Teveel tijd tussen twee delen

teveeltijdtussentweedelen1Ken je dat gevoel wanneer je een boek (al dan niet met cliffhanger) hebt uitgelezen én vervolgens niet kan wachten op het vervolg? Waarschijnlijk wel. Niet elk boek laat je met dat gevoel achter, sommige ontvang je met een vrij lauwe reactie én een ‘Bwa, we zullen wel zien wat de rest brengt’ terwijl anderen je op het puntje van je stoel achterlaten met een massa aan vragen.

Dat gevoel dus … én dan begint het wachten. Nu moeten we tegenwoordig al minder lang wachten op een vervolgdeel, omdat uitgeverijen vaak pas vrij laat een serie opkopen om te vertalen. Waardoor we op ‘vrij korte’ tijd enkele boeken uit een serie kunnen ontdekken. Soms duurt het wachten echter wel een tijdje én daar loopt het voor mij mis.

Dat eerste moment nadat ik die laatste bladzijde heb omgedraaid kan ik niet wachten op het vervolg maar … Tja, vervolgens begin ik in een nieuw boek – om zo het wachten wat te verzachten en daarna een ander exemplaar, en nog één én …

Binnen de kortste keren lijkt het alsof je in fast forward meerdere maanden én boeken vooruit ben geskipt én plots lijkt dat vervolg je minder aan te spreken.

Ja, je leest het goed. Echt wel! Stilletjes aan verschijnen er foto’s van de nieuwe cover én previews van het langverwachte deel én eigenlijk heb ik er helemaal niet zoveel zin meer in.

Misschien komt het doordat mijn geheugen wat minder goed is én ik me niet alle boeken tot in detail kan herinneren, misschien komt het doordat ik vrij veel boeken lees én er steeds nog een heel deel op me staan te wachten, misschien …

Eigenlijk weet ik niet hoe ik dit gevoel moet verklaren, maar ik merk heel duidelijk dat ik bij sommige reeksen de motivatie lijk te missen wanneer er zich vrij veel tijd tussen het tweede én derde deel in zit.

Zo heb ik nog steeds de volgende boeken niet gelezen én als het er ooit nog eens van komt dan lees ik ze eigenlijk voornamelijk omdat ik niet graag aan iets begin zonder het af te ronden.

teveeltijdtussentweedelen

Herkennen jullie dit gevoel of hebben jullie er nog nooit last van gehad?

9 gedachten over “Teveel tijd tussen twee delen”

  1. Zo deed ik het vroeger ook en eigenlijk zou ik dat nu nog steeds graag doen – alleen heb ik momenteel steeds veel boeken en te weinig tijd. 🙂

  1. Ik vermoed dat het bij mij een combinatie is van de lange wachttijd tussen twee delen én het feit dat het eerste boek me niet helemaal wist te overtuigen. Als ik een serie fantastisch vind, wil ik (ongeacht de lange onderbreking tussendoor) zo snel mogelijk in het volgende boek beginnen.

 1. Ik ken het wel. Nou lees ik meestal series pas als alle delen (bijna) uit zijn, zodat ik lekker in één keer door kan lezen. Scheelt een hoop van dat wachten.

  Een van de weinige series waar ik dat niet bij had was Harry Potter, daarbij wilde ik elke keer gewoon graag het volgende deel lezen! Gelukkig had ik tussen deel 4 en deel 7 ‘gewoon’ werk, en kon ik vrij makkelijk elke keer naar de boekwinkel snellen voor een nieuw boek (En ja, zo oud ben ik :P)

  1. Bij Harry Potter had ik er ook geen last van. Toen las ik echter ook minder boeken én kon ik de vorige delen herlezen om het wachten te verzachten. 😉

 2. Bij mij kriebelt het altijd als een deel uit is en je moet wachten op het vervolg. Vaak gaat er inderdaad veel tijd en boeken voorbij vooraleer dat volgende deel er ook is.
  Ik wil het dan wel lezen, maar toch vind ik het spijtig dat ik niet alles meer weet van het voorgaande deel. En dan is het afhankelijk van mijn mood en de reeks of ik het voorgaande deel nog eens diagonaal lees (vb De 5e golf) of ik me gewoon door de eerste hoofdstukken van het nieuwe boek worstel vooraleer ik weer in de wereld zit (vb De wraak van zeven).
  Maar ik probeer de reeksen wel volledig te lezen 🙂
  En ondertussen komen er alsmaar nieuwe reeksen bij…

  1. Toen ik minder las kon ik me de details uit eerdere boeken beter herinneren. Spijtig genoeg lukt dat nu minder goed én jammer genoeg kom ik ook niet meer aan herlezen toe. Misschien moet ik me toch ook maar eens aan diagonaal lezen wagen, want bij sommige series kan ik best een opfrissingsbeurt gebruiken als ik wil kunnen volgen met het laatste deel.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.