Bakken voor je leven – Sarah Vaughan

bakken-voor-je-leven

 

Titel: Bakken voor je leven
Auteur: Sarah Vaughan
Uitgeverij: De Fontein
398 p

“Vijftig jaar geleden schreef Kathleen Eaden haar wereldberoemde bakboek, een standaardwerk dat sindsdien in geen enkele keuken ontbreekt. Ze was het boegbeeld van de winkels van haar man, tot ze kort na het verschijnen van het boek uit de publiciteit verdween.

Nu is de supermarktketen Eaden op zoek naar haar opvolger en organiseert een bakwedstrijd met een fantastische hoofdprijs: de winnaar wordt het nieuwe gezicht van de winkel. Vijf deelnemers, die elk hun eigen reden hebben om te bakken, staan in de finale. Jenny probeert haar lege huis te vullen, Claire wil een beter leven voor haar dochtertje, Mike hoopt zijn kinderen te bereiken na de dood van hun moeder. Vicky wil bewijzen dat ze wél een goede moeder is en Karen wil koste wat het kost perfect zijn in alles wat ze doet.

Maar net als de originele ‘Mrs Eaden’ komen de deelnemers erachter dat perfect gebak geen garantie is voor een perfect leven …”

Mijn mening:

De geselecteerde kandidaten bij deze bakwedstrijd verschillen zowel in leeftijd als klasse en geslacht. Toch lijkt deze uitdaging voor elk van hen een nieuwe kans te zijn.

Vicky lijkt de chaos en onmogelijke strijd tegen rommel en vuil af en toe niet meer aan te kunnen en twijfelt dan ook of ze wel over de juiste aanleg beschikt om een goede moeder te zijn. Ze wil zo graag alles goed doen dat ze soms lijkt te vergeten dat het niet allemaal perfect hoeft te zijn. Jenny is al wat ouder, haar drie dochters hebben het ouderlijke thuis verlaten en haar echtgenoot is meer niet dan wel thuis. De wedstrijd lijkt haar een nieuw doel te bieden. Eentje waarin ze kan uitblinken met haar culinaire vaardigheden. Karen ziet er perfect uit én datzelfde telt voor haar foutloos gerunde huishouden. Haar vaak hooghartige houding en perfectionistische instelling doet haar in het begin niet bepaald sympathiek overkomen. Claire is een jonge, alleenstaande moeder die haar dochtertje Chloë een beter leven wil mogelijk maken én Mike is een weduwnaar met jonge kinderen die troost vindt in het uitvoeren van de geroutineerde handelingen van het bakken.

Net deze variatie in personages is een groot pluspunt bij dit verhaal. Het biedt de nodige afwisseling en zorgt ervoor dat het verhaal blijft boeien. Terwijl we de vorderingen volgen van de kandidaten volgen, zorgen flashbacks naar het verleden van Kathleen Eaden voor de rode draad die van start tot einde in het verhaal verweven is. De schrijfster verdiepte zich naarmate het verhaal vordert steeds meer in het leven van haar personages. Geleidelijk aan komen we meer te weten over hun verleden, hun gevoelens en verlangens. Het valt echter wel op dat dit niet het geval is bij Mike. Dit personage komt immers opvallend minder aan bod dan de overige deelemers.

Het verhaal is opgebouwd uit vrij korte hoofdstukken en wisselende perspectieven. De beeldende en gedetailleerde omschrijvingen van Sara Vaughan zorgen ervoor dat je al die zoete bereidingen niet enkel voor je ziet, maar ze ook bijna lijkt te ruiken. Het boek toont nogmaals aan dat een eerste indruk niet persé een volledig verhaal omvat.

Ondanks de vele kilo’s suiker die de deelnemers bij deze bakwedstrijd verwerken in zoete lekkernijen, is dit meeslepende en ontroerende verhaal niet stroperig geworden. Sara Vaughan’s omschrijvende stijl doen je echter wel al snel zin krijgen om zelf aan het bakken te gaan.

Een gedachte over “Bakken voor je leven – Sarah Vaughan”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.