Verlangen – Chelsea Cain

verlangen

 

Titel: Verlangen
Auteur: Chelsea Cain
Uitgeverij: LS Amsterdam
394 p.

Gretchen Lowell is beeldschoon, briljant en … een seriemoordenaar. Een klassieke femme fatale in de letterlijke zin van het woord.

Gretchen, de aartsvijand en ex-geliefde van rechercheur Archie Sheridan, heeft iets speciaals gepland voor diens verjaardag. Ze slaat toe tijdens Halloween, wanneer veel mensen verkleed gaan als de moordlustige Gretchen en alleen Archie de echte Beautykiller herkent. Archie weet dat hij zich maar beter aan haar spel kan overgeven, maar Gretchen is gruwelijker en onvoorspelbaarder dan Archie ooit heeft kunnen bedenken.

Wanneer in ‘Verlangen’ een agent wordt vermoord, brengt dit een undercover-positie in gevaar. Die van een man wiens inbreng van informatie onmisbaar is bij het onderzoek naar de criminele activiteiten van Jack Reynolds. Het blijft echter niet bij één dode … de lijken schijnen elkaar op te volgen als vallende dominoblokjes. Wanneer bovendien Gretchen ook besluit om opnieuw te verschijnen én dit keer tijdens Halloween is de orde helemaal zoek ..

Eén ding is zeker, je wil GEEN verjaardagsverrassing van Gretchen krijgen. Ze zal er absoluut in slagen om je te doen verbazen, maar die verrassing zal ongetwijfeld uiterst onaangenaam zijn.

Chelsea Cain is één van de vele auteurs, wiens naam me niet onbekend is, maar de boeken wel. Ik had immers nog geen enkel van haar boeken met rechercheur Archie Sheridan in de hoofdrol gelezen. Je merkt duidelijk dat Cain’s karakters goed zijn uitgewerkt én dat het verhaal minstens even goed is onderbouwd. Alleen mis je natuurlijk wel een heel deel wanneer je de voorgaande boeken niet gelezen hebt.

Gelukkig zijn er wel voldoende verwijzingen naar de gebeurtenissen die aan ‘Verlangen’ zijn voorafgegaan. Op deze manier krijg je toch een iets betere blik op de onderlinge relaties tussen de personages in dit boek én kan je het verhaal goed volgen.

Doordat ik de voorgaande boeken niet gelezen had duurde het iets langer vooraleer ik in het verhaal kwam. Vanaf dit het geval was, las het boek echter ontzettend vlot. De auteur weet bovendien haar personages erg goed weer te geven én van elkaar te onderscheiden. Niet enkel door de manier waarop ze hen omschrijft, maar ook door haar schrijfstijl.

Zo zijn de fragmenten vanuit Archie’s perspectief erg observerend geschreven. Hij lijkt alles waar te nemen van op een afstand, met oog voor detail. Maar diezelfde details worden beknopt opgesomt alsof men ze aan het neerpennen is voor een politieverslag. Nu is Chelsea Cain’s schrijfstijl in het algemeen vrij sober, maar toch merkte ik een duidelijk verschil wanneer ik een scène vanuit Archie’s invalshoek aan het lezen was.

Verdorven geesten, criminaliteit, wantrouwen, … zijn maar enkele van de ingrediënten waaruit ‘Verlangen’ is samengesteld. Het lugubere gevoel voor humor dat naar voren komt in dit verhaal sluit dan ook perfect aan bij de duistere sfeer van dit boek.

Een gedachte over “Verlangen – Chelsea Cain”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.