Books vs E-reader

prent-bookWaar ik in mijn vorige blogpost over de pro’s en con’s van internet vooral veel voordelen kon vermelden vrees ik dat ik wanneer ik hetzelfde doe voor e-readers net het omgekeerde ga bekomen. Al is het misschien niet eerlijk om als boekenworm zo’n lijstjes op te stellen, ik ben nu eenmaal een lijstjes-persoon. Wanneer ik niet zeker ben of ik iets al dan niet zou willen aanschaffen begin ik al snel een pro/con lijst op te stellen om de keuze makkelijker te maken.

Ik ben echter al sinds jongsaf aan gek van boeken. Ieder weekend gingen we naar de bibliotheek en koos ik vijf boeken uit. Omdat ik die tegen het volgend weekend effectief allemaal had uitgelezen en we dit wekelijks herhaalden had ik me al vrij snel door de jeugdboeken-collectie heen gewerkt. In die tijd was de Young-adult collectie nog niet zo uitgebreid dus mocht ik wat vroeger aan de volwassenen reeks beginnen. Al die jaren later lees ik nog steeds enorm graag en vermits ik niet enkel een fan ben van lezen maar ook van boeken in het algemeen heb ik door de jaren heen wel een vrij grote collectie bij elkaar verzameld. Toen ik nog thuis woonde, had ik één grote plank met boeken, maar ondertussen is die kleine collectie uitgebreid tot een verzameling van 6 grote Billy-kasten met opzetstukken. Nu denken jullie waarschijnlijk meteen dat ik daar een klein fortuin aan spendeer, maar eigenlijk is dat niet het geval. Boeken die ik graag wil maar die ik te kostelijk vind vroeg ik soms als verjaardags -of kerstcadeau.

DSCN3321Verder heb ik ontzettend veel boeken gewonnen door mee te doen aan wedstrijden. Van gewoon vragen beantwoorden, tot het insturen van eigen recepten, het knutselen van originele verjaardagswensen, …. echt alle mogelijke wedstrijden. En ik had het geluk om regelmatig in de prijzen te vallen, vooral het voorbije jaar heb ik zo heel veel nieuwe boeken bij elkaar gekregen. Al helpt het natuurlijk ook wel dat ik in de zomer graag naar een rommelmarkt of garageverkoop ga en de kringloopwinkel die in onze gemeente op wandelafstand ligt heeft ook wel veel geholpen. De boekenkasten hebben me alleszins meer gekost als de boeken die er in staan te pronken.

quotemanypeoplemyselfamongthemIk moet nog heel veel van die boeken lezen, maar vermits ik tussendoor steeds nieuwe boeken ontleen bij de bibliotheek is dat er nog niet ontzettend vaak van gekomen. Vaak vragen mensen me dan waarom ik persé mijn eigen boeken wil, maar ik vind het nu eenmaal een heel leuk gevoel dat ik altijd leesvoer ter beschikking heb staan. Je zou zo maar eens niet tot aan de bibliotheek moeten geraken of ziek zijn en het huis niet mogen verlaten en geen afleidende boeken hebben om in weg te duiken, … Vermits ik mijn eigen ‘niet-zo-mini’-bibliotheek heb moet ik me daar alleszins geen zorgen om maken en ik vind dat die boeken ons huis nog meer als thuis doen aanvoelen. Jaja, ik weet dat ik nu helemaal als een boekennerd klink, maar dat is alleen maar omdat ik er ook echt één ben. 🙂

Toen we hier kwamen wonen waren alle boeken nog ingepakt in verhuisdozen, na een tijdje hebben we de boekenkasten gaan aankopen en toen stonden die eerst nog eventjes leeg maar pas nadat ik alle kookboeken, leesboeken, knutselboeken, …. terug kon uitladen vond ik dat die woonkamer plots een pak knusser leek. Alles binnen handbereik, … en ja ik geef het toe, vooral die eerste weken betrapte ik mezelf er regelmatig op dat ik al glimlachend voorbij die kasten wandelde.

prent-boekenDus tja, ik mag dan misschien nog niet aan mijn boeken snuffelen voor ik er in begin te lezen, maar ik hou wel van het traditionele boek en voor mij kan zo’n e-reader dat onmogelijk vervangen. Ik snap wel dat hij heel erg handig is voor mensen die vaak reizen en daardoor het gewicht van hun bagage serieus kunnen beperken, maar vermits ik zelden op reis ga en de ruimte heb voor die zes boekenkasten is dat voor mij geen reden om een e-reader aan te schaffen.

Wat me wel leuk lijkt is een tablet omdat ik me daarmee comfortabel in de zetel zou kunnen installeren wanneer ik weer een fanfictie-verhaal aan het lezen ben. Want ik geef het toe, die fanfictie-verhalen helpen me vaak om het wachten op het volgende deel van één van de vele reeksen die ik volg, te vergemakkelijken. Ze zijn vaak niet zo geweldig goed geschreven, maar wel super ontspannend om te lezen en uiterst geschikt wanneer je je terugkomst naar de realiteit wat wil uitstellen en nog wat langer wil verblijven in een leuke fantasy-wereld.

En voor ik hier nu helemaal word ingedeeld in de categorie ‘van de oude stempel’, ik heb mijn geschreven correspondentie en pennevriendinnen van vroeger omgeruild voor een email-vriendin. Dus ik sta alvast met één voet in die nieuwe wereld. 🙂

toomanybooksBlijkbaar is mijn boeken-collectie iets te omvangrijk. Alle boekenkasten naast elkaar vormden een heuse boekenmuur, die ik zelf erg mooi vind, maar waar de laminaat blijkbaar iets minder gelukkig mee is. Dankzij die zware lectuur aan één kant van de bibliotheek hebben we nu een golvende laminaat. Momenteel kamperen de boeken dus in gestockeerd in stapels door de hele achterbouw verspreid. Maar eigenlijk zijn het niet teveel boeken hoor, eerder te WEINIG, want mochten er aan de andere kant van de die kamer evenveel gevulde boekenkasten als tegengewicht staan dan was er waarschijnlijk geen probleem geweest. 🙂

 

 

 

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.