Valse onschuld – Judith A. Jance

valseonschuld

Titel: Valse onschuld
Auteur: Judith A. Jance
Uitgeverij: Harper Collins
382 p.

“Liza Machett vindt in het huis van haar moeder een fortuin in biljetten van 100 dollar. Een geschenk uit de hemel, tot blijkt dat haar vondst een stroom van geweld op gang brengt. In doodsangst vlucht ze, en ondertussen probeert ze uit te vinden hoe haar moeder aan het geld is gekomen. Haar zoektocht brengt haar naar Cochise County, Arizona.

Daar wordt Joanna Brady, de eigenzinnige roodharige sheriff, op haar beurt geconfronteerd met een schokkende misdaad. Junior Dowdle, een vriend van haar, wordt dood gevonden in een spelonk. Bij zijn lijk worden een gewond katje en verminkte dieren aangetroffen.

Twee zaken die ogenschijnlijk niets met elkaar te maken hebben. Tot er een nieuw slachtoffer valt ..”

Mijn mening:

Toen ik op Goodreads zag dat dit boek het 16de deel is in de Joanna Brady-reeks, had ik schrik dat het heel gek zou aanvoelen om er zo plots midden in een serie te vallen. Maar eigenlijk kan je dit boek heel goed volgen zonder de voorkennis van deze sheriff te kennen. Mocht je daar net als ik bang voor zijn dan hoef je je dus door die angst niet laten tegenhouden.

Valse onschuld begint wanneer dochter Liza terug naar huis keert. Hetzelfde ouderlijke huis waar ze enkele jaren geleden is weggevlucht zonder ooit nog om te kijken. Dankzij een speling van het lot ontsnapt kan ze er echter niet onderuit én haar angst was niet ongegrond. Het huis is er nog rampzaliger aan toe als vroeger. Haar alleenstaande moeder was nooit het voorbeeld van de ideale huisvrouw, maar door de jaren heen lijkt haar verzamelwoede nog groter te zijn geworden, terwijl haar huishoudelijke talenten nog meer zijn achteruit gegaan.

Het huis heeft meer weg van een containerpark waar het afval niet werd gesorteerd. Beschimmelde etenswaren, vuile kleding, spinnenwebben én hun bijhorende harige inwoners, massa’s prullaria én stapels stoffige boeken. Bij toeval ontdekt Liza dat deze dienst doen als bewaarplek. Ze haalt een fortuin aan 100 dollar-briefjes van tussen de vergeelde bladzijden en deze ontdekking lijkt een heel domino-effect in gang te zetten. Al snel wordt duidelijk dat Liza op de vlucht moet slaan.

Tegelijkertijd volgen we echter ook het verhaal van sheriff Joanna Brady, die op een heel andere locatie geconfronteerd wordt met een schokkende vaststelling die één vraag beantwoord maar er meerdere doet oprijzen.

In dit boek volgen we twee sterke én praktisch ingestelde vrouwen. Gelukkig maar want die karaktereigenschap en ingesteldheid komen goed van pas bij wat hen wordt voorgeschoteld. Geleidelijk aan komen steeds meer aanwijzingen naar boven en blijken de twee verhaallijnen, die op het eerste zicht los van elkaar staan, steeds meer met elkaar verweven te zijn.

Ik had vooral bewondering voor de manier waarop Lisa kan vluchten. Een netwerk dat puur op goodwill steunt én ervoor zorgt dat mensen kunnen vluchten in de anonimiteit. Een gigantisch netwerk dat steunt op het ‘pay it forward’-syteem en uit vele kleine schakels bestaat die elk een groot hart dragen.

Dankzij de personages én aangename schrijfstijl heb ik dit verhaal met plezier gelezen. Al vond ik wel dat de verhaallijn waarbij je de grootste ontknoping verwacht vrij miniem werd afgerond.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.