Vrijwillige tips #7

tipsVoor wie de start van deze rubriek gemist heeft, leg ik snel nog even de titel ‘Vrijwillige tips’ uit. Nu ja, veel uitleg komt er niet aan te pas hoor. Je hoeft dus niet te vrezen voor een lang epistel. Ik werk ondertussen al zo’n 13 jaar als vrijwilliger voor de plaatselijke bibliotheek. Op regelmatige basis kaft ik voor hen een heel deel van de nieuwe aanwinsten zodat die sneller in het rek kunnen geplaatst worden. Het leuke voor mij is natuurlijk dat ik op die manier ook deels zicht heb op de nieuwe aanwinsten van de bibliotheek en dus meteen ook weet welke boeken ik moet reserveren voor mezelf. In deze rubriek toon ik jullie graag welke boeken me bij de laatste lading opvielen.

Nu ja, eigenlijk zijn het dit keer de boeken uit twee ladingen vermits het ondertussen alweer een hele tijd geleden is sinds mijn laatste ‘Vrijwillige tips’.

zogekniptFans van de naaimachines zijn het erover eens: meer dan een klein lapje stof, een paar uurtjes tijd en een duidelijke handleiding heb je niet nodig om je huis of outfit een extraatje te geven.

Wie de eerste Zo Geknipt! in huis heeft, weet dat het boek garant staat voor stap-voor-staphandleidingen in een duidelijke taal die beginners begrijpen, én voor ontwerpen met een twist. Zo Geknipt! 2 gaat door op dat elan. Blogsters Riet en Lies zijn niet aan hun proefstuk toe: elke dag leven duizenden mensen online mee met het wel en wee van hun naaimachine.

Voor dit boek tekende Riet verfrissende ontwerpen om snel een pennenzak, mandje of turnzak te maken. Ook de liefhebbers van een naaiuitdaging komen aan hun trekken: voor een fietstas, logeerkoffertje of een schoudertas is al wat meer handwerkmoed nodig, maar met de heldere uitleg in dit boek kom je er wel. Lies weet als ervaren naaister precies wat ze in beeld moet brengen voor een duidelijke handleiding en voorzag het geheel van frisse foto’s.

Jullie hebben waarschijnlijk al gemerkt dat ik dankzij de naailessen van mijn moeke al enkele dingen zelf heb gemaakt. Van een kussenhoes én gsm-hoesje tot een mini-toiletzakje. Een rokje komt nu ook in zicht, maar ondertussen ben ik ook steeds volop aan het rondkijken naar boeken met leuke ideetjes. Dit boek is daar goed van voorzien.

Zo geknipt! 2 – Riet van de Walle & Lies Botterman, Uitgeverij Van Halewijck, ISBN: 9789461313126

eenvoudigshminken

Een griezelig monster, vrolijke clown of een schattige dalmatiër: met wat schmink en glitters is ieder kind snel omgetoverd in zijn favoriete dier of fantasiewezen. En welk kind wil er nou niet geschminkt worden? Voor zowel jongens als meisjes staat dit boek boordevol eenvoudige schminkideeën! Duidelijke beschrijvingen en foto’s laten zien hoe je kinderen succesvol kunt schminken voor bijvoorbeeld een kinderpartijtje of carnaval.

Als kind vond ik het geweldig. Het gebeurde slechts heel af en toe dat iemand er met make-up voor zorgde dat we ons de hele middag iemand of iets helemaal anders konden voelen. Enkele jaren terug waagde ik me aan zo’n grime-sessie met kinderen. Ik heb er niet echt aanleg voor, maar vind het nog steeds heel knap op te zien. Jezelf schilderen is waarschijnlijk een onmogelijke opdracht, anders zou dit draakje nog eens van pas kunnen komen voor iemand die in Daynarys-cosplay wil rondlopen. 😉

Eenvoudig schminken, nog meer ideeën – Bettina Wilberg & Rene Reiche, Tirion Creatief, ISBN 9789043916400

nogeenbreiboek

Denk je bij ‘breien’ spontaan aan je bomma die de uren wegtikte in haar schommelstoel om het zoveelste paar muffe sokken te maken? Ketnet-wrapster en actrice Véronique Leysen was de vooroordelen tegenover breien beu en besloot haar eigen breimerk te starten: Maurice knitwear. Het resultaat: mooie, hippe mutsen, sjaals, accessoires, steeds met een leuke twist, waarmee je trots de deur uit wandelt. En nu leert ze ons hoe we dat moois helemaal zelf kunnen maken! In dit boek staan 35 eenvoudige, toffe items die de winter net iets minder lang zullen doen lijken. Geen ingewikkelde patronen, maar handige tips en tricks om meteen aan de slag te kunnen gaan.

‘You have to think ànyway, so why not think big?’ Véronique Leysen ziet het groots, en terecht. De foto’s van creaties die enthousiaste lezers van haar eerste boek haar via de social media stuurden, tal loze nieuwe brei-ideeën en tonnen goesting zetten haar aan om uit te brei(d)en: In ‘Nog een ander breiboek?!’ neemt ze je opnieuw mee op de catwalk van eigen creaties.
Ontdek haar nieuwe, hippe patronen en proef van de New York Madness.

De lay-out van deze boeken is iets te druk naar mijn smaak, er staan echter wel een heel deel mooie creaties in. Zo zou ik zelf wel die sjaal met kap willen maken. Die komt niet enkel van pas wanneer het onverwacht begint te regen zoals eerder deze week, als ik ze in het rood maak kan ze ineens ook dienst doen bij een Little Red Riding Hood-cosplay. De sjaal die de man draagt zou ik dan weer graag afwerken met de oortjes van het andere mutsje. Op die manier zou ik een leuke Ewok-sjaal kunnen maken. Eerst maar eens zien of het patroon haalbaar is …

Nog een breiboek? – Veronique Leysen, Borgerhoff & Lamberigts, ISBN 9789089313911
Nog een ander breiboek? – Veronique Leysen, Borgerhoff & Lamberigts, ISBN

houjemanieren

Dries en Yuri, de jongens achter het succesvolle concept WASBAR, leerden vorig jaar de Vlaming met succes hun plan trekken. Er zijn twee dingen die je moeder je als kind steeds vertelt: `Trek eens je plan en `Hou je manieren.
Dries en Yuri vonden het dan ook logisch om na hun Trek je plan in 50 stappen aan Vlaanderen te tonen hoe het moet met Hou je manieren in 50 stappen, of hoe het eigenlijk moet. Etiquette met een twist. Wanneer neem je je telefoon op en wanneer niet? Hoe gedraag je je in het vliegtuig? Hoe eet je sushi als een echte Japanner? Wat plaats je op Facebook en wat zijn nu eigenlijk de échte e-mailregels? Verder vertellen ze over correcte tafelmanieren en hoe je de perfecte gastheer of gast kunt zijn. Met hun vlotte pen en zeer kleurrijke beelden blijven ze weer ver weg van de belerende toon, maar brengen ze op een guitige manier de basis van de omgangsvormen tot leven.

Tja, je kan gewoon niet over dit boek heen kijken. Het eerste boek van deze twee mannen heb ik jammer genoeg nog niet kunnen inzien, maar deze opvolger was leuk om door te bladeren. De meeste kinderen hebben van hun ouders wel de meest klassieke manieren geleerd. Braaf zijn, met twee woorden spreken, … De grappige foto’s in dit boek tonen aan hoe het NIET moet, de tekst zelf biedt dan weer de juiste gedragscode aan.

Hou je manieren in 50 stappen – Dries Henau & Yuri Vandenbogaerde, Manteau, ISBN 9789022330456

 

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.