Paranormal Romance

paranormalromanceDe ene beschouwt het als minderwaardig omdat boeken uit dit genre niet vaak een literaire prijs krijgen toegereikt. De andere durft er niet in te beginnen omdat ze schrik hebben dat het te nihilistisch zal zijn. Een grote groep mensen rekent deze boeken ongetwijfeld tot de ‘guilty pleasures’-categorie. En ik? Ik ben er helemaal gek van.

twilightIk ontdekte het paranormal romance genre eigenlijk voor het eerst via de Twilight-reeks. Actie, fantasy én romantiek in één boek, af en toe afgewisseld met een beetje humor. Natuurlijk verschillen smaken evenzeer als mensen van elkaar kunnen verschillen. Ik hou van het ruime aanbod in genres, van de verschillende smaken, kleuren, stijlen, … waaruit we kunnen kiezen. Het enige dat ik jammer vind is dat je soms het gevoel krijgt dat je je moet verantwoorden voor sommige van je geliefde boeken.

Zelf ben ik heel blij dat ik via het Twilight-opstapje terecht ben gekomen bij de paranormal romance. Ik hou van romantische verhalen, van thrillers, van humor, van fantasy, … en deze boeken lijken al die elementen steeds opnieuw met elkaar te combineren. Bij de overgang van YA naar paranormal romance voor volwassenen wordt er met erotiek zelfs nog een extra ingrediënt toegevoegd aan dit genre. Natuurlijk vind ik ze niet allemaal even geweldig, maar ondertussen heb ik al een lijstje favoriete auteurs wiens boeken ik erg graag lees. Waar ik nog voor ik de eerste pagina omdraai weet dat Jill Shalvis chicklit me ongetwijfeld weer aan het lachen zal brengen, kan ik met een paranormal romance boek in de zetel ploffen met de garantie dat ik heerlijk relax kan wegduiken in een verhaal.

Het enige nadeel dat ik zelf zo meteen kan bedenken aan dit specifieke genre (dat zonder meer één van mijn favorieten is, zoniet de grote favoriet) is dat het soms erg moeilijk te recenseren valt. Zeker bij de reeksen die door alle boeken heen eenzelfde rode lijn volgen. Dan wordt het immers uiterst moeilijk om je enthousiasme over te brengen zonder spoilers neer te pennen. Wanneer je zelfs de naam van een hoofdpersonage niet mag vermelden omdat dit het leesplezier van eventuele lezers kan verpesten wordt het soms zelf onmogelijk.

Hierdoor zullen jullie merken dat ik niet alle gelezen boeken op deze blog recenseer. Ik ben echter wel van plan om af en toe een overzicht te posten van ontdekte reeksen of auteurs die me goed zijn bevallen.

In dit eerste lijstje zullen voor jullie alvast erg veel bekende namen voorkomen. Al was het maar omdat ik door mijn enthousiasme soms wat lijk weg te hebben van een levende promotie-campagne. 😉

The Black Dagger Brotherhood – J.R.Ward

10/13 gelezen

blackdaggerbrotherhood

Lords of the Underworld – Gena Showalter

1/11 gelezen

lordsoftheunderworldall

Shifters Unbound – Jennifer Ashley

1/7 gelezen

shiftersunboundall

Demonica – Larissa Ione

1/5 gelezen

demonicaall

Midnight Breed – Lara Adrian

12/12 gelezen

laraadrian

Silver Dragons – Katie MacAlister

2/3 gelezen

silverdragons

Nightwalkers – Jacquelyn Frank

6/6 gelezen

nightwalkers

Night Huntress – Jeaniene Frost

2/7 gelezen

nighthuntress

Marked – S.J.Day

1/4 gelezen

marked

Southern Vampire Mysteries

13/13 gelezen

svmharris

Katherine “Kitty” Katt – Gini Koch

7/10 Gelezen

kittykat

Ik heb het me meteen ook even moeilijk gemaakt door mezelf te verplichten om 5 favorieten aan te duiden. Oh ja, ik zal meteen even bekennen dat ik vaak de novelle’s aan me voorbij laat gaan. Zoveel boeken, zo weinig tijd …

Ik ben me er eveneens van bewust dat de kenmerkende ingrediënten van een paranormal romance boek in de verschillende reeksen in verschillende verhoudingen voorkomen. Zo bevatten de boeken van Gini Koch opvallend veel humor en actie, terwijl bij andere boeken eerder de romantiek en erotiek primeert. Het genre heeft dus voor ieder wat wils in de aanbieding.

9 gedachten over “Paranormal Romance”

 1. Mijn favoriete genre!
  Ik zal Twilight altijd dankbaar zijn omdat ze de boekenwereld volledig veranderd hebben. Dankzij Stephenie Meyer werd young adult fantasy en paranormal romance 2 gevestigde genres in de boekenwereld.
  En gelukkig zagen de Nederlandstalige uitgeverijen dat ook in en hebben ze veel van die boeken vertaald. Nu nog wat meer vertaalde paranormal romance en ik ben superblij.

 2. Ik ben ook gek op paranormal romance boeken, ik heb al een aantal boeken gelezen van de Black Dagger Brotherhood, Lords of the underworld en ook van de Night huntress serie.

 3. Wat een boel boeken! En stuk voor stuk passen ze ook in mijn straatje. Ik begon met boeken van Anne Rice ( in mijn ogen nog steeds de besten) en nu ben ik met de Sookie Stackhous reeks bezig. Wel allemaal in het NL, engels lezen lukt mij wel maar vind het toch minder leuk..

  1. De boeken met Sookie Stackhouse waren voor mij de tweede serie die ik in dit genre ontdekte. De eerste delen vond ik erg goed, de laatste iets minder. Nu maar hopen dat ze allemaal vertaald worden zodat je de hele reeks rustig kan uitlezen.

 4. Ik vind paranormal romance ook altijd heerlijk om te lezen, vooral boeken met vampieren (tja, Twilight hè?) maken mij heel erg blij. Ik vind het alleen soms wel moeilijk om een boek te vinden met een goede verhaallijn en dat niet alleen seks, seks, seks is, haha.

  1. Die goede dosering is echt onmisbaar hé. Momenteel ben ik aan het genieten van S.J.Day’s Eve of Destruction. Fantasy, leuke personages, actie, humor én erotiek. Ik zit bijna in de helft en dat laatste onderdeel primeert zeker niet. Alles is mooi in evenwicht en leest dus super leuk weg.

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.