De breekbare draden van magie – V.E.Schwab

Titel: De breekbare draden van magie
Reeks: Schemering-serie
Auteur: V.E.Schwab
Uitgeverij: Boekerij
Prijs: 26,99€
Bladzijden: 703p.
Bron: recensieboek

Ooit waren er vier werelden, doordrongen van magie en met elkaar verbonden door vaste punten, waaronder een stad: Londen. Totdat de magie in één van de werelden te fel oplaaide en de andere hun deuren verzegelden in een wanhopige poging om zichzelf te beschermen. Magiërs die deze deuren konden openen werden steeds zeldzamer en nu zijn er voor zover bekend nog maar twee Antari in de werelden over: Kell Maresh van Rood Londen en Delilah Bard uit Grijs Londen.

Maar er is inde afgelopen zeven jaar nauwelijks een glimp van hen opgevangen en intussen is er in Wit Londen een nieuwe Antari opgestaan: Kosika. Ze besteeg de troon na de dood van Holland Vosijk en de jonge koningin is tot alles bereid om haar wereld te redden, maar haar groeiende religieuze vuur begint zorgwekkende vormen aan te nemen. Tegelijkertijd wordt in Rood Londen koning Rhy Maresh bedreigd door rebellen die er alles voor over hebben om hem van de troon te stoten.

Te midden van dit gezelschap van oude vrienden een nieuwe vijanden komt een meisjes met een ongewoon magisch vermogen in het bezit van een voorwerp dat het lot van alle vier de werelden kan veranderen.

Mijn mening:

Qua opbouw en verhaalstructuur is De breekbare draden van magie vergelijkbaar met zijn voorgangers. Ook hier zijn er meerdere perspectieven en verhaallijnen die op zich al sterk zijn uitgewerkt maar het verhaal samen tot een nog sterker geheel geheel weven. Al moet ik meteen eerlijk bekennen dat Kosika’s invalshoek me in dit boek minder kon overtuigen dan die van Tess. Beide zijn nieuwe gezichten die we via dit boek leren kennen maar waar ik Tess een interesant personage vind (vooral hoe ze met magie werkt) bleef er bij Kosika het hele verhaal lang een soort kloof bestaan. Ik voelde geen klik met dit personage maar vond het wel interessant om via haar meer te ontdekken over de oorsprong van magie.

Het lezen van De breekbare draden van magie voelde echt aan als onder-gedompeld worden in een ondertussen vertrouwd aanvoelende wereld. Een soort van thuiskomen. Ondanks dat de serie vrij mooi afgewerkt aanvoelde na het derde boek ben ik heel blij dat de schrijfster voor zichzelf een op een kiertje geopende deur in het eerste boek van deze reeks had geschreven zodat ze (én wij) er op een later tijdstip nog naar terug kon keren. Want wat was het fijn om opnieuw in V.E.Schwab’s Londen te kunnen wegduiken. Om oude bekenden opnieuw te ontmoeten, nieuwe personages te leren kennen en zowel oude als nieuwe locaties te bezoeken. Maar ook om meer te leren over de bijzondere magie die aan haar fantasie ontsproten is.

Zoveel tijd, passie en energie moeten er in deze boeken zijn gekropen. Meerdere goed uitgewerkte perspectieven, een goed opgebouwde wereld, zelf bedachte talen (meerdere ja), sterke personages, …

Van fysieke maskers tot het soort dat je zelf uitwerkt door je anders voor te doen, be-zweringen, onrust, schulden die moeten worden ingeruild, jezelf opnieuw leren kennen en moeten aanpassen wanneer iets wat vanzelfsprekend leek er niet langer is, magie die tegen de wetten van de natuur ingaat, families waarin je geboren wordt en die waar je zelf voor kiest, keuzes die ontnomen worden, gevaarlijke ideeeën, …

Ok, er waren ook enkele dingen die me minder konden overtuigen (Kosika, Lila die onvoorspelbaar blijft maar soms ook onbegrijpbaar, en ik weet ook nog niet goed wat ik van het hele rebellen-gedeelte moet denken) én aan het einde bleek mijn intuïtie het al vrij snel juist te hebben gehad waardoor het plot niet echt een verrassing was.

Maar desondanks heb ik heel erg van dit boek genoten. Had het verhaal bondiger kunnen zijn? Ongetwijfeld! Maar zelf vond ik het zeker niet erg om net geen 700 bladzijden lang in Schwab’s wereld te kunnen ronddwalen.

 

2 gedachten over “De breekbare draden van magie – V.E.Schwab”

Reacties maken me helemaal blij. Laat me dus gerust weten wat je van deze blogpost vindt.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.