De boekwinkel – Deborah Meyler

deboekwinkel

 

Titel: De boekwinkel
Auteur: Deborah Meyler
Uitgeverij: The house of Books
365 p.

“De gevoelige Esmee studeert kunstgeschiedenis in New York. Ze houdt van de stad en is stapelverliefd op haar rijke vriend Mitchell. Tot hij haar dumpt – net voordat ze hem wil vertellen dat ze zwanger is. Gekwetst besluit Esmee het alleen te proberen. Ze zal haar kind opvoeden, blijven studeren en ondertussen werk zoeken om de eindjes aan elkaar te knopen. Esmee komt terecht in ‘De Uil’, een rommelige tweedehands boekwinkel in Manhattan, met een kleurrijke personeelsbezetting. De verlegen gitarist Luke; Chester die hyperventileert als hij de naam Lolita hoort; George, de idealistische egenaar; en nog een stelletje tijd-, tact- en thuisloeze vaste bezoekers. In ‘De Uil’ voelt Esmee zich op haar gemak. Tot Mitchel, berouwvol en charmant, alles op alles zet om haar terug te krijgen. “

Esmee liet haar ouders en geboorteplaats achter toen ze naar New York verhuisde voor haar opleiding Kunstgeschiedenis. Geleidelijk aan lijkt ze haar plek te vinden in die bruisende wereldstad en is ze zelfs in staat om het taaltje dat eigen is aan deze plek te hanteren.

Wanneer haar vriend plots hun relatie verbreekt, nog voor ze hem op de hoogte heeft kunnen stellen van haar plotse ontdekking, staat ze er als aanstaande moeder plots alleen voor. Gelukkig kan ze aan de slag in ‘De Uil’, een kleine boekhandel waar je als boekenfan heerlijk kan rondsnuisteren. Maar waar naast een uitgebreide verzameling boeken ook een mengeling van mensen lijkt rond te hangen.

Zo is er George, de eigenaar die ondanks zijn vreemde gewoonten en gedrag niet enkel een hart voor boeken heeft maar ook onopvallend zijn uiterste best doet voor anderen. Klanten met vreemde wensen en rare gewoontes, twee dakloze mannen die kleine klusjes doen voor de boekhandel maar er minstens even vaak gewoon rondhangen, de norse Luke die het perfecte voorbeeld is van een gesloten boek, …

De mensen die hun dagen in ‘De Uil’ doorbrengen, of ze dat nu werkend of snuisterend doen, vormen een heel gevarieerd gamma van karakters en toch lijken ze een eenheid te vormen. Dit allegaartje van personages weerspiegelt mooi de authenticiteit van de mengelkroes die wij kennen onder de naam New York.

De samenvatting op de achterflap van dit boek deed een luchtige, ontspannende roman vermoeden. Dat was ook de reden waarom ik het meenam uit de bibliotheek. Een vlot boek dat zich ook nog eens grotendeels afspreekt in een karaktervolle boekhandel … dat sprak me meteen aan.
 
Al snel bleek echter dat ‘De boekhandel’ een heel ander soort boek is. Humor en een luchtige schrijfstijl komen alleszins niet aan bod in dit boek. Het is eerder een gemoedelijke ontdekkingstocht die je samen met Esmee beleeft. Sommige fragmenten werden heel knap omschreven, je merkt duidelijk dat over die scenes is nagedacht en door de manier waarop ze werden uitgewerkt zetten ze ook de lezer aan het denken.
 
Het boek leest soms wat chaotisch, van het ene onderwerp bruut overschakelend op het andere, alsof iemand in gedachten van het ene idee naar het andere springt. Ondanks de humor en het feit dat dit boek vrij vlot leest, zijn het vooral de ernstige thema’s die me bijblijven. Net doordat ze op deze manier verpakt werden lijken ze nog meer benadrukt te worden. Daklozen, vooroordelen, eenzamheid in de drukte van een metropool, de kloof tussen arm en rijk in de maatschappij en de vaak denigrerende houding van mensen die zelf alles lijken te hebben en er vanuit gaan dat arme mensen zelf voor hun moeilijke en vaak onhoudbare situatie hebben gekozen, …
 
De Boekwinkel is geen boek dat je ter ontspanning leest. Deborah Meyler wist me echter wel te verrassen én aan het denken te zetten met dit verhaal.

Een gedachte over “De boekwinkel – Deborah Meyler”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.