat doe je?
Tja, daar valt niet veel aan te doen. Smaken verschillen nu eenmaal en dat is maar goed ook. Ik kan me immers moeilijk een wereld voorstellen waarin iedereen hetzelfde draagt, eet én leest. Dat zou een eentonig én uiterst voorspelbare manier van leven zijn.

6. Je leest publiekelijk een boek en je moet bijna huilen. Hoe ga je ermee om?
Ik huil niet zo heel snel tijdens het lezen, maar het valt uiteraard wel is voor. Zo meteen kan ik me echter geen publiekelijke tranen voor de geest halen. Tijdens het lezen van een erotisch getint boek ben ik er echter wel van overtuigd dat ik met een knalrood gezicht in de bus zit. Ik denk dan echt dat iedereen, ondanks mijn ereader, weet wat ik aan het lezen ben.

7. Een vervolg van een boek dat je fantastisch vindt, komt uit. Maar je bent veel vergeten van het vorige boek. Herlees je het of ga je gewoon verder in de hoop dat het wel weer terugkomt?
Ook dit is iets waar ik vroeger nooit last van had. Toen kon ik een boek lezen en het jaren later nog tot in detail navertellen. De laatste jaren merk ik echter dat ik wel eens twee verhalen door elkaar durf halen wanneer er wat tijd verstreken is. Sommige series vertonen immers vrij veel gelijkenissen met elkaar. Als ik echt twijfel, zou ik het boek wel eens diagonaal durven doorbladeren, maar aan volledig herlezen kom ik wegens tijdgebrek niet meer toe.

8. Je wilt niet dat iemand je boeken leent. Hoe leg je dat aan mensen uit wanneer ze vragen of ze een boek mogen lenen?
Ik leen mijn boeken wel uit hoor, alleen niet zomaar aan iedereen. Enkele van mijn vriendinnen en familieleden zijn net als ik gek van lezen én aan hen durf ik mijn boeken wel ontlenen vermits ik weet dat ik ze sowieso in goede staat zal terug krijgen. Bovendien doe ik het ook enkel bij mensen die ik vrij frequent zie. Mocht ik mijn boek plots te erg missen dan kan ik het nog steeds terugvragen. 😉

9. Je hebt de afgelopen maand 5 boeken opgepakt en weer weggelegd. Hoe kom je over je leesdip?
Dat vraag ik me dus ook af. Er zijn al ontzettend veel blogposts geschreven over het overwinnen van een leesdip. Meestal vraagt men aan het einde of je nog persoonlijke tips hebt en tot een tweetal maanden geleden reageerde ik steeds door te melden dat ik het gelukkig nog nooit had meegemaakt. Daar kwam jammer genoeg onlangs verandering in. Ik merk de laatste tijd dat het me vaak veel energie kost om me echt op een boek te concentreren. Het is echter geen continue leesdip, maar eerder een opeenvolging van vallen en opstaan. De ene keer kan ik helemaal wegduiken in een boek en een paar dagen later wil het dan weer niet lukken. Maar eigenlijk blijf ik gewoon doorlezen alleen beleef ik tijdens zo’n mindere periode ook iets minder leesplezier.

10. Er zijn zó veel boeken die uitkomen die je heel erg graag wilt lezen. Hoeveel koop je er?
Doorgaans koop ik vooral boeken tijdens het Boekenfestijn of de Boekenbeurs. Uiteraard bestel ik ook wel eens boeken bij The Book Depository of elders maar ik heb geen maandelijks vast aantal boeken of zo. Meestal plaats ik een bestelling wanneer ik mijn boekenbudget heb kunnen aanvullen dankzij kerst of mijn verjaardag. Onlangs heb ik al mijn aankopen van dit jaar is nagekeken en blijkbaar kocht ik tot nu toe 50 nieuwe boeken. Oops! (en ja, dat zijn er meer dan ik had gedacht)

11. Hoelang blijven boeken die je net gekocht hebt in je boekenkast staan?
Ik vrees dat ik hier hetzelfde antwoord als andere bloggers moet geven … Het verschilt enorm van boek tot boek. Zo staan er nog boeken in mijn kast die ik jaren (en dan heb ik het over >10) geleden om het Boekenfestijn heb gekocht terwijl er bij andere amper tijd zit tussen het aanschaffen of openen van een pakket én het lezen van de nieuwe aanwinst.

4 gedachten over “Reading Problems Tag”

  1. Leuke tag! Ik kan zelf echt heel makkelijk beginnen huilen om een boek dus als ik dat voel aankomen, klap ik in een openbare plaats gewoon snel mijn boek dicht 😀

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.